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Statutory authority for counties and cities to establish joint community services 
board does not include authority for board to appoint its own members. Charter 
agreement among localities creating such board may contain provisions relating 
to board member appointments that are not inconsistent with language or intent 
of laws governing such board. 
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You ask whether a community services board has the authority to appoint its 
own members to serve on the board.  

Chapter 10 of Title 37.1 of the Code of Virginia contains the enabling 
legislation for localities to establish community services boards and also 
details the powers and duties of such boards.1 Section 37.1195 authorizes 
counties and cities to combine to establish a joint community services board. 
Section 37.1195 provides that "the board of supervisors of each county in the 
case of counties or the council in the case of cities shall establish the size of the 
board [and] shall elect and appoint the members of the board."2 (Emphasis 
added.) "[W]here a law is expressed in plain and unambiguous terms, whether 
those terms are general or limited, the legislature should be intended to mean 
what they have plainly expressed, and consequently no room is left for 
construction."3 In addition, the use of the word "shall" in a statute generally 
implies that its terms are intended to be mandatory, rather than permissive or 
directive.4  

Moreover, § 37.1195 expressly provides that "[t]he board appointed pursuant to 
this section shall be responsible to the governing body or bodies of the county 
or city or combination thereof which established such board." Other 
provisions of Chapter 10 require the board to report to and obtain the approval 
of the governing bodies of the localities comprising the board.5  

Neither § 37.1195 nor any other provision of Chapter 10 authorizes the board 
itself to appoint its members. It is clear from the language in Chapter 10 that 
the General Assembly intended the board not only to be established by the 
governing bodies, but also to remain responsive to the governing bodies. 
Thus, there is no statutory authority, express or implied, for a community 
services board to appoint its own members.6 To the extent localities have 



provided for such appointments in any agreements establishing the joint 
board, the localities may, of course, amend the agreement to comply with state 
law.  

You also ask whether state law requires that a charter agreement establishing a 
joint community services board be brought into compliance with the 
applicable statutes. The statutory requirements for a community services 
board are set forth in §§ 37.1195 and 37.1196. Section 37.1195 provides that the 
board appointments are to be "broadly representative of the community, to 
include consumers and family members of consumers when practical." 
Additional requirements are that the board not be composed of a majority of 
elected officials and that no county or city be represented on the board by 
more than one elected official.7 Section 37.1196 provides for the term of office 
of the members of the board, the manner of filling vacancies, the removal of 
board members and the members' eligibility for successive appointments. 
While these requirements need not be set forth in the charter agreement, the 
localities and the board are to operate in accordance with the statutory 
requirements. The agreement among the localities also may contain additional 
provisions not inconsistent with the language or intent of Chapter 10. 
 

1Sections 37.1194 to 37.1202.1.  

2Although § 37.1195 has been amended nine times since 1968, it has never 
authorized the board itself to appoint its own members.  

3Town of South Hill v. Allen, 177 Va. 154, 165, 12 S.E.2d 770, 774 (1941).  

4Op. Va. Att'y Gen.: 1991 at 238, 240; 1989 at 250, 25152; 1985-1986 at 133, 134.  

5See, e.g., § 37.1197(1), (2), (10).  

6Because a community services board has no authority to appoint its own 
members, it is unnecessary to consider the manner in which such 
appointments are to be made.  

7See § 37.1195. 
 
 
 
 


