
  

PROFESSIONS AND OCCUPATIONS: NURSING — CERTIFICATION OF MASSAGE 
THERAPISTS - BOARD OF NURSING. 

Person must be certified by Board of Nursing to qualify as "certified massage therapist" or 
"massage therapist." No statutory language prohibits newspaper/telephone 
advertisements for massages by person who is not Board-certified. Such person would be 
guilty of misdemeanor should advertisement imply or claim that he is "certified massage 
therapist" or "massage therapist." 

The Honorable Phillip Hamilton 

Member, House of Delegates 

December 3, 1998 

Your inquiry concerns what qualifies a person as a "massage therapist" and a "certified massage 
therapist" under Chapter 30 of Title 54.1 of the Code of Virginia.1 You ask specifically whether 
telephone and newspaper advertising by noncertified massage therapists violates § 54.1-3008(7). 

Section 54.1-3005(12) of Chapter 30 authorizes the Board of Nursing (the "Board") to certify 
massage therapists and to promulgate regulations establishing certification criteria and standards 
of professional conduct for certified massage therapists.2 Section 54.1-3000 defines "certified 
massage therapist" as "a person who meets the qualifications specified in this chapter and who is 
currently certified by the Board."3 Section 54.1-3029 establishes the statutory requirements for 
Board certification as a massage therapist. Section 54.1-3008 provides: 

It shall be a Class 1 misdemeanor for any person to: 

*  *  *  

7. Claim to be, on and after July 1, 1997, a certified massage 
therapist or massage therapist or use any designation tending to 
imply that he is a massage therapist or certified massage 
therapist unless he is certified under the provisions of this 
chapter. 

The primary goal of statutory interpretation is to ascertain and give effect to the intent of the 
legislature.4 When the language of a statute is plain and unambiguous, it is presumed that the 
legislature intended what it plainly expressed, and no room is left for statutory interpretation.5 It is 
clear from the definitions in § 54.1-3000 that the term "certified massage therapist" covers only 
persons who have met the qualifications for Board certification under § 54.1-3029. It is also clear 
from the language of § 54.1-3008(7) that a person who has not satisfied the requirements for 
Board certification under § 54.1-3029 may not claim to be, or use any designation implying that 
he is, a "certified massage therapist" or a "massage therapist." 

Chapter 30 does not apply to persons who give massages and are not "certified massage 
therapists." Neither does the chapter contain any language that would operate to prohibit any 
person from advertising in the newspaper or in the telephone directory, provided such person 
does not claim to be a "certified massage therapist" or "massage therapist" or use a designation 
so implying.6



  

1Sections 54.1-3000 to 54.1-3029. 

2See 18 VAC 90-50-10 to -90 (West Supp. 1998), entitled "Regulations Governing the 
Certification of Massage Therapists." 

3Section 54.1-3000 defines "massage therapy" as "the treatment of soft tissues for therapeutic 
purposes by the application of massage and bodywork techniques based on the manipulation or 
application of pressure to the muscular structure or soft tissues of the human body." 

4See Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983). 

5See Town of South Hill v. Allen, 177 Va. 154, 165, 12 S.E.2d 770, 774 (1941); 1997 Op. Va. 
Att’y Gen. 117, 118. 

6Virginia does not regulate massage parlors generally. Localities may, however, under their 
general police powers, enact ordinances regulating massage parlors. See Kisley v. City of Falls 
Church, 212 Va. 693, 187 S.E.2d 168, appeal dismissed, 409 U.S. 907 (1972) (in absence of 
state statute regulating occupation of massagists and business of massage salons, local 
governing body may regulate activities in interest of public health or morals). 


