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Unless 40% deposit is disbursed pursuant to performance of specific 
preneed burial contract, both initial deposits and all income from deposits, 
other than trustee’s fees and costs, are to remain in trust account. 
Authorization for trustee to distribute to seller income in trust account that, 
when added to initial deposits, exceeds full amount of current cost 
requirements for seller’s unperformed preneed burial contracts. Initial 
deposit may be distributed only upon performance of specific preneed 
burial contract. 

The Honorable William J. Howell 

Member, House of Delegates 

June 2, 1998 

You request clarification regarding the funds in preneed burial contract trust accounts that may be 
distributed to a cemetery company pursuant to § 57-35.24 of the Code of Virginia. 

Section 57-35.21 requires a cemetery company, as defined in § 57-35.11,1 to deposit forty 
percent of the receipts from the sale of a preneed burial contract into a special trust account when 
delivery of the property or performance of the service may be delayed more than 120 days from 
the date of the initial payment on the sale. While the specific funds deposited into the account are 
to be identified in the records of the seller by the contract number and name of the buyer, the 
trustee may commingle the funds for purposes of management and investment.2

Upon performance of a preneed burial contract, § 57-35.25(A) provides for the trustee to disburse 
to the seller from the trust the specific funds identified to the contract performed. Until such time 
as the funds are disbursed pursuant to § 57-35.25, they are to remain in the trust account.3 
Section 57-35.24 provides, however, that if the specific funds deposited in the account and the 
income from investment of the funds are "in excess of the current cost requirements for all 
undelivered property or services included in the seller’s preneed burial contracts," the trustee is to 
return the excess income to the seller.4 Section 57-35.11 defines "cost requirement" as "the total 
cost to the seller of the property or services subject to the deposit requirements of § 57-35.21 
required by that seller’s total contracts." 

When the language of a statute is plain and unambiguous, it is unnecessary to resort to rules of 
statutory construction.5 It is clear from a reading of these statutes that, unless a forty percent 
deposit is disbursed pursuant to the performance of a specific preneed burial contract, both the 
initial deposits and all of the income from the deposits, other than the trustee’s fees and costs, 
are to remain in the trust account.6 Only when the income in the trust account accumulates to the 
extent that the income, when added to the initial deposits, exceeds the full amount, based on 
"current cost requirements," of all of the seller’s unperformed preneed burial contracts may the 
trustee distribute excess income to the seller.7 Section 57-35.24 authorizes only the distribution of 
"income," not the distribution of the amount of the initial deposit. Pursuant to § 57-35.25, the initial 
deposit may be distributed only upon performance of the specific preneed burial contract. 



  

1"‘Cemetery company’ means any person engaged in the business of (i) selling or offering for 
sale any grave or entombment right in a cemetery and representing to the public that the entire 
cemetery, a single grave, or entombment right therein will be perpetually cared for or (ii) selling 
property or services used in connection with interring or disposing of the remains or 
commemorating the memory of a deceased human being, where delivery of the property or 
performance of the service may be delayed later than 120 days after receipt of the initial payment 
on account of such sale. Such property or services include but are not limited to burial vaults, 
mausoleum crypts, garden crypts, lawn crypts, memorials, and marker bases, but shall not 
include graves or incidental additions such as dates, scrolls, or other supplementary matter 
representing not more than 53n percent of the total contract price." Section 57-35.11. 

2Section 57-35.23. 

3See § 57-35.24. 

4Section 57-35.24 states: "Specific funds shall remain intact until the property is delivered or 
services performed as specified in the contract. The net income from the preneed trust account, 
after payment of any appropriate trustee fees, commissions, and costs, shall remain in the 
account and be reinvested and compounded. Any trustee fees, commissions, and costs in excess 
of income shall be paid by the cemetery company and not from the trust. However, the trustee 
shall, as of the close of the cemetery company’s fiscal year, upon written assurance to the trustee 
of a certified public accountant employed by the seller, return to the seller any income in the 
seller’s account which, when added to the specific funds, is in excess of the current cost 
requirements for all undelivered property or services included in the seller’s preneed burial 
contracts. The seller’s cost requirements shall be certified in its records by an affidavit sworn by 
the compliance agent and shall be determined by the seller as of the close of the cemetery 
company’s fiscal year." 

5See Town of South Hill v. Allen, 177 Va. 154, 12 S.E.2d 770 (1941). 

6You ask whether capital gains are to be treated differently from other types of income. I note that 
the statutes make no distinction between different types of investment income, including capital 
gains. 

7Section 57-35.24. 

  

  

   


