
PENSIONS, BENEFITS, AND RETIREMENT: VIRGINIA RETIREMENT SYSTEM. 

CONTRACTS: VIRGINIA PUBLIC PROCUREMENT ACT. 

COUNTIES, CITIES AND TOWNS: CERTAIN LOCAL GOVERNMENT OFFICERS. 

Retirement System, and not Attorney General, is appropriate agency to determine whether 
city retiree may continue to receive retirement benefits during his employment by city as 
independent contractor performing substantially same duties he performed as full-time 
city employee. Retirement System has determined that because contract position is not 
eligible for coverage under Retirement System, retiree employed under contract to city 
may continue to receive retirement allowance. City must open application process for 
contract employment to all qualified independent contractors; may not offer contract for 
employment to single contractor. Retiree under contract to city who is not eligible to 
participate in Retirement System does not meet definition of employee carrying out 
functions of government. City is not authorized to fill position covered under Retirement 
System with independent contract retiree receiving retirement allowance, who is not 
eligible to participate in System, but is afforded all other benefits provided to city 
employees. 

The Honorable Riley E. Ingram 
Member, House of Delegates 
April 9, 1999 

You request an opinion of the Attorney General on behalf of the City Attorney for the City of 
Hopewell regarding contract employees and their status with the Virginia Retirement System1 
("Retirement System"). 

The City Attorney first asks whether a retired city employee ("retiree") may continue to receive a 
retirement allowance2 if the city employs him as a contract employee, for a specific contractual 
period, to perform substantially the same duties he performed as a full-time salaried employee 
with the City of Hopewell ("city employee"). The City Attorney next asks whether the city must 
open the application process for contract employment to all individuals, or whether it may offer 
contract employment to a specific individual. Finally, the City Attorney asks whether it is lawful to 
fill a position that is covered under the Retirement System with a contract employee who is not 
eligible to participate in the System, yet is afforded all other benefits provided to city employees. 

The City Attorney relates that the City of Hopewell participates in the Retirement System.3 He 
further represents that the city’s resolution requesting employee participation in the Retirement 
System has been approved by the Board of Trustees of the Retirement System ("Board"). The 
city’s "eligible employees may become members of the retirement system."4 Section 51.1-132 of 
the Code of Virginia defines "eligible employees" as including "employees of the political 
subdivision who are regularly employed full time on a salaried basis and whose tenure is not 
restricted as to temporary or provisional appointment." Anyone receiving "a service retirement 
allowance," however, is not permitted to receive such allowance from the Retirement System "at 
any time" while he is "in service as an employee in a position covered for retirement purposes 
under the [Retirement System]."5

In his letter, the City Attorney relates that the Retirement System has advised the City of 
Hopewell that a contract position is not eligible for retirement system coverage, and, therefore, a 
retired contract employee may continue to receive his retirement allowance. I note that § 51.1-
124.22(A)(3) authorizes the Board to employ other persons and incur expenditures deemed 
"necessary for the efficient administration of the Retirement System." In addition, the Board has 
the power and duty to make "determinations necessary to carry out the provisions" of Title 51.1.6 



For the purposes of this opinion, I must assume that the employee advising the city on this matter 
is duly authorized by the Board to provide interpretations to inquiring local governments regarding 
eligibility requirements for participation in the Retirement System. 

The City Attorney’s first inquiry is whether a retiree may continue to receive retirement benefits 
should the city employ him as a contract employee for a specified period to perform substantially 
the same duties he performed as a city employee. 

A 1987 opinion of the Attorney General concludes that, in rendering official opinions pursuant to 
§ 2.1-118, the Attorney General has declined to render such opinions when the request (1) does 
not involve a question of law, (2) requires the interpretation of a matter reserved to another entity, 
(3) involves a matter currently in litigation, and (4) involves a matter of purely local concern or 
procedure.7 Prior opinions also conclude that a request for an official opinion made pursuant to 
§ 2.1-118 concerning the propriety of the actions of another entity interpreting matters reserved 
solely to it is not subject to review by the Attorney General and must be treated as the binding 
determination with regard to the matter.8 The Retirement System has express authority to make 
"determinations necessary to carry out the provisions" of Title 51.1,9 and it may do so through 
persons employed by the Board.10

The City Attorney reports that the Retirement System has advised the City of Hopewell that a 
contract position is not eligible for coverage under the Retirement System, and, therefore, a 
retired contract employee may continue to receive his retirement allowance. I am of the opinion 
that the Retirement System is the appropriate agency to make such a determination.11 
Consequently, I respectfully decline to render an opinion on whether a retiree may continue to 
receive retirement benefits should the City of Hopewell employ him as a contract employee, for a 
specified period of time, to perform substantially the same duties he performed as a city 
employee. 

The second inquiry is whether the City of Hopewell is required to open the application process for 
contract employment to all individuals, or whether the city may offer contract employment to one 
specific individual. 

The City Attorney advises that the city desires to enter into a contract with a retiree for a position 
that will provide the retiree with all benefits, except retirement coverage benefits, afforded city 
employees. Furthermore, the City Attorney advises that the retiree will perform substantially the 
same duties he performed as a city employee. For the purposes of this opinion, I shall assume 
the following: (1) the retiree is an independent contractor who will perform nonprofessional 
services for the city; (2) the city will not select and engage the retiree in any manner similar to the 
selection process for city employees; (3) the city will pay the retiree a sum specified in the 
contract for nonprofessional services; (4) the retiree will be dismissed pursuant to the terms and 
conditions of the contract; and (5) the city will exert no control over the results, progress, details, 
means and methods of the retiree’s work. 

The Virginia Public Procurement Act, §§ 11-35 through 11-80, requires that all public contracts 
with nongovernmental contractors be awarded pursuant to competitive procedures, "unless 
otherwise authorized by law."12 The City of Hopewell is a "public body,"13 subject to the 
requirements of the Procurement Act, and all private individuals seeking to enter into a contract 
with the city as independent contractors are "nongovernmental contractors." Section 11-37 
defines the term "services" to mean "any work performed by an independent contractor wherein 
the service rendered does not consist primarily of acquisition of equipment or materials, or the 
rental of equipment, materials and supplies." The Act defines "nonprofessional services" as "any 
services not specifically identified as professional services."14 A "public contract" is "an 
agreement between a public body and a nongovernmental source that is enforceable in a court of 
law."15



Since § 11-41 requires that "[a]ll public contracts with nongovernmental contractors" be procured 
competitively, "unless otherwise authorized by law," the threshold question is whether the 
contract is one entered into by, and binding upon, a "public body." If that question is answered 
affirmatively, then such contract must be competitively procured, "unless otherwise authorized by 
law."16 Section 11-35(D) allows local governing bodies to adopt, "by ordinance or resolution," their 
own competitive procurement policies and procedures rather than follow the precise procedures 
detailed in the Procurement Act. I note that the city has not adopted a local competitive 
procurement policy or procedure. Further, the City Attorney does not indicate that the retiree in 
question is the only contractor practicably available for that which is to be procured,17 nor does he 
recite facts indicating the applicability of any other statutory exemption to the requirement for 
competitive procurement. 

Consistent with the plain meaning and intent of the Procurement Act,18 and based on my 
assumption that this will be a contract with an independent contractor, I am of the opinion that the 
city may not offer the contract for employment to a single contractor, but, rather, must open the 
application process for contract employment to all qualified independent contractors. 

The final inquiry is whether the city may lawfully fill a position that is covered under the 
Retirement System with a contract employee who is not eligible to participate in the System 
because he is receiving a retirement allowance, yet is afforded all other benefits provided to city 
employees. 

Title 15.2 contains several provisions addressing aspects of the employer/employee relationship 
in local government. Section 15.2-1500 specifically provides that "[e]very locality shall provide for 
all the governmental functions of the locality, including, without limitation … the employment of … 
employees needed to carry out the functions of government."19 The statute does not define the 
terms "employment" and "employee." In the absence of any such definition, the term must be 
given its common, ordinary meaning.20 "Employment" generally is defined as "activity in which 
one engages or is employed"; "an instance of such activity"; "the act of employing: the state of 
being employed."21 "Employee" is "one employed by another usu. for wages or salary and in a 
position below the executive level."22 Furthermore, the verb "employ" generally means "to use or 
engage the services of"; "to provide with a job that pays wages or a salary."23

Prior opinions of the Attorney General conclude that, where no applicable statutory definition of 
the term "employee" exists, it must be given its ordinary meaning, considering the context in 
which it is used.24 A 1991 opinion notes that the common law test used for determining the 
existence of an employer/employee relationship involves the consideration of four elements: 
"(1) the employer’s selection and engagement of the employee; (2) the payment of wages to the 
employee; (3) the employer’s retention of the power of dismissal; and (4) the employer’s retention 
of the power of control."25 The most significant of these elements is the power of control.26 "In 
determining whether [an employer/employee] relationship exists, the crucial question is whether 
the [employer] ha[s] the right to control not merely results but the progress and details of the 
work." 27

Applying the rules of statutory construction and the above definitions to this inquiry, I must 
conclude that a retiree under contract to the City of Hopewell, who is not eligible to participate in 
the Retirement System, does not meet the definitions of "employment" and "employee." Section 
15.2-1500 requires that the City of Hopewell provide for all of its governmental functions, 
"including, without limitation, the organization of all departments … of government, … which are 
necessary and the employment of … employees needed to carry out the functions of 
government." I am of the opinion that a contract employee, as described by the City Attorney, 
does not meet the definition of an employee performing the functions of government. 

Accordingly, I must also conclude that the City of Hopewell is not authorized to fill a position 
covered under the Retirement System with an independent contract employee, as described by 



the City Attorney, who, by virtue of his receiving a retirement allowance, is not eligible to 
participate in the System, but is afforded all other benefits provided to city employees. 
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