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COUNTIES, CITIES AND TOWNS: URBAN COUNTY EXECUTIVE FORM OF 
GOVERNMENT. 

ADMINISTRATION OF GOVERNMENT GENERALLY: STATE AND LOCAL 
GOVERNMENT CONFLICT. 

ELECTIONS: CAMPAIGN FINANCE DISCLOSURE ACT. 

Purpose of disclosure of business or financial relationship at hearing held 
to consider application for special exception, variance or zoning is to 
establish public record of economic interests that may affect judgment of 
governmental officials in performance of their duties. Strict compliance 
with requirement to disclose such relationship between county official who 
has power to approve certain land use changes and applicant requesting 
changes; $200 threshold amount triggers financial relationship that 
requires disclosure. 

Mr. David P. Bobzien 
County Attorney for Fairfax County 
August 16, 1999 

You ask whether § 15.2-852 of the Code of Virginia requires a local elected 
official to treat as a campaign contribution the entire entry fee received from each 
participant in a political fund-raising event or whether the official may deduct the 
portion of the fee covering his costs in sponsoring the event. You indicate that 
individuals and firms involved in land use applications may attend the event. 

Section 15.2-852 applies whenever the board of supervisors, the planning 
commission, or the board of zoning appeals holds a hearing on an application for 
a special exception or variance or an amendment to a zoning ordinance other 
than a comprehensive zoning plan or ordinance applicable throughout the 
county.1 Section 15.2-852(A) provides that, prior to or at the hearing, each 
member of the body conducting the proceeding is to publicly disclose "any 
business or financial relationship" the member has or has had within the 
preceding twelve-month period with certain persons involved in the application.2 
The statute broadly defines the term "business or financial relationship" to 
include 

the receipt by the member, or by any person, 
firm, corporation or committee in his behalf from 
the applicant in the case or from the title owner, 
contract purchaser or lessee of the subject land, 
or from any of the other persons above 
specified, during the twelve-month period prior 
to the hearing in such case, of any gift or 
donation having a value of $200 or more.[3]

A prior opinion of the Attorney General concludes that the "gift or donation" 
language in the statute is sufficiently broad to encompass political contributions 
and that, therefore, the disclosure requirements of § 15.2-852 are in addition to 
any reporting requirements imposed by the Campaign Finance Disclosure Act.4 



The opinion recognizes, however, that the disclosure requirements of § 15.2-852 
serve a different purpose from the reporting requirements of the Act.5 The 
purpose of the Campaign Finance Disclosure Act is to provide a public record of 
campaign contributions to candidates for public office; the purpose of § 15.2-852 
is to disclose a "business or financial relationship" at the time and at the place 
that an application for a special exception, variance or zoning amendment is 
being considered.6

The purpose of § 15.2-852 is thus substantially the same as the reporting 
requirements under the State and Local Government Conflict of Interests Act:7 to 
establish a record of economic interests which may affect the judgment of 
governmental officers and employees in the performance of their official duties.8 
A 1989 opinion concludes that, in determining the value of a complimentary ticket 
to a fund-raising event under the Act, only the value of the meal or refreshments 
provided at the event need be considered since any profit from the event would 
be given to the candidate, political committee or other entity which sponsored the 
event.9 Thus, unless the value of the meal or refreshments exceeds the threshold 
amount set out in the statute, no disclosure is required.10

Although based on a different factual setting, the 1989 opinion may be read as 
authority for the proposition that, for reporting purposes, the value of a ticket to a 
political fund-raising event may be divided between the expenses associated with 
the event and the profit from the event. I am unable to conclude, however, that 
the General Assembly intended this result in the enactment of § 15.2-852. 

Section 15.2-852 requires generally the disclosure of any business or financial 
relationship between a county official who has the power to approve certain land 
use changes and an applicant requesting the changes. The "gift or donation" 
language of § 15.2-852 has a narrower purpose: the public disclosure of a 
particular type of financial transaction between the county official and the 
persons who will benefit from approval of the application. Under the statute, this 
type of financial transaction constitutes a "financial relationship" between the 
official and the applicant. The General Assembly has set $200 as the threshold 
amount that triggers a financial relationship and thus requires disclosure.11 In my 
view, no language in the statute supports the conclusion that, although an 
applicant may pay a county official more than the threshold amount for a ticket to 
a fund-raising event held to benefit the official, a "financial relationship" is not 
established if the county official’s actual profit from the sale of the ticket falls 
below $200. 

I point out also that, while knowing violations of both § 15.2-852 and the 
disclosure requirements of the State and Local Government Conflict of Interests 
Act carry criminal penalties,12 a local official may avoid prosecution under the Act 
if the official acts in reliance on a written opinion of the Commonwealth’s 
attorney; a state official likewise may rely on a written opinion of the Attorney 
General.13 The General Assembly has not expressly authorized either the 
Commonwealth’s attorney or the Attorney General to provide local officials 
subject to § 15.2-852 this protection. It is, therefore, advisable for local officials 
engaged in transactions within § 15.2-852 to strictly comply with the statute’s 
disclosure requirements.

1Section 15.2-852 applies only in a county with the urban county executive form 
of government. 



2The persons include the applicant, the title owner, contract purchaser or lessee 
of the land, any trust beneficiary with an interest in the land, and the agent, 
attorney or real estate broker of any of the above. Section 15.2-852(A). 

3Section 15.2-852(A) (emphasis added). 

4Sections 24.2-900 to 24.2-930; see 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 153, 154-55 
(citing repealed § 15.1-73.4, revised as § 15.2-852). 

5See 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen., supra, at 155. 

6See id. 

7Sections 2.1-639.1 to 2.1-639.24. Section 15.2-852 is not superseded by the 
State and Local Government Conflicts of Interest Act. See § 2.1-639.1 (Act 
supersedes "all general and special acts," with exception of § 15.1-73.4, 
predecessor statute to § 15.2-852, which "shall remain in full force and effect"). 

8See § 2.1-639.1. 

9See 1989 Op. Va. Att’y Gen. 6, 7. 

10See id. 

11See § 15.2-852(A). 

12See §§ 15.2-852(C), 2.1-639.17. 

13See § 2.1-639.18.(A), (B) 
 


