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PROFESSIONS AND OCCUPATIONS: PHARMACY — DRUG CONTROL ACT — MEDICINE 
AND OTHER HEALING ARTS. 

Pharmacist’s authority to substitute drug therapy is limited to physician’s prescriptive 
order in treatment protocol contained in collaborative agreement; any deviation or 
inconsistency with prescribed treatment constitutes grounds for disciplinary action. 
Proposed emergency regulations promulgated by Boards of Medicine and Pharmacy 
mirror statutory limitations regarding pharmacist’s authority to dispense drugs pursuant 
to collaborative agreement and treatment protocol prescribed by physician. Boards’ 
interpretation of regulations is entitled to great weight. 

The Honorable Phillip Hamilton 
Member, House of Delegates 
December 27, 1999 

You ask whether Chapter 33 of Title 54.1, §§ 54.1-3300 through 54.1-3319 of the Code of 
Virginia, prohibits a pharmacist’s therapeutic substitution of chemically dissimilar drugs without 
the explicit consent of the prescribing physician. 

You advise that your request is based on the possibility of a pharmacist entering into a 
collaborative agreement that would permit a therapeutic substitution of a chemically dissimilar 
drug without the explicit knowledge of the prescribing physician. You also advise that during the 
legislative debate at the 1999 Session of the General Assembly, you offered an amendment to 
clarify this matter. You relate that the amendment was defeated, because the General Assembly 
thought the issue would be better addressed in the regulatory process. 

The 1999 Session of the General Assembly amended and reenacted § 54.1-3300 and added new 
§ 54.1-3300.1.1 The 1999 amendments to § 54.1-3300 added the definition of "collaborative 
agreement,"2 which means: 

a voluntary, written arrangement between one pharmacist and 
his designated alternate pharmacists involved directly in patient 
care at a location where patients receive services and a 
practitioner of medicine, osteopathy, or podiatry and his 
designated alternate practitioners involved directly in patient care 
which authorizes cooperative procedures with respect to patients 
of such practitioners. Collaborative procedures shall be related to 
treatment using drug therapy, laboratory tests or medical 
devices, under defined conditions or limitations, for the purpose 
of improving patient outcomes. A collaborative agreement is not 
required for the management of patients of an inpatient facility. 

Section 54.1-3300.1 provides: 

A pharmacist and his designated alternate pharmacists involved 
directly in patient care may participate with a practitioner of 
medicine, osteopathy, or podiatry and his designated alternate 
practitioners involved directly in patient care in collaborative 
agreements which authorize cooperative procedures related to 
treatment using drug therapy, laboratory tests or medical 
devices, under defined conditions and/or limitations, for the 
purpose of improving patient outcomes. No patient shall be 



required to participate in a collaborative procedure without such 
patient’s consent. 

Collaborative agreements may include the modification, 
continuation or discontinuation of drug therapy pursuant to 
written, patient-specific protocols; the ordering of laboratory 
tests; or other patient care management measures related to 
monitoring or improving the outcomes of drug or device therapy. 
No such collaborative agreement shall exceed the scope of 
practice of the respective parties. Any pharmacist who deviates 
from or practices in a manner inconsistent with the terms of a 
collaborative agreement shall be in violation of § 54.1-2902; such 
violation shall constitute grounds for disciplinary action pursuant 
to §§ 54.1-2400 and 54.1-3316. 

Collaborative agreements may only be used for conditions which 
have protocols that are clinically accepted as the standard of 
care, or are approved by the Boards of Medicine and Pharmacy. 
The Boards of Medicine and Pharmacy shall jointly develop and 
promulgate regulations to implement the provisions of this 
section and to facilitate the development and implementation of 
safe and effective collaborative agreements between the 
appropriate practitioners and pharmacists. The regulations shall 
include guidelines concerning the use of protocols, and a 
procedure to allow for the approval or disapproval of specific 
protocols by the Boards of Medicine and Pharmacy if review is 
requested by a practitioner or pharmacist. 

Nothing in this section shall be construed to supersede the 
provisions of § 54.1-3303. 

Section 54.1-3410(A), a portion of The Drug Control Act, §§ 54.1-3400 through 54.1-3472, 
provides that a pharmacist may sell and dispense drugs pursuant to a prescription as follows: 

1. A drug listed in Schedule II shall be dispensed only upon 
receipt of a written prescription that is properly executed, dated 
and signed by the person prescribing on the day when issued 
and bearing the full name and address of the patient for whom, 
or of the owner of the animal for which, the drug is dispensed, 
and the full name, address, and registry number under the 
federal laws of the person prescribing, if he is required by those 
laws to be so registered. If the prescription is for an animal, it 
shall state the species of animal for which the drug is prescribed; 

2. In emergency situations, Schedule II drugs may be dispensed 
pursuant to an oral prescription in accordance with the … 
regulations [of the Board of Pharmacy.] 

Section 54.1-3410(B)(1) further provides that Schedule III through VI drugs shall be dispensed as 
follows: 

If the prescription is written, it shall be properly executed, dated 
and signed by the person prescribing on the day when issued 
and bear the full name and address of the patient for whom, or of 



the owner of the animal for which, the drug is dispensed, and the 
full name and address of the person prescribing. If the 
prescription is for an animal, it shall state the species of animal 
for which the drug is prescribed. 

Section 54.1-3457(16) prohibits "[d]ispensing or causing to be dispensed, except as provided in 
§ 32.1-87 relating to the Virginia Voluntary Formulary, a different drug or brand of drug in place of 
the drug or brand of drug ordered or prescribed without the permission of the person ordering or 
prescribing." 

Both the 1999 enactments to §§ 54.1-3300 and 54.1-3300.1 and the relevant provisions of 
§§ 54.1-3410 and 54.1-3457 of The Drug Control Act iterate the limitations placed on a 
pharmacist’s authority to dispense drugs pursuant to a collaborative agreement and treatment 
protocol. It is my opinion that the authority of a pharmacist to dispense drugs is limited to the 
physician’s prescriptive order contained in the treatment protocol, and that to do otherwise would 
be considered illegal and unprofessional conduct.3

You also inquire whether the prohibition would remain in effect should the proposed emergency 
regulations developed by the joint Boards of Medicine and Pharmacy ("Boards") be adopted.4

The Boards are authorized "[t]o promulgate regulations … which are reasonable and necessary 
to administer effectively the regulatory system."5 With respect to collaborative agreements, 
§ 54.1-3300.1 expressly authorizes the Boards to "jointly develop and promulgate regulations to 
implement the provisions of this section and to facilitate the development and implementation of 
safe and effective collaborative agreements between the appropriate practitioners and 
pharmacists." Pursuant to the 1999 enactment, the Boards "shall … promulgate regulations to 
implement the provisions of [§ 54.1-3300.1] within 280 days of the date of enactment. No 
collaborative agreement shall become effective prior to ninety days after the effective date of the 
emergency regulations."6

"Where a statute is unambiguous, the plain meaning is to be accepted without resort to the rules 
of statutory interpretation."7 "‘The manifest intention of the legislature, clearly disclosed by its 
language, must be applied.’"8 "‘[T]ake the words as written’ … and give them their plain 
meaning."9

The proposed emergency regulations provide that "[a]n agreement[10] shall contain treatment 
protocols that are clinically accepted as the standard of care within the medical and 
pharmaceutical professions."11 The treatment protocol (1) "shall describe the disease state or 
condition, drugs or drug categories, drug therapies, laboratory tests, medical devices, and 
substitutions authorized by the practitioner,"12 and (2) "shall contain a statement by the 
practitioner that describes the activities [in which] the pharmacist is authorized to engage."13 The 
regulations provide that a practitioner may include in the protocol a statement of 

1. [t]he procedures, decision criteria, or plan the pharmacist shall 
follow when providing drug therapy management; 

2. [t] he procedures the pharmacist shall follow for 
documentation; and 

3. [t]he procedures the pharmacist shall follow for reporting 
activities and results to the practitioner.[14]



The regulations also provide that "[a]n order for a specific patient from the prescribing practitioner 
authorizing the implementation of drug therapy management pursuant to the agreement shall be 
noted in the patient’s medical record and kept on file by the pharmacist."15

The collaborative practice contemplated by the proposed emergency regulations involves a 
voluntary written agreement whereby a physician refers a patient to a pharmacist to manage 
and/or treat a specific medical condition or disease in accordance with a clinically accepted 
treatment protocol. Such a practice is similar to the collaborative practices of a physician’s 
assistant and a licensed nurse practitioner pursuant to §§ 54.1-2952 and 54.1-2957. In both of 
these advanced practices, a physician may delegate certain acts constituting the practice of 
medicine consistent with regulations of the Boards of Medicine and Nursing. The collaborative 
agreement between physicians and pharmacists involves a similar delegation whereby the 
physician, pursuant to a protocol, describes "[t]he procedures, decision criteria, or plan the 
pharmacist shall follow when providing drug therapy management."16

In accordance with the proposed emergency regulations, a pharmacist may alter or change a 
specific drug therapy only as prescribed by the physician. Such alteration or change may include 
an increase or decrease in a specific dosage, or it may involve changing drug therapy to another 
drug product. In both instances, the physician specifically has authorized the pharmacist to make 
the change in accordance with delineated criteria.17 The protocol, to the extent it provides for a 
specific drug therapy, constitutes the prescriptive order of the physician. Therefore, when a 
pharmacist alters or changes a drug therapy in accordance with the protocol, the pharmacist is 
merely dispensing drug therapy to a patient pursuant to the direct prescriptive order of a 
physician. 

The proposed regulations clearly and explicitly mirror the statutory limitations regarding a 
pharmacist’s authority to dispense drugs pursuant to a collaborative agreement and treatment 
protocol.18 Based on the assumption that the current statutory provisions specifically limit a 
pharmacist’s authority to change or alter a physician’s order, any increase or decrease in the 
dosage or change in a drug product (i.e., a chemically dissimilar drug) must, therefore, be 
prescribed by the physician.19 To the extent the protocol provides for a specific drug therapy, it 
constitutes the prescriptive order of the physician. Whenever a pharmacist alters or changes the 
drug therapy in accordance with the protocol, the pharmacist does so at the direction of the 
physician’s order. In such a situation, the pharmacist is not prescribing but is merely following the 
physician’s instructions to dispense a drug. 

Moreover, since the Boards are the agencies charged with the administration of §§ 54.1-3300 
and 54.1-3300.1, their interpretation is entitled to great weight.20 The proposed emergency 
regulations of the Board are consistent with the 1999 enactments concerning collaborative 
agreements and the relevant provisions of The Drug Control Act, and unless that interpretation is 
clearly wrong, it carries great weight and is entitled to deference. I must, therefore, decline to 
respond formally to this final question. 

  

11999 Va. Acts chs. 895, 1011, at 1716; 2687, respectively. Both acts expire July 1, 2004. See id. 
cl. 2, at 1717, 2688. 

2See id: ch. 895, at 1716-17; ch. 1011, at 2687. 

3See § 54.1-2902 (making practice of medicine unlawful without valid license issued by Board of 
Medicine); § 54.1-3316 (listing conduct that results in revocation, suspension or denial of license 
by Board of Pharmacy). 



4I am advised that an ad hoc committee of the Boards, with representatives from the Virginia 
Medical Society and the Virginia Pharmaceutical Association, is considering regulations 
governing collaborative practice agreements. See proposed Regulations of the Joint Boards of 
Pharmacy and Medicine Governing Collaborative Practice Agreements (June 20, 1999) 
[hereinafter draft regs] (on file with Department of Professional and Occupational Regulation). 

5Section 54.1-2400(6). 

61999 Va. Acts, supra note 1, chs. 895, 1011, at 1717, 2688, respectively (quoting cl. 3). 

7Last v. Virginia State Bd. of Medicine, 14 Va. App. 906, 910, 421 S.E.2d 201, 205 (1992). 

8Barr v. Town & Country Properties, 240 Va. 292, 295, 396 S.E.2d 672, 674 (1990) (quoting 
Anderson v. Commonwealth, 182 Va. 560, 566, 29 S.E.2d 838, 841 (1944)). 

9Adkins v. Com., 27 Va. App. 166, 169, 497 S.E.2d 896, 897 (1998) (quoting Birdsong Peanut 
Co. v. Cowling, 8 Va. App. 274, 277, 381 S.E.2d 24, 26 (1989)). 

10The draft regs define "agreement" as "a collaborative practice agreement." See draft regs, 
supra note 4, at 1 (to be codified at 18 VAC 110-40-10). 

11Id. at 2 (to be codified at 18 VAC 110-40-40(A)). 

12Id. (to be codified at 18 VAC 110-40-40(B)). 

13Id. (to be codified at 18 VAC 110-40-40(C)). 

14Id. at 2-3 (to be codified at 18 VAC 110-40-40(C) (1-3)). 

15Id. at 3 (to be codified at 18 VAC 110-40-50(B)). 

16Id. at 2 (quoting proposed 18 VAC 110-40-40(C)(1)); see also § 54.1-3408(A) (authorizing 
licensed pharmacists, registered nurses or licensed practical nurses to administer vaccines to 
adults for immunization, pursuant to protocol approved by Board of Nursing, when prescribing 
practitioner is not physically present). 

17See id. at 2-3 (citing proposed 18 VAC 110-40-40(C)(1-3), 110-40-50(B)). 

18See §§ 54.1-3300, 54.1-3300.1, 54.1-3410(A), (B), 54.1-3457. 

19See draft regs, supra note 4, at 2-3 (citing proposed 18 VAC 110-40-40(C)(1-3), 110-40-50(B)). 

20It is an elementary rule of statutory interpretation that the "construction given to a statute by 
public officials charged with its enforcement is entitled to great weight … and in doubtful cases 
will be regarded as decisive." Bed Company v. Corporation Commission, 205 Va. 272, 275, 
136 S.E.2d 900, 902 (1964) (citing Commonwealth v. Appalach. El. Power Co., 193 Va. 37, 45, 
68 S.E.2d 122, 127 (1951)). 
 


