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You ask whether § 2.1-343.1(A), a portion of The Virginia Freedom of Information Act, §§ 2.1-340 
through 2.1-346.1 of the Code of Virginia, prohibits an elected member of a local governing body 
from sending electronic mail communications to three or more other members of the governing 
body. 

Section 2.1-343.1(A) provides: 

It is a violation of [The Virginia Freedom of Information Act] for 
any political subdivision or any governing body, authority, board, 
bureau, commission, district or agency of local government to 
conduct a meeting wherein the public business is discussed or 
transacted through telephonic, video, electronic or other 
communication means where the members are not physically 
assembled.[1]

The remainder of § 2.1-343.1 establishes the requirements under which public bodies other than 
the local government bodies named in § 2.1-343.1(A) may hold meetings through telephonic or 
video means. The term "meeting(s)" is defined in § 2.1-341 to include "sitting physically … as a 
body or entity, or as an informal assemblage of … as many as three members" of a governing 
body. 

Section 2.1-343.1(A) clearly prohibits a local governing body from "conduct[ing] a meeting" 
through any "communication means" other than the physical assembly of its members. It does 
not, however, prohibit all forms of communication among the members of a local governing body 
when that body is not physically assembled or sitting. In fact, § 2.1-343.2 expressly provides that, 
while the transaction of public business must be authorized by votes taken at public meetings, 
this requirement is not to be construed "to prohibit separately contacting the membership, or any 
part thereof, of any public body for the purpose of ascertaining a member’s position with respect 
to the transaction of public business." 

Electronic mail is commonly understood to be the electronic transmission of keyboard-entered 
correspondence over communication networks.2 An electronic mail system enables the sender to 
compose and transmit a message to a recipient’s electronic mailbox, where the message is 
stored until the recipient retrieves it.3 The message may be sent to several recipients at the same 
time.4 



Transmitting messages through an electronic mail system is essentially a form of written 
communication5 and, in my opinion, does not constitute "conduct[ing] a meeting … through … 
electronic … means" as contemplated by § 2.1-343.1(A).6 Accordingly, it is my opinion that § 2.1-
343.1(A) does not bar members of a local governing body from sending electronic mail 
communications to other members of the governing body.7 All official actions of the governing 
body must, however, take place at a meeting where the membership is physically present. 

  
1Section 2.1-343.1(A) further provides that "[n]othing in this section shall be construed to prohibit 
the use of interactive audio or video means to expand public participation." 

2PC Webopaedia Definition and Links (last modified Apr. 24, 1997) 
<http://www.pcwebopaedia.com/e_mail. htm>. 
3Id. 

4Id. 

5For purposes of this opinion, I consider only the basic type of electronic mail system commonly 
in use today and as described in the opinion. Thus, I do not consider whether systems exist that 
contain features making them similar to communications by audio or video means or whether the 
use of such systems would result in the same conclusion. 

6See 1983-1984 Op. Va. Att’y Gen. 440, 441 n.3 (enactment of prohibition against meetings 
through telephonic, video, electronic or other communication means may be viewed as legislative 
response to decision in Roanoke City School Board v. Times-World Corp., 226 Va. 185, 
307 S.E.2d 256 (1983), in which Supreme Court of Virginia held that local school board may 
discuss matters proper for closed meeting by telephone conference call because telephone calls 
do not constitute meetings). 

7This is not to say that, in a particular factual setting, communicating through electronic mail could 
not violate some other provision of The Virginia Freedom of Information Act or conflict with the 
policy of the Act. 
 


