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Paramedic of local fire department is not ‘licensed institutional health care provider’ 
authorized to obtain access to immunization records maintained in state health 
department data base system, should such system be established in future. Term 
designates those facilities, and not persons, licensed to provide health care. 
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You ask whether the language "licensed institutional health care provider" in § 32.1-46 of the 
Code of Virginia authorizes paramedics1 of local fire departments to obtain access to 
immunization records maintained on the state health department’s immunization data base. 

Section 32.1-46 requires parents, guardians or persons standing in loco parentis2 of each child 
within the Commonwealth to cause the child to be immunized against certain diseases. Section 
32.1-46(E) provides: 

For the purpose of protecting the public health by ensuring that 
each child receives age-appropriate immunizations, any 
physician, licensed institutional health care provider, local or 
district health department, and the Department of Health may 
share immunization and child locator information, including, but 
not limited to, the month, day, and year of each administered 
immunization; the child’s name, address, telephone number, 
birth date, and social security number; and the parents’ names. 
The immunization information; the child’s name, address, 
telephone number, birth date, and social security number; and 
the parents’ names shall be confidential and shall only be shared 
for the purposes set out in this subsection. 

A recent opinion of the Attorney General considers whether § 32.1-46 authorizes the transfer of 
immunization information about individual children to a state health department immunization 
information system without parental consent.3 The opinion notes that § 32.1-46 does not 
expressly authorize the health department to establish an immunization information system and 
that the health department does not currently have such a system in operation.4 Should the 
health department establish such a system in the future, it is my opinion that § 32.1-46(E), as 
presently enacted, does not authorize a paramedic of a local fire department to obtain access to 
the immunization information on the system. 

Section 32.1-46(E) authorizes the sharing of immunization and child locator information only by 
"physician[s], licensed institutional health care provider[s], local or district health department[s], 
and the Department of Health." No statute defines "licensed institutional health care provider." 
The term "health care provider," as defined in various sections of the Code, encompasses both 
persons licensed to provide health care and facilities licensed to provide health care.5 No 
statutes, however, provide for the licensing of a person as an "institutional" health care provider. 
Since the term "licensed institutional health care provider" cannot refer to a person, it is my 
opinion that the term is intended to designate those facilities that would satisfy the definition of 
licensed "health care provider."6 



  
1For the purposes of this opinion, I assume that your use of the term "paramedic" is to mean "an 
emergency medical care attendant or technician." See § 32.1-111.1 (defining "emergency 
medical services personnel"); § 8.01-225 (defining "emergency medical care attendant or 
technician"). 

2"In loco parentis" means "[i]n the place of a parent; instead of a parent; charged, factitiously, with 
a parent’s rights, duties, and responsibilities." Black’s Law Dictionary 787 (6th ed. 1990). 

3See op. to Hon. Marian Van Landingham, H. Del. Mbr. (Jan. 11, 1999). 

4Id. 

5See, e.g., §§ 8.01-581.1, 32.1-45.1, 32.1-276.3, 38.2-4300. See also § 32.1-102.1 (defining 
"medical care facility"); § 32.1-249 (defining "institution"). 

6See §§ 32.1-123 to 32.1-137 ("Hospital and Nursing Home Licensure and Inspection"). 
 

   


