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Freedom of Information Act does not require office of commissioner of revenue to copy 
personal property book. Records custodian may place burden for copying records on 
requester if custodian has no system or computer database available that is capable of 
producing copies. Act expressly grants citizens right to copy official records required by 
law to be open for inspection. Because electronic system for producing copies of book 
does not exist does not prevent persons within commissioner’s office or requester from 
making copies of book. Privacy Protection Act does not prohibit disclosure of personal 
information required to be disclosed under Freedom of Information Act. Only that 
information required by law to be entered in personal property book is subject to 
disclosure; other information relating to taxpayer’s personal property is protected by 
secrecy requirements, unless some other authority permits its release. 
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You ask whether The Virginia Freedom of Information Act, §§ 2.1-340 through 2.1-346.1 of the 
Code of Virginia, requires that you, in addition to making the personal property book available for 
inspection, furnish a requester copies of the book if a data processing program capable of 
producing such copies is not presently in operation. 

Section 2.1-342(A) requires that, "[e]xcept as otherwise specifically provided by law," official 
records must be open for inspection and copying by any citizen of the Commonwealth during the 
regular office hours of the custodian of the records. Prior opinions of the Attorney General 
conclude that the personal property book is a "public assessment book" not encompassed within 
the secrecy provisions of § 58.1-3 and is thus subject to disclosure under § 2.1-342(A).1

If records are subject to disclosure, the custodian is to provide the requested records to the 
citizen within five work days from receipt of the request unless additional time is necessary.2 
Section 2.1-342(A) also permits "reasonable charges for the copying, search time and computer 
time expended in the supplying of such records."3 Public bodies are not required, however, to 
"create or prepare a particular requested record if it does not already exist" or to "convert an 
official record available in one form into another form at the request of the citizen."4

It is my opinion that, while § 2.1-342 allows your office to copy the personal property book and 
charge for the copying and, if necessary, to extend the five-day time limit for responding to the 
request, the section does not require that your office actually make the copies. Rather, in stating 
that official records are to be "open to inspection and copying by any citizens of the 
Commonwealth,"5 the statute suggests that the custodian of the records may place the burden for 
copying the records on the citizen making the request if the custodian has no system or computer 
database available that is capable of producing the copies.6

The Virginia Freedom of Information Act does not, however, permit you to refuse a request for 
"copies" of the personal property book on the grounds that the request would require you "to 
create or prepare a particular requested record"7 that does not already exist. The requested 
document in this instance is the personal property book, a record that clearly exists. Section 2.1-



342(A) expressly grants citizens not only the right to inspect official records but also the right to 
copy the records. That an electronic system for producing copies of the book does not exist does 
not prevent persons within your office or the requester himself from making copies of the book.8

You ask also whether § 2.1-378(9), a portion of the Privacy Protection Act of 1976,9 would 
prohibit your providing copies of the personal property book, even if a program existed to provide 
the copies. Section 2.1-378(9) states the General Assembly’s finding that there be "a clearly 
prescribed procedure to prevent personal information collected for one purpose from being used 
for another purpose." You express your concern that the information contained in the personal 
property book is collected for tax purposes and that distribution to the public for other uses would 
be inconsistent with this legislative finding. 

The Privacy Protection Act requires that agencies maintaining systems that include personal 
information shall "[c]ollect, maintain, use, and disseminate only that personal information 
permitted or required by law to be so collected, maintained, used, or disseminated."10 Prior 
opinions of the Attorney General conclude that the legislature clearly does not intend the Privacy 
Protection Act to prohibit the disclosure of personal information required by law to be disclosed 
under The Freedom of Information Act.11 The distribution of copies of the personal property book 
thus is not inconsistent with the legislative finding stated in § 2.1-378(9).12

Finally, you ask whether documents in your office containing information that will ultimately be 
included in the personal property book, such as personal property forms, may be released under 
The Freedom of Information Act without violating the secrecy provisions of § 58.1-3.13 If the form 
is a personal property tax return, it is specifically exempt from disclosure under § 2.1-342(B)(3). 
As to other personal property documents that you may have in your possession, it is my opinion 
that if the documents contain only "[m]atters required by law to be entered"14 in the personal 
property book, they are not protected by the secrecy requirement of § 58.1-3, notwithstanding the 
fact that the information has not yet been transferred to the book. 

To the extent, however, that the documents contain information respecting "the transactions, 
property, including personal property, income or business of any person, firm or corporation"15 
that is not required to be entered in the personal property book, the forms would be protected by 
the secrecy requirement of § 58.1-3. Pursuant to § 58.1-3115, the personal property book is to 
contain only the name, address and amount of the assessment. Accordingly, as prior opinions of 
the Attorney General conclude, other information relating to the taxpayer’s personal property is 
subject to the secrecy provisions of § 58.1-3 unless some other authority would permit its 
release.16

  

1See Op. Va. Att’y Gen.: 1993 at 221, 223; 1985-1986 at 312; 1973-1974 at 412; 1964-1965 at 
282; 1951-1952 at 158. Although § 2.1-342(B)(22) specifically excludes from disclosure the 
documents "specified in § 58.1-3," § 58.1-3(A)(1) provides that this exclusion does not apply to 
"[m]atters required by law to be entered on any public assessment roll or book." 

2See § 2.1-342(A) (allowing seven additional days for requests "practically impossible" to satisfy 
within five days (§ 2.1-342(A)(4)), and authorizing court to grant additional period for extraordinary 
volume of records). 

3See also § 58.1-3122.1 (permitting commissioner of revenue to charge no more than 50¢ per 
page for photocopying papers or records upon request of taxpayer). 

4Section 2.1-342(A). 



5Section 2.1-342(A) (emphasis added). 

6If a computer database containing the information exists, it must be made available to the public 
at a reasonable cost. See § 2.1-342(A). If you choose to require the requester to make the 
copies, you must, of course, have reasonable facilities available within your office for the 
requester to copy the book. 

7Section 2.1-342(A). 

8That you are not required to "convert an official record available in one form into another form at 
the request of the citizen" likewise would not apply to requests for copies of official records. 
Section 2.1-342(A). Moreover, even in instances in which the custodian is under no statutory 
obligation to provide records in the form requested, The Virginia Freedom of Information Act 
requires that "[t]he public body shall make reasonable efforts to reach an agreement with the 
requester concerning the production of the records requested." Section 2.1-342(A). 

9Sections 2.1-377 to 2.1-386. 

10Section 2.1-380(1) (emphasis added). 

11See Op. Va. Att’y Gen.: 1983-1984 at 314; 1982-1983 at 727, 728; 1978-1979 at 313, 313; 
1977-1978 at 309. 

12You state that you believe the requester intends to use the information to solicit business from 
the owners of personal property. No provision of The Virginia Freedom of Information Act permits 
the custodian of the personal property book to deny access on the basis of a citizen’s intended 
use of the information in the book. 

13While you do not describe the type of personal property forms that you may have in your 
possession, I assume for purposes of this opinion that the forms would constitute "official records" 
open for inspection or copying under § 2.1-342(A), unless otherwise specifically provided by law. 
Section 2.1-341 defines "official records" as "all written or printed books, papers, letters, 
documents, maps and tapes, photographs, films, sound recordings, reports or other material, 
regardless of physical form or characteristics, prepared, owned, or in the possession of a public 
body or any employee or officer of a public body in the transaction of public business." 

14Section 58.1-3(A)(1). 

15Section 58.1-3(A). 

16See Op. Va. Att’y Gen.: 1993, supra note 1, at 224 (information provided by taxpayers from 
which official makes assessment is not subject to disclosure, notwithstanding that amount of 
assessment shown on personal property book); 1991 at 250, 251 (commissioner may not 
disclose master property tax files to department of social services); 1985-1986, supra note 1, at 
313 (type of personal property owned by taxpayer is not required to be recorded in personal 
property book and thus is subject to secrecy provisions of § 58.1-3); 1981-1982 at 380, 381 
(itemized listing shown on personal property tax return or tax bill, but not on personal property 
book, is not to be disclosed); see also Op. Va. Att’y Gen.: 1991 at 13, 16 (§ 2.1-342 guarantees 
access to existing documents, rather than to information contained in documents; section does 
not require custodian of documents to extract information from documents); id. at 9, 11 (§ 2.1-342 
guarantees access only to existing written documents and other physical records; it does not 
require creation of list that does not already exist). While § 2.1-342(A) permits generally the 
deletion of exempt portions of requested records otherwise subject to disclosure, no prior 



opinions interpret this authority to override the secrecy provisions of § 58.1-3 in connection with 
personal property information. A real estate assessment officer may, however, delete information 
protected under § 58.1-3 in complying with § 58.1-3331 regarding the disclosure to a taxpayer of 
real estate appraisal cards. See 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen. 283, 285; see also 1993 Op. Va. 
Att’y Gen., supra note 1, at 225 (disclosure under § 58.1-3331 may be made only to taxpayer to 
whose property that information relates).  

   


