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TAXATION: MISCELLANEOUS TAXES – FOOD AND BEVERAGE TAX. 

HOTELS, RESTAURANTS, SUMMER CAMPS, ETC.: EXEMPTIONS. 

Governing body may adopt by ordinance reasonable and uniformly applied definition of 
term "occasional" for purposes of food and beverage tax exemption. 

Mr. Jacob P. Stroman IV 
County Attorney for Gloucester County 
November 30, 1999 

You ask whether, pursuant to § 35.1-25(3) of the Code of Virginia, an organization which holds 
five dinners a year to raise money for its charitable causes is exempt from a food and beverage 
tax levied under § 58.1-3833. You ask specifically for an interpretation of the word "occasional" in 
§ 35.1-25(3). 

Section 58.1-3833(A) provides: 

Any county is hereby authorized to levy a tax on food and 
beverages sold, for human consumption, by a restaurant, as 
such term is defined in subdivision 9 of § 35.1-1 …. Such tax 
shall not be levied on food and beverages sold … by any person 
described in subdivisions 1, 2, 3, and 5 of § 35.1-25 …. 

Section 35.1-25(3) contains the following description: 

Churches, fraternal, school and social organizations, and 
volunteer fire departments and rescue squads which hold 
occasional dinners, bazaars, and other fund raisers of one or two 
days’ duration, at which food prepared in the homes of members 
or in the kitchen of the church, school or organization is offered 
for sale to the public[.] 

While the term "occasional" clearly implies an infrequent as opposed to a regular activity, neither 
§ 58.1-3833 nor § 35.1-25 defines the term. Section 58.1-3833(A) does provide, however, that 
the food and beverage tax "shall be effective in an amount and on such terms as the governing 
body may by ordinance prescribe." It is my opinion that this language permits the governing body 
to adopt a reasonable and uniformly applied definition of the term "occasional." I note that the 
Department of Taxation has adopted regulations interpreting the term "occasional sale" for 
purposes of the exemption for an "occasional sale" under § 58.1-609.10(2) of the Virginia Retail 
Sales and Use Tax Act.1 The regulations provide that a nonprofit organization "not regularly 
engaged in selling tangible personal property is not required to … collect the tax on its sales 
provided it makes sales on three or fewer separate occasions within the calendar year."2

A locality likewise may establish a numerical definition of the term "occasional" for purposes of 
the food and beverage tax. The local standard need not be the same as the standard established 
by the Department of Taxation in defining "occasional sale." The Department of Taxation’s 
definition is consistent with the principle that statutes granting exemptions from the state sales 
and use tax are to be narrowly construed.3 On the other hand, statutes granting taxing power to 
localities are also to be narrowly construed.4 This distinction would justify a county establishing a 
standard less strict than the one established by the state sales and use tax regulations.5 



1Sections 58.1-600 to 58.1-639. Section 58.1-602 defines "occasional sale" as "a sale of tangible 
personal property not held or used by a seller in the course of an activity for which he is required 
to hold a certificate of registration." A nonprofit organization that regularly sells tangible personal 
property is required to register as a dealer, unless specifically exempted by statute. See 23 VAC 
10-210-1070(A) (Law. Coop. 1996). 

  

223 VAC 10-210-1072(C) (Law. Coop. 1996). This regulation further provides that "sales made at 
fairs, flea markets, festivals and carnivals are not considered occasional sales." Id. 

  

3See Commonwealth v. Research Analysis, 214 Va. 161, 198 S.E.2d 622 (1973); see also 1989 
Op. Va. Att’y Gen. 327, 329. 

  

4See Hampton Nissan v. City of Hampton, 251 Va. 100, 105, 466 S.E.2d 95, 98 (1996) (city 
derives taxing power through positive grants of legislative authority; must be able to identify 
statute conferring taxing authority); see also Op. Va. Att’y Gen.: 1997 at 186, 187; 1995 at 260, 
262. 

  

5In the absence of an ordinance establishing a definition of "occasional," the local taxing authority 
should apply a uniform and reasonable standard. Under the language of § 35.1-25(3), any fund-
raiser of more than two days’ duration would not be entitled to the exemption. 
 


