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Community college employee may not accept additional cash bonus from private 
corporation for training services provided to corporation by college. 

Dr. James R. Perkins 
President, Blue Ridge Community College 
October 29, 1999 

You ask whether an employee of a community college whose duties include administering a 
training program as part of an agreement between the college and a private corporation may 
accept a cash bonus from the private corporation for exemplary services rendered over a period 
of several years. 

You relate that a community college is party to an agreement with the private corporation by 
which the college provides extensive training services to the corporation. You state that the 
private corporation does not provide any services to the community college. You also state that 
the college employee coordinates and manages this project, selects and supervises the staff for 
the project, and develops the budgets for the activities of the project.1 You further state that in 
recognition of this employee’s exemplary services, the corporation seeks to award the employee 
a cash bonus. You inquire whether such an award would violate the State and Local Government 
Conflict of Interests Act2 (the "Act"). 

The community college employee is an "employee" of a "governmental agency," subject to the 
Act’s prohibitions and restrictions.3 Section 2.1-639.4(1) of the Code of Virginia, a portion of the 
Act, provides that no employee of a state governmental agency shall 

[s]olicit or accept money or other thing of value for services 
performed within the scope of his official duties, except the 
compensation, expenses or other remuneration paid by the 
agency of which he is an … employee. This prohibition shall not 
apply to the acceptance of special benefits which may be 
authorized by law[.] 

The express legislative intent of the Act is to assure the citizens of the Commonwealth that "the 
judgment of public officers and employees will not be compromised or affected by inappropriate 
conflicts."4 To further this end, the Act identifies certain prohibited and unlawful conduct on the 
part of public employees including the conduct described in § 2.1-639.4. The Act provides that it 
"shall be unlawful"5 for any state government employee to "accept money … for services 
performed within the scope of his official duties, except the [amounts] paid by the agency of which 
he is an … employee."6 The use of the word "shall" indicates that the General Assembly intends 
the terms of § 2.1-639.4 to be mandatory.7 Additionally, under well-accepted principles of 
statutory construction, when the language of a statute is plain and unambiguous and its meaning 
clear and definite, it must be given effect.8

Under the facts you present, the responsibilities of the employee of the community college 
include administering the training program, and the employee is paid by the community college 
for performing these duties. The plain, unambiguous, and mandatory language of § 2.1-639.4(1) 
prohibits a public employee from accepting money for services performed within the scope of his 
official duties beyond the "compensation, expenses or other remuneration" paid by the college. 
The General Assembly has clearly placed restrictions on public employees with regard to that 



which they may accept resulting from the performance of their official duties. Accordingly, it is my 
opinion that the community college employee may not accept an additional cash bonus from the 
private corporation for the performance of such duties. 

1For the purposes of this opinion, I shall assume that the employee is a full-time, salaried 
employee of the community college. 

2Tit. 2.1, ch. 40.1, Va. Code Ann. §§ 2.1-639.1 to 2.1-639.24.

3See § 2.1-639.2 (defining "employee," "governmental agency"). 

4Section 2.1-639.1. 

5Section 2.1-639.3 (emphasis added). 

6Section 2.1-639.4(1). 

7Op. Va. Att’y Gen.: 1996 at 183, 184; 1986-1987 at 300, 300. 

8See Temple v. City of Petersburg, 182 Va. 418, 29 S.E.2d 357 (1944); 1997 Op. Va. Att’y Gen. 
16, 17. 
 


