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CONSTITUTION OF VIRGINIA: LOCAL GOVERNMENT (COUNTY AND CITY OFFICERS) – 
(MULTIPLE OFFICES). 

COUNTIES, CITIES AND TOWNS: CERTAIN LOCAL GOVERNMENT OFFICERS – 
PROHIBITION ON DUAL OFFICE HOLDING. 

ADMINISTRATION OF GOVERNMENT GENERALLY: STATE AND LOCAL GOVERNMENT 
CONFLICT. 

Office of commissioner of revenue is not incompatible with commissioner’s service as 
trustee for nonprofit hospital or as member of local transportation commission. 
Commissioner’s first duty is to his office and proper performance of his duties. Such 
officeholding, without compensation, is not prohibited. 

The Honorable John P. Grzejka 
Commissioner of the Revenue for the City of Manassas 
April 12, 2000 

You ask whether a commissioner of the revenue may serve on the board of trustees of a 
nonprofit hospital corporation and as a member of a local transportation commission. You relate 
that no compensation is received for serving in either of these positions. You also relate that the 
city council appoints the members of the transportation commission. 

Article VII, § 4 of the Constitution of Virginia (1971) establishes the office of "commissioner of 
revenue." Article VII, § 6 contains the Constitution’s restriction on the holding of multiple 
constitutional offices but is not applicable to the positions in issue. Specifically, "Article VII, § 6 … 
prohibits the holding of more than one office mentioned in that article at the same time."1 Thus, a 
constitutional officer is prohibited from simultaneously serving as a member of the governing body 
of the locality2 or in another constitutional office of such locality.3

Section 15.2-1534(A) of the Code of Virginia contains the parallel statutory provision to Article VII, 
§ 6, and prohibits the holding of dual offices by certain elected officials, including the office of the 
commissioner of the revenue. Section 15.2-1534(B) details exceptions to the prohibition, none of 
which addresses your inquiry. Additionally, other statutes may contain prohibitions of certain dual 
officeholdings; however, I am unaware of any such statutes relevant to the positions raised here.4

Absent any specific statutory or constitutional prohibition, the common law doctrine of 
compatibility of dual officeholding may preclude such officeholding if the two offices are inherently 
incompatible.5 In my opinion, however, the office of commissioner of the revenue is not 
incompatible with serving as a trustee for a nonprofit hospital or as a member of a local 
transportation commission.6 Of course, it is fundamental that the commissioner’s first duty is to 
his office and the proper performance of his duties.7 Accordingly, based on the limited facts 
presented, a commissioner of the revenue may also serve, without compensation, on the board of 
trustees of a nonprofit hospital corporation or as a member of a local transportation commission.8 

11984-1985 Op. Va. Att’y Gen. 244, 244; see also 1991 Op. Va. Att’y Gen. 4, 4. 

2Id. 

3Note, however, that a county commissioner of the revenue may serve "as appointed 
commissioner of the revenue of a town located in the county." Va. Code Ann. § 15.2-1534(B)(1). 



4E.g., § 22.1-63(B) (prohibiting "state officer" from holding office of division superintendent of 
schools); 1976-1977 Op. Va. Att’y Gen. 213 (concluding that, pursuant to § 22-35, predecessor 
statute to § 22.1-63, commissioner of revenue may not also be school superintendent). 

5Op. Va. Att’y Gen.: 1995 at 42, 43; 1981-1982 at 299, 299. 

6Indeed, Article VII, § 6 prohibits a member of a governing body from holding "any office filled by 
the governing body by election or appointment," except that such member may nevertheless be 
named to certain boards and commissions, and § 15.2-1535(B)(3) specifically permits a 
governing body member to be named to a transportation district commission. 

71971-1972 Op. Va. Att’y Gen. 73, 73. 

8Note that the State and Local Government Conflict of Interests Act, §§ 2.1-639.1 to 2.1-639.24, 
is inapplicable because no personal interest in a contract or transaction is at issue. Compare 
§ 2.1-639.2, which specifically provides that a "personal interest in a transaction shall not be 
deemed to exist where an elected member of a local governing body serves without remuneration 
as a member of the board of trustees of a not-for-profit entity," provided such member has no 
personal interest (i.e., a financial benefit or liability) related to the entity. 

 

   


