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FIRE PROTECTION: FIRE DEPARTMENTS AND FIRE COMPANIES. 

County, within its discretion, may provide emergency equipment for use by 
fire and rescue organizations in responding to emergency calls and may 
seek reimbursement for actual cost of equipment use. 

Ms. Deanis L. Simmons 
County Attorney for Tazewell County 
December 29, 2000 

You ask whether Tazewell County has the authority to require reimbursement for 
costs related to the use of emergency equipment in response to emergency calls 
for fire and rescue services. 

You relate that Tazewell County owns certain emergency service equipment that 
is used to provide fire and rescue services to the citizens of the county through 
the operation of fire and rescue organizations. You further relate that the county 
is responsible for replacing and maintaining such equipment. You inquire 
whether the county may devise a system of reimbursement for the actual costs of 
emergency equipment used by fire and rescue organizations in response to 
emergency service calls.1 

Section 27-6.1 of the Code of Virginia provides that "[t]he governing body of any 
[locality] may[2] establish as a department of government a fire department." Prior 
opinions of the Attorney General consistently have concluded that Virginia 
localities have no affirmative obligation under state law to provide fire and rescue 
services.3 Consequently, there is no obligation on counties to establish and 
maintain fire and rescue services.4 Although localities are statutorily authorized to 
provide fire-fighting and rescue services,5 it is, nevertheless, within their 
discretion to do so.6 I am not aware of any statutory amendment or court decision 
that alters this conclusion, nor am I aware of any statute prohibiting the 
reimbursement mechanism you suggest.7 Inasmuch as the provision of 
emergency services by a county is discretionary, requiring reimbursement from a 
user of such services for the reasonable costs associated with the use of 
emergency equipment owned and maintained by the county is appropriate. 

Accordingly, it is my opinion that it is within the discretion of a county to provide 
the emergency equipment in issue and similarly within its discretion to seek 
reimbursement for the actual cost of the use of such equipment. 

1You note that the system proposed by the county will not involve collection of 
any costs for volunteer services associated with emergency responses. 

2Use of the word "may" in a statute indicates the statute is permissive and 
discretionary, rather than mandatory. See 1999 Op. Va. Att’y Gen. 193, 194 & 
195 n.6. 

3See, e.g., 1994 Op. Va. Att’y Gen. 71, 72 (citing 1984-1985 Op. Va. Att’y Gen. 
137). 



4See 1984-1985 Op. Va. Att’y Gen., supra; accord Op. Va. Att’y Gen.: 1979-1980 
at 171, 172 (stating that § 27-6.1 permits governing bodies to establish fire 
departments); 1978-1979 at 102, 103 (concluding that county is not authorized to 
enter into service agreement with fire company without creating fire zone or 
district); 1977-1978 at 452, 453 (noting that town charter grants council authority 
to establish and maintain fire department); 1976-1977 at 85, 86 (stating that § 27-
6.1 authorizes any county to establish fire department); 1972-1973 at 328 (noting 
that city may recognize rescue squad as integral part of its safety program by 
passing resolution or ordinance). 

5See § 27-23.6. 

6See 1984-1985 Op. Va. Att’y Gen., supra note 3, at 137. 

7Compare § 15.2-1716 (providing for reimbursement of expenses incurred in 
responding to DUI incident, and stating that "section shall not preempt or limit 
any remedy available to the Commonwealth, to the locality or to any volunteer 
rescue squad to recover the reasonable expenses of an emergency response to 
an accident or incident not involving impaired driving or operation of a vehicle as 
set forth herein"). 

  


