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FIRE PROTECTION: STATEWIDE FIRE PREVENTION CODE ACT. 

Locality that chooses to enforce Fire Prevention Code pursuant to Act may 
not selectively enforce open burning regulations prescribed by Code on 
geographic basis. 

The Honorable Emily Couric 
Member, Senate of Virginia 
December 18, 2000 

You ask whether a locality may selectively enforce the open burning regulations 
of the Fire Prevention Code only within certain areas of the locality. 

Chapter 9 of Title 27, §§ 27-94 through 27-101 of the Code of Virginia enacts the 
"Virginia Statewide Fire Prevention Code Act."1 Section 27-96 provides that the 
purposes of the Act "are to provide for statewide standards for optional local 
enforcement to safeguard life and property from the hazards of fire." Section 27-
97 empowers the Board of Housing and Community Development "to adopt and 
promulgate a Statewide Fire Prevention Code." Section 27-97 also provides that 
such Code "shall prescribe regulations." Additionally, "[l]ocal governments are 
hereby empowered to adopt fire prevention regulations that are more restrictive 
or more extensive in scope than the Fire Prevention Code," provided they do not 
affect certain matters not in issue here.2 

The statutory scheme articulated in the Virginia Statewide Fire Prevention Code 
Act establishes concurrent authority of the state and a locality to enforce the Fire 
Prevention Code.3 The locality is not obligated to enforce the Code, but rather is 
given the option to do so.4 When a locality does opt for such concurrent authority, 
§ 27-97 authorizes such locality to adopt fire prevention regulations that are more 
restrictive than the Code, not less so. 

Moreover, § 27-98 provides that "[a]ny local government may enforce the Fire 
Prevention Code in its entirety or with respect only to those provisions of the Fire 
Prevention Code relating to open burning, fire lanes, fireworks, and hazardous 
materials." This statute gives a locality that has chosen to enforce the Code the 
option to enforce the Code in its entirety or to enforce only those provisions of the 
Code that relate to "open burning, fire lanes, fireworks, and hazardous 
materials."5 I am unaware, however, of any Code provisions that regulate open 
burning on a geographic basis.6 

The Virginia Supreme Court has stated, "the plain, obvious, and rational meaning 
of a statute is always to be preferred to any curious, narrow, or strained 
construction."7 Accordingly, it is my opinion that a locality that has opted to 
enforce the Fire Prevention Code pursuant to the Virginia Statewide Fire 
Prevention Code Act may not selectively enforce the open burning regulations 
promulgated pursuant to the Code on a geographic basis. 

1Section 27-94. 

2Section 27-97 (emphasis added). 



3See 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen. 208, 208-09. 

4Note § 27-96, which provides for "optional local enforcement" of the Fire 
Prevention Code. 

5Section 27-98. 

6Compare BOCA National Fire Prevention Code § F-403.4.3 (prohibiting "open 
burning that will be offensive or objectionable due to smoke or odor emissions 
when atmospheric conditions or local circumstances make such fires hazardous" 
but does not prohibit open burning on purely geographic basis). 1996 BOCA 
National Building Code (13th ed.). 

7Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983). 

  


