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COMMISSIONS, BOARDS AND INSTITUTIONS: APPOINTMENT TO BOARDS 
AND COMMISSIONS. 

Authority established by legislature, whose membership is appointed by 
Governor, is not board, commission, or council on which member of 
General Assembly is ineligible to serve. 

The Honorable Robert S. Bloxom 
Member, House of Delegates 
January 12, 2000 

You ask whether § 9-6.23 of the Code of Virginia, which prohibits members of the 
General Assembly from serving on boards, commissions and councils within the 
executive branch, extends to service on an authority that is established by the 
General Assembly whose members are appointed by the Governor. 

Section 9-6.23 provides, in part: 

Members of the General Assembly shall be 
ineligible to serve on boards, commissions, and 
councils[1] within the executive branch which are 
responsible for administering programs 
established by the General Assembly. Such 
prohibition shall not extend to boards, 
commissions, and councils engaged solely in 
policy studies or commemorative activities. If 
any law directs the appointment of any member 
of the General Assembly to a board, 
commission, or council in the executive branch 
which is responsible for administering programs 
established by the General Assembly, such 
portion of such law shall be void, and the 
Governor shall appoint another person from the 
Commonwealth at large to fill such a position. 

Subsequent sessions of the General Assembly have added exceptions to the 
general prohibition set forth in § 9-6.23. None of the exceptions, however, appear 
to apply to your question.2

There are several rules of statutory construction that must be applied to this 
matter. Obviously, the primary goal of statutory construction is to ascertain and 
give effect to legislative intent.3 "‘" [T]ake the words as written" … and give them 
their plain meaning.’"4 "[T]he plain, obvious, and rational meaning of a statute is 
always to be preferred to any curious, narrow, or strained construction."5 The use 
of the word "shall" in a statute generally implies that its terms are intended to be 
mandatory, rather than permissive or directive.6 Finally, when the language of an 
enactment is plain and unambiguous, its plain meaning must be applied.7

The plain and unambiguous language in § 9-6.23 prohibits members of the 
General Assembly from serving on "boards, commissions, and councils within the 
executive branch." The clear language does not prohibit service on an authority. I 



am of the opinion that an authority is not a "board, commission, or council" within 
the scope of the prohibition in § 9-6.23. Consequently, I must conclude that the 
language of § 9-6.23 does not prohibit a member of the General Assembly from 
serving on an authority established by the legislature whose membership is 
appointed by the Governor. 

1Section 9-6.23 was enacted during the 1977 Session of the General Assembly 
to prohibit legislators’ service on boards and commissions within the executive 
branch. See 1977 Va. Acts ch. 629, at 1245. "Councils" appeared as a prohibited 
entity in 1998. See 1998 Va. Acts: ch. 622, at 1450, 1451-52; ch. 724, at 1726, 
1727. 

2See generally § 9-6.23. 

3See Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983); 
1993 Op. Va. Att’y Gen. 237, 239. 

4Adkins v. Com., 27 Va. App. 166, 169, 497 S.E.2d 896, 897 (1998) (quoting 
Birdsong Peanut Co. v. Cowling, 8 Va. App. 274, 277, 381 S.E.2d 24, 26 (1989) 
(quoting Brown v. Lukhard, 229 Va. 316, 321, 330 S.E.2d 84, 87 (1985))). 

5Turner v. Commonwealth, 226 Va. at 459, 309 S.E.2d at 338. 

6See Andrews v. Shepherd, 201 Va. 412, 414-15, 111 S.E.2d 279, 281-82 
(1959); see also Schmidt v. City of Richmond, 206 Va. 211, 218, 142 S.E.2d 573, 
578 (1965); Op. Va. Att’y Gen.: 1998 at 56, 58; 1996 at 178, 178; 1991 at 238, 
240; 1989 at 250, 251-52; 1985-1986 at 133, 134. 

7City of Winchester v. American Woodmark, 250 Va. 451, 457, 464 S.E.2d 148, 
152 (1995). 

  


