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MOTOR VEHICLES: MOTOR VEHICLE AND EQUIPMENT SAFETY – CHILD RESTRAINTS. 

EDUCATION: PUPIL TRANSPORTATION. 

School buses are exempt from statutory requirement that child under age 4 be properly 
secured in approved child restraint device. Public school buses used to transport children 
in Head Start Program are not required to provide children under 4 with child safety seats 
regardless of whether such buses have seat belts. 

The Honorable Watkins M. Abbitt Jr. 
Member, House of Delegates 
January 11, 2000 

You inquire regarding whether public school buses used to transport children in the Head Start 
Program must provide the younger children with child safety seats regardless of whether the 
buses have seat belts. 

You relate that some of the school buses used to transport children in the Head Start Program in 
Appomattox have seat belts, while other buses have none. These buses transport children as 
young as three and four years of age. You advise that the police and school administration 
request clarification as to whether these children must be provided with child safety seats 
regardless of whether the buses have seat belts. 

Section 46.2-1095(A) of the Code of Virginia provides that any person driving any motor vehicle 
on the highways of the Commonwealth "shall ensure that any child under the age of four whom 
he transports therein is provided with and properly secured in [an approved] child restraint 
device." The use of the word "shall" in a statute ordinarily implies that its provisions are 
mandatory.1 Section 46.2-1095(F), however, provides that nothing in § 46.2-1095 "shall apply to 
… school buses." 

A principle of statutory construction requires that statutes be read in accordance with their plain 
meaning and intent.2 Another dictates that statutes may be construed only where there is 
ambiguity.3 Otherwise, the clear and unambiguous words of a statute must be accorded their 
plain meaning.4

Section 46.2-1095(F) clearly and unambiguously exempts school buses from the requirement that 
children under the age of four be properly secured in an approved child restraint device. The 
primary object in interpreting an act of the General Assembly is to ascertain and give effect to the 
legislative intent underlying the act.5 "The ascertainment of legislative intention involves appraisal 
of the subject matter, purposes, objects and effects of the [act], in addition to its express terms."6

I note that § 22.1-177 authorizes the Board of Education to establish school bus safety 
requirements "relating to the construction, design, operation, equipment, and color of public 
school buses." I am, however, not aware of any regulation established by the State Board that 
requires child safety seats or devices to be provided for younger children involved in the Head 
Start Program. The interpretation by the agency charged with the administration of state statutes 
is entitled to great weight.7

The plain and unambiguous language in § 46.2-1095(F) exempts school buses from the 
requirement that a child under the age of four be properly secured in a child restraint seat or 
device. Consequently, I must conclude that, under current Virginia law, public school buses used 



to transport children in the Head Start Program are not required by the General Assembly to 
provide children under the age of four with child safety seats regardless of whether such buses 
have seat belts. 
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