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COURTS NOT OF RECORD: VENUE, JURISDICTION AND PROCEDURE IN 
CIVIL MATTERS. 

COURTS OF RECORD: GENERAL PROVISIONS. 

Signature of judge is not required for attested copy of court order. Judge’s use of his 
initials when entering order is valid method of signing order. 

The Honorable J. Curtis Fruit 
Clerk, Circuit Court of Virginia Beach 
March 31, 2000 

You ask whether a judge’s signature must be shown on the copy of an order in order for 
the copy to be properly certified, or whether a certification stamp by the clerk, with the 
date entered, is sufficient. You also ask whether a judge may enter a court order by using 
the judge’s initials, or whether the judge is required to sign the order using a full 
signature. 

The answer to your first inquiry is found in a prior opinion of the Attorney General 
addressing the meaning of "a copy teste" of an order and whether the judge’s signature is 
required on the copy.1 A "copy teste" is a copy of an order bearing an attestation or 
certification of the clerk of court or his duly authorized deputy verifying that the 
instrument is a genuine copy.2 The opinion concludes that "‘a copy teste’ is legally 
sufficient even though the signature of the judge does not appear on the copy."3 The 
opinion notes that "[t]he practice of including or excluding the judge’s signature on a 
photocopy may vary from jurisdiction to jurisdiction" and arises from the early practice 
wherein "clerks of court would hand-copy orders [but] could not also copy a judge’s 
signature."4 I concur in the conclusion of the opinion that the signature of the judge is not 
required for an attested copy. 

With respect to your second inquiry, another prior opinion notes that there is no Virginia 
statute defining the term "signature."5 The opinion also notes that nothing  

"restricts the meaning of ‘signature’ to a written name … what constitutes 
a signature must largely depend upon the circumstances of each particular 
case, though in all cases the intent is the vital factor. Whatever symbol is 
employed, it must appear that it ‘is intended as a signature.’"[6] 

The opinion concludes that a facsimile signature by a judge is a valid method of signing 
judgments, orders and decrees.7 Similarly, it is my opinion that a judge’s use of his 
initials when entering a court order is a valid method of signing such order.8 

1See 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen. 46. 



2See id. at 46. 

3Id. 

4Id. 

51980-1981 Op. Va. Att’y Gen. 323, 324. 

6Id. (quoting Pilcher v. Pilcher, 117 Va. 356, 365, 84 S.E. 667, 670 (1915), in 
which Supreme Court considered validity of will signed by testator with his 
initials). 

7Id. at 324. But see 1980-1981Op. Va. Att’y Gen. 325 (holding that in court not of 
record, use of facsimile signature is inadequate for entry of judgment unless 
initialed by judge). See Va. Code Ann. § 16.1-94. 

8Compare Stephens v. Commonwealth, 225 Va. 224, 232, 301 S.E.2d 22, 27 
(1983) (holding that entry of unsigned order is notice of judicial determination, 
and stating that "the fact that the trial judge did not sign or initial the draft of the 
order prepared by the deputy clerk is of no consequence" (emphasis added)). 
See also § 17.1-123 (providing that orders shall be deemed authenticated when 
judge’s signature is shown in order or order book, or order is recorded in order 
book on last day of each term showing signature of each judge presiding during 
term). 
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