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EDUCATION: BOARD OF EDUCATION — STANDARDS OF QUALITY. 

Board of Education, and not Attorney General, has been delegated authority to 
determine whether Virginia law permits enrolled, full-time public school student to 
transfer credit for courses completed outside public school system that offers similar 
courses. 

The Honorable Emily Couric 
Member, Senate of Virginia 

October 30, 2000 

You ask whether Virginia law permits an enrolled, full-time public school student to 
transfer credits from courses completed outside the school system when the school 
system offers similar courses. Because the General Assembly clearly has delegated the 
decision-making authority on this matter to the Board of Education, I have followed the 
practice of other Virginia Attorneys General of declining to render an official opinion 
pursuant to § 2.1-118, when the request requires an interpretation of a matter reserved to 
another entity, such as the Board of Education. 

You advise that a constituent has contacted you regarding concerns about state policy 
governing the transfer of credits to a student’s public school record. Correspondence 
enclosed with your letter notes that the constituent requested the public school system to 
accept the transfer credits of her child for foreign language courses taken at an accredited 
university that awards "Carnegie" units. The school principal approved the child’s request 
to complete a correspondence course in a foreign language that was not offered at the 
child’s school. Similar requests made by other parents were not approved because the 
courses their children sought to take were offered in the regular school schedule. The 
Department of Education advises that Virginia’s standards for accreditation allow the 
principal to approve correspondence courses that are not available through the school’s 
course schedule. You relate that your constituent, acting on behalf of other parents, 
challenges the Department’s interpretation of the accrediting standards relating to the 
transfer of credit for courses offered at the school. The Department maintains that 
children enrolled in Virginia’s public schools may not transfer credits for courses taken 
outside the school. The Department also maintains that the accrediting standards provide 
opportunities for students to take courses outside their schools, with the permission of the 
school principal. 

You relate that the Department advises that regulations governing the transfer of credits 
apply only to students who transfer to a public school in the Commonwealth, either from 
another school division or from a school outside the Commonwealth. The Department 
also advises that a student enrolled in a public school in Virginia, who is taking courses 



and earning credit in that school, clearly is not a transfer student. The Department states 
that no Virginia law governs this matter. Finally, the Department advises that the issue of 
students’ taking correspondence courses clearly is governed by the regulations 
authorizing credit for certain off-site instruction, and is subject to the approval of the 
principal under certain conditions, and not by the regulations governing transfer of credit. 

Section 22.1-8 of the Code of Virginia vests the general supervision of the public school 
system in the Board of Education. Furthermore, § 22.1-16 permits the Board to 
"promulgate such regulations as may be necessary to carry out its powers and duties and 
the provisions of [Title 22.1]." Section 22.1-253.13:4(C) requires local school boards to 
award diplomas to students  

who earn the units of credit prescribed by the Board of Education, pass the 
prescribed tests, and meet such other requirements as may be prescribed 
by the local school board and approved by the Board of Education. 
Provisions shall be made for students who transfer between secondary 
schools and from nonpublic schools or from home instruction as outlined 
in the standards for accreditation. 

Pursuant to its authority, the Board of Education has established regulations governing 
the standards for accreditation in Virginia’s public schools.1 The Board regulations 
authorizing the transfer of credits and credit for off-site instruction provide, respectively:  

A secondary school shall accept credits received from other accredited 
secondary schools, including summer schools, special sessions, schools 
accredited through the Virginia Council for Private Education, and 
educational programs operated by the state. Credit also shall be accepted 
for courses satisfactorily completed in accredited colleges and universities 
when prior written approval of the principal has been granted.[2] 

Students may enroll in and receive a standard or verified unit of credit for 
supervised correspondence courses in subjects not available to them 
through the school’s schedule with prior approval of the principal. Credit 
shall be awarded for the successful completion of such courses when the 
course is equivalent to that offered in the regular school program and the 
work is done under the supervision of a licensed teacher, or a person 
eligible to hold a Virginia license, approved by local school authorities. 
Verified credit may be earned when the student has passed the [Standards 
of Learning][3] test associated with the correspondence course 
completed.[4] 

Having noted the above, I also note that a 1987 opinion of the Attorney General 
concludes that, in rendering official opinions pursuant to § 2.1-118, the Attorney General 
has declined to render such opinions when the request (1) does not involve a question of 
law, (2) requires the interpretation of a matter reserved to another entity, (3) involves a 
matter currently in litigation, and (4) involves a matter of purely local concern or 



procedure.5 Prior opinions also conclude that a request for an official opinion made 
pursuant to § 2.1-118 concerning the propriety of the actions of another entity 
interpreting matters reserved solely to it is not subject to review by the Attorney General 
and must be treated as the binding determination with regard to the matter.6 

Consequently, I must respectfully decline to render an official opinion regarding whether 
Virginia law permits an enrolled, full-time public school student to transfer credit for 
courses completed outside the school system when the school system offers similar 
courses.7 The General Assembly clearly has delegated such decision-making authority to 
the Board of Education. 

1See 8 VAC 20-131-10 to 20-131-340 (West Supp. 1999). 

28 VAC 20-131-60(A). 

3See §§ 22.1-253.13:1 to 22.1-253.13:8 (establishing standards of quality for Virginia’s 
public schools). 

48 VAC 20-131-180(B) (emphasis added). 

51987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 489, 490, and opinions cited therein. 

6Op. Va. Att’y Gen.: 1997 at 10, 12; id. at 133, 134; 1987-1988 140, 141; id. at 352, 352. 

7The Supreme Court of Virginia has held that "the practical construction given to a 
statute by public officials charged with its enforcement is entitled to great weight … and 
in doubtful cases will be regarded as decisive." Bed Company v. Corporation 
Commission, 205 Va. 272, 275, 136 S.E.2d 900, 902 (1964). 


