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PENSIONS, BENEFITS, AND RETIREMENT: VIRGINIA 
RETIREMENT SYSTEM. 

Statutory prohibition against allowing member of Virginia 
Retirement System to receive credit for prior active duty military 
service may not withstand constitutional scrutiny. Board of Trustees 
of Retirement System has limited authority to adopt rules and policies 
to conform conflicting military service credit provisions of Retirement 
System to federal law which allows credit for same service under state 
and federal retirement systems. 

Mr. William H. Leighty 
Director, Virginia Retirement System 

October 20, 2000 

You inquire concerning the prohibitions in §§ 51.1-142(B) and 51.1-
143(B)(i) of the Code of Virginia, relating to the purchase of credit by a 
member of the Virginia Retirement System for prior active duty military 
service,1 and whether they conflict with federal law that also allows credit 
for military reservists. 

You relate that a member of the Virginia Retirement System has applied to 
purchase credit for military service under § 51.1-142(B). You also relate 
that the member served in active military duty for three years, eleven 
months. You further relate that, after his release from active duty, the 
member entered a military reserve component and accumulated total 
military service of twenty-three years, eleven months. 

You inquire whether the member is eligible to receive credit for prior 
active duty military service, despite the disallowance of such credit in 
§ 51.1-142(B). 

Sections 51.1-142(B)2 and 51.1-143(B)(i)3 expressly prohibit a member of 
the Virginia Retirement System from purchasing prior active duty military 
service as a credit toward retirement. These statutes thus prevent the 
practice of receiving credit for the same service under both the state and 
federal systems. 

Chapter 67 of Title 10 of the United States Code governs retired pay for 
certain members of the reserves.4 Generally, to be eligible for retirement 
benefits, a person must have served in the reserves for at least twenty 



years.5 Section 12736 of Chapter 67, which authorizes a person to receive 
credit for the same service under both systems, states: 

No period of service included wholly or partly in 
determining a person’s right to, or the amount of, retired 
pay under this [law] may be excluded in determining his 
eligibility for any annuity, pension, or old-age benefit, 
under any other law … in determining the amount payable 
under that law, if that service is otherwise properly credited 
under it.[6] 

The leading case concerning this matter, Cantwell v. County of San 
Mateo,7 involves a county employee who was eligible to receive 
retirement pay for service in the Naval Reserve. The amount payable to 
the employee under the reserve pension was based in part on his three-
year, eight-month service on active duty, prior to his employment by the 
county. At that time, California law allowed employees to purchase 
service time for prior service, provided that such service time would not 
be calculated in any other public retirement service.8 

The Ninth Circuit resolved the conflict in Cantwell between California and 
federal law by allowing the employee to receive credit for the same 
service under both systems. The court reasoned that, given Congress’ 
intent of creating an inducement for service in a reserve component, 
prohibiting credit under both systems would discourage membership in the 
reserve.9 The court held that the California statute must yield under the 
Supremacy Clause of the Constitution of the United States10 to Congress’ 
constitutional power to raise and maintain armies.11 Furthermore, the court 
concluded that the federal law was not invalid under the Tenth 
Amendment.12 

Courts in other states have cited Cantwell in reaching similar 
conclusions.13 Additionally, in Wisconsin, the legislature cited Cantwell in 
amending its statutory provision prohibiting receipt of credit for the same 
service under both the state and federal retirement systems, so as to allow 
state employees to include active duty service time in the calculations for 
both the state retirement system and that of the reserves under federal 
law.14 

Although the Attorney General has a long-standing policy of generally 
refraining from declaring a statute unconstitutional,15 it is my opinion that 
the provisions of §§ 51.1-142 and 51.1-143, which prohibit receipt of 
credit for the same service under both the state and federal retirement 
systems, clearly would not withstand constitutional challenge by a 
member of the Virginia Retirement System who was similarly situated. 



In light of my opinion that §§ 51.1-142(B) and 51.1-143(B)(i) do not 
conform with the federal statutes allowing military reservists to receive 
credit for the same service under both systems, you also inquire whether 
the Board of Trustees of the Virginia Retirement System ("Board") may 
adopt rules and policies that, in order to comply with federal law, are 
inconsistent with Virginia’s statutes which prohibit a member of the 
Retirement System from receiving credit for the same service under both 
the state and federal retirement systems. 

Section 51.1-124.22(A)(8) sets forth as one of the powers and duties of the 
Board, "[p]romulgating regulations and procedures and making 
determinations necessary to carry out the provisions of [Title 51.1]." This 
authority is typical of the authority granted to most state agencies and 
localities. Regulations under this type of authority must implement the 
policies of the enabling statute and be consistent with the enabling statute, 
other Virginia laws and the Constitution of Virginia.16 

Additionally, § 51.1-124.22(A)(10) imbues the Board with the power and 
duty of "[a]dopting rules and policies that bring the Retirement System 
into compliance with any applicable law or regulation of this 
Commonwealth or the United States." This authority contemplates a 
situation in which regulations, policies, and procedures adopted to 
implement an enabling statute are in conflict with other state statutes, the 
regulations of other state agencies, federal statutes, or regulations of 
federal agencies. Such conflict may arise because (1) the particular 
method chosen to implement the enabling statute violates another state or 
federal law, or (2) the enabling statute itself is in conflict with another law 
or regulation (i.e., any method implementing the enabling statute would be 
in conflict). 

In the first situation, it is clear that the authority granted pursuant to 
§ 51.1-124.22(A)(8) is broad enough to correct the situation. The 
Retirement System would merely be switching from one authorized 
method of implementing the enabling statute to another. A principle of 
statutory construction is that every word be given its intended meaning,17 
and another provides that every section is given effect, if possible.18 
Construing § 51.1-124.22(A)(10) to address only the first situation would 
be superfluous. Accordingly, this section addresses the second situation, 
where the conflict is attributable to the enabling statute itself. 

Although I am mindful that an agency generally would not have the 
authority to adopt regulations, rules, policies, and procedures that are 
contrary to the Virginia Constitution or state law, in this case, the General 
Assembly clearly has delegated such authority to the Board and has 
limited the exercise of such authority to actions necessary to conform to a 
conflicting provision of Virginia or federal law or regulation. Thus, the 



Board may adopt rules and policies in conformance with the federal law at 
issue. 

1"‘[A]ctive duty military service’ means full-time service of at least 180 
consecutive days in the United States … reserve components …." Section 
51.1-142(B). 

2Section 51.1-142(B) provides: 

"Any vested member in service with at least twenty-five years of 
creditable service in the Retirement System may purchase prior 
service credit for (i) active duty military service in the armed 
forces of the United States …. 

"… Such prior service credit shall not be otherwise creditable as prior 
service in the calculation of any retirement benefit by [the Virginia 
Retirement System], but shall be creditable as prior service under [the 
Retirement System] and, if applicable, shall be considered in determining 
the actuarial equivalent for early retirement." 

3Section 51.1-143(B) provides that "[s]ervice purchased under this section 
shall not be considered (i) in the calculation of any retirement benefit by 
another retirement system." 

4See 10 U.S.C.A. §§ 12731-12740 (West 1998 & Supp. 2000). 

5See id. § 12731(a)(2) (West 1998). 

6Id. § 12736 (West 1998). 

7631 F.2d 631 (9th Cir. 1980). 

8See id. at 633-34. 

9See id. at 635 (citing Alexander v. Fioto, 430 U.S. 634, 639 (1977)); see 
also Merrill v. United States, 338 F.2d 372, 375 (Ct. Cl. 1964). 

10The Supremacy Clause commands that the Constitution and laws of the 
United States "shall be the supreme law of the land," notwithstanding the 
laws of any state to the contrary. U.S. Const. art. VI. 

11See 631 F.2d at 635-36. 

12See id. at 636-37. The Tenth Amendment to the U.S. Constitution 
provides that "[t]he powers not delegated to the United States by the 
Constitution, nor prohibited by it to the states, are reserved to the states." 



13See, e.g., Arrington v. Florida, No. GCA 82-0015, 1985 U.S. Dist. 
LEXIS 14131, at *5, *12 (N.D. Fla. Nov. 5, 1985); Dailey v. Public 
School Retirement System of Mo., 707 F. Supp. 1087, 1089 (E.D. Mo. 
1989). 

14See Morris v. Employee Trust Funds Bd., 554 N.W.2d 205, 214 (Wis. 
Ct. App. 1996). 

15Compare Op. Va. Att’y Gen.: 1995 at 164; 1992 at 14, 18; 1985-1986 at 
76, 77. 

16When an enabling statute is silent on the method by which a regulatory 
power is to be exercised, the state agency or local governing body 
adopting regulations under that enabling statute normally is free to select 
any method that is reasonable and not in conflict with the state constitution 
or laws. See Commonwealth v. Arlington County Bd., 217 Va. 558, 572-
81, 232 S.E.2d 30, 39-44 (1977); Op. Va. Att’y Gen.: 1992 at 53, 56; 1989 
at 352, 353. 

17See School Board v. Griffin, 204 Va. 650, 659, 133 S.E.2d 565, 571 
(1963); Harrison v. Day, 200 Va. 439, 451, 106 S.E.2d 636, 646 (1959); 
1982-1983 Op. Va. Att’y Gen. 444, 445. 

18See Pierce v. Dennis, 205 Va. 478, 481-82, 138 S.E.2d 6, 9 (1964); 
1987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 93, 94. 


