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Resident of continuing care retirement community is not prohibited from 
serving as director on facility provider’s board of directors. Fact that 
individual is resident of continuing care retirement community is not 
automatic compromise of his good faith judgment nor is it tantamount to 
personal interest in transaction. Resident’s personal interest in transaction 
would not necessarily void transaction so long as material facts of his 
interest are made known to board. Fact that director is resident who may 
receive reasonable compensation for goods or services does not equate to 
inurement which would affect federal tax exempt status of facility. 
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You ask whether § 13.1-870 of the Code of Virginia prohibits a resident of a 
nonprofit continuing care retirement community ("CCRC") from serving as a 
voting member on the facility’s board of directors. You also ask whether allowing 
such a resident to serve as a director is considered inurement under the Internal 
Revenue Code which would jeopardize the facility’s tax exempt status. 

A continuing care "facility" is a place "in which a person undertakes to provide 
continuing care to an individual."1 The majority of these facilities are owned by 
nonprofit organizations.2 Chapter 49 of Title 38.23 sets forth various statutes 
regarding certain requirements of the provider of such facility, including 
registration by the provider with the State Corporation Commission,4 the filing of 
disclosure statements,5 and mandatory provisions of a resident’s continuing care 
contract.6 Nothing in Chapter 49, however, addresses the composition or the 
duties of a CCRC provider’s board of directors.7 

Chapter 10 of Title 13.1, §§ 13.1-801 through 13.1-944, governs Virginia 
nonprofit corporations, including matters related to the boards of directors of such 
corporations. With respect to directors serving on the board of directors of a 
nonprofit corporation, § 13.1-870(A) provides that "[a] director shall discharge his 
duties as a director, including his duties as a member of a committee, in 
accordance with his good faith judgment of the best interests of the corporation." 
Additionally, § 13.1-871 addresses director conflicts of interests and states that 
"[a] conflict of interests transaction is a transaction with the corporation in which a 
director of the corporation has a direct or indirect personal interest."8 Notably, 
§ 13.1-871(A) specifically provides that such a transaction is not voidable solely 
because of the director’s interest in the transaction, providing the material facts of 
the transaction and the director’s interest were disclosed or known and the 
transaction was approved, authorized, or ratified by the board,9 and the 
transaction was fair to the corporation.10 



It is my opinion that nothing in the language of either § 13.1-870 or § 13.1-871 
would prohibit a resident of a CCRC from serving as a director on its provider’s 
board of directors. The mere fact that an individual is a resident of the CCRC is 
certainly no automatic compromise of his good faith judgment nor is his 
residency at the facility tantamount to a personal interest in a transaction.11 Even 
assuming that the individual did have a personal interest in a transaction before 
the board, such interest would not necessarily void the transaction so long as the 
material facts of his interest were known or disclosed.12 

Regarding the issue of inurement, an organization exempt from income taxation 
under § 501(c) of the Internal Revenue Code will lose its tax exempt status if any 
part of the organization’s net earnings "inures to the benefit of any private 
shareholder or individual."13 This inurement prohibition "is generally directed at 
payments that are made to shareholders or individuals for purposes other than 
as reasonable compensation for goods or services."14 The singular fact that a 
director is a CCRC resident, and there is no indication that he is receiving 
unreasonable payments therefor, does not equate to inurement within the 
meaning of this section.15 

Accordingly, it is my opinion that a resident of a CCRC is not prohibited from 
serving as a voting member of the CCRC provider’s board of directors.16 

--------------------------------------------------------- 

1Section 38.2-4900. 

2See Comments, Continuing Care Retirement Communities: A Promise Falling 
Short, 8 Geo. Mason L. Rev. 47, 53 n.24 (1985). 

3Sections 38.2-4900 to 38.2-4917. 

4See § 38.2-4901. 

5See §§ 38.2-4902 to 38.2-4904. 

6See § 38.2-4905. 

7Note that § 38.2-4910(A) provides that "[r]esidents shall have the right of self-
organization"; § 38.2-4910(B) mandates that the provider’s board of directors 
"shall hold meetings at least quarterly" with residents of the facility for discussion 
of issues related to the facility. There is no language in this statute, however, 
which indicates that it is the exclusive means for resident representation before 
the board. 

8Section 13.1-871(A). 

9Section 13.1-871(A)(1). 

10Section 13.1-871(A)(3). 

11Compare §§ 2.1-639.2 and 2.1-639.31 (defining "personal interest" as "financial 
benefit or liability"). 



12See § 13.1-871(A); see also § 13.1-691(A) (governing director conflict of 
interests of stock corporations and containing parallel language to § 13.1-
871(A)). 

13See I.R.C. § 501(c)(3) (West Supp. 2000). 

14[2000] 9 Stand. Fed. Tax Rep. (CCH) ?  22,609.026, at 41,689-90. 

15Compare Tauber v. Commonwealth, 255 Va. 445, 499 S.E.2d 839, cert. 
denied, 525 U.S. 965 (1998) (discussing matter involving inurement wherein 
hospital issued bonds to doctors serving on hospital’s board of directors in 
exchange for demand notes and did not enforce collection of such demand 
notes). 

16Note that the election of any director to the board must be in accordance with 
all applicable corporate law. 


