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TAXATION: MISCELLANEOUS TAXES. 

Limited authorization to use taxes to pay personnel costs associated with 
operating E-911 system does not extend to contract costs for emergency 
medical services. Sussex County may not use taxes imposed on telephone 
service consumers for establishment and maintenance of E-911 system to 
pay volunteer rescue squad to contract with independent contractor for 
provision of emergency medical services. 

Mr. Henry A. Thompson Sr. 
County Attorney for Sussex County 

September 26, 2000 

You ask whether Sussex County may pay a monthly sum to a volunteer rescue 
squad to contract with an independent contractor to provide emergency medical 
services for an area of the county, Monday through Friday, from 6:00 a.m. to 
6:00 p.m., with the contract sum paid from taxes imposed pursuant to § 58.1-
3813.1 of the Code of Virginia.1 You conclude that the county may not do so 
under the law.2 

You relate that the county board of supervisors seeks to pay a monthly sum to a 
volunteer rescue squad that provides emergency medical services to the county. 
The volunteer rescue squad proposes to use the money to contract with an 
independent contractor to provide emergency medical services for an area of the 
county between the hours of 6:00 a.m. and 6:00 p.m., Monday through Friday. 
The board seeks to pay the contract sum from the monies in the county budget 
derived from taxes imposed pursuant to § 58.1-3813.1. 

Section 58.1-3813.1(B) authorizes a locality to impose a special tax on telephone 
service consumers for the purpose of establishing and maintaining an E-911 
system. Section 58.1-3813.1(F) provides that, in establishing the system, the 
jurisdiction shall use the taxes imposed under § 58.1-3813.1 

solely to pay for reasonable, direct recurring and nonrecurring 
capital costs, and operating expenses incurred by a public safety 
answering point in designing, upgrading, leasing, purchasing, 
programming, installing, testing, administering, delivering, or 
maintaining all necessary data, hardware and software required 
to receive and process emergency telephone calls through an E-
911 system[.] 

A recent opinion of the Attorney General concludes that the General Assembly 
intended only a limited authorization for payment of personnel costs associated 
with operating an E-911 system.3 A 1990 opinion considers whether § 58.1-
3813(D) authorizes as a recurring expense the recovery of personnel costs 
necessary to operate an E-911 system.4 When the 1990 opinion was rendered, 
§ 58.1-3813(D) provided for a tax in an amount "‘necessary to offset recurring 
maintenance costs only’" after recovery of the initial costs of implementing the 
system.5 The 1990 opinion distinguishes between recurring maintenance costs 
and recurring operational costs and concludes that, while the cost of personnel 



hired to repair and service the E-911 equipment constitutes a recurring 
maintenance cost contemplated within the language of the statute, no language 
indicates a legislative intent to authorize use of the tax to pay the personnel costs 
associated with operating an E-911 system.6 

Section 58.1-3813.1(F), the comparable statute to repealed § 58.1-3813(D), 
states that the "[a]mounts collected from the tax shall be used solely to pay" for 
certain personnel costs, including 

salaries and fringe benefits of dispatchers and direct call-takers 
of an E-911 system and costs incurred in training dispatchers 
and direct call-takers in receiving and dispatching emergency 
telephone calls, and the salary and fringe benefits of the public 
safety answering point director or coordinator so long as such 
person has no other duties other than the responsibility for the 
public safety answering point. 

This language, in addition to the general principle that statutes authorizing a tax 
are to be narrowly construed against the government,7 directs me to conclude 
that you are correct that the taxes imposed pursuant to § 58.1-3813.1 may not be 
used to contract with an independent contractor to provide emergency medical 
services. It is my opinion, therefore, that you are correct that Sussex County has 
no authority to use the taxes collected pursuant to § 58.1-3813.1 to pay a 
volunteer rescue squad to contract with an independent contractor for the 
provision of emergency medical services. 

-------------------------------- 

1The 2000 Session of the General Assembly repealed § 58.1-3813, the statute to 
which you refer, and added § 58.1-3813.1. 2000 Va. Acts ch. 1064, at 2585, 
2604-05. This opinion, therefore, references § 58.1-3813.1. 

2Section 2.1-118 requires that any request from a county attorney for an official 
opinion from the Attorney General "shall itself be in the form of an opinion 
embodying a precise statement of all facts together with such attorney’s legal 
conclusions." 

3See 1996 Op. Va. Att’y Gen. 202, 203. 

41990 Op. Va. Att’y Gen. 228. 

5Id. at 229 (quoting § 58.1-3813(D)). 

6See id. 

7See 1993 Op. Va. Att’y Gen. 237, 239, and cases cited therein. 


