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TAXATION: REAL PROPERTY TAX – BOARD OF EQUALIZATION — TANGIBLE PERSONAL 
PROPERTY, ETC. - SPECIAL PROVISIONS FOR MOBILE HOMES. 

Assessment of manufactured home that has become affixed to, and is 
taxed as, real estate is subject to review by local board of equalization. 
Assessment of manufactured home that has not become affixed to real 
estate and is classified as tangible personal property is not subject to 
review by local board. 

The Honorable Mary Lou Ebinger 
Commissioner of the Revenue for Middlesex County 
December 28, 2001 

You ask whether the local board of equalization may review assessments 
of manufactured homes. 

You relate that Middlesex County has been reassessing the real estate in 
the county. You also relate that the county has an appointed board of 
equalization involved in this process. 

The 1994 Session of the General Assembly amended the statutory 
procedure for taxing manufactured homes.1 The legislation changed all 
references to "mobile home(s)" in §§ 58.1-3520 and 58.1-3521 of the 
Code of Virginia to "manufactured home(s),"2 and added § 58.1-3522 as 
follows: 

Manufactured homes installed according to the Uniform 
Statewide Building Code shall be assessed at the same time 
as the assessment of the real property on which the 
manufactured home is installed. Such homes shall be 
assessed in the same manner and using the same methods 
applied to improvements and buildings which are assessed 
in accordance with Article 7 (§ 58.1-3280 et seq.) of 
Chapter 32 of [Title 58.1].[3] 

Prior opinions of the Attorney General conclude that these homes should 
be classified and taxed as real or personal property, depending on how the 
common law doctrine of fixtures applies to the facts and circumstances of 
each case.4 The three tests applied by the Supreme Court of Virginia in 
determining whether an item of personal property placed upon realty 
becomes a fixture are: "(1) annexation of the property to the realty, 
(2) adaptation to the use or purpose to which that part of the realty with 
which the property is connected is appropriated, and (3) the intention of 
the parties."5 Thus, a manufactured home that has become affixed to real 



estate is classified and taxed as real estate and must be treated as such for 
all purposes, including administrative and judicial review. Section 58.1-
3379 requires boards of equalization to hear and consider complaints 
related to equalization of real estate assessments. Accordingly, an 
assessment of such real estate is subject to review by a board of 
equalization. 

With respect to manufactured homes that have not become affixed to real 
estate and are taxed as a separate class of tangible personal property, 
§ 58.1-3522 does not purport to change the classification of the property to 
real estate. Rather, this section merely requires that manufactured homes 
classified as tangible property be taxed in the same manner, using the 
same methods as real estate. Such homes, therefore, although assessed in 
the same manner, using the same methods, and taxed at the same rate as 
real estate, are still treated as tangible personal property for all other 
purposes, such as applications for the correction of tangible personal 
property assessments under § 58.1-3980. Because a board of equalization 
reviews real estate assessments,6 and not tangible personal property 
assessments, the local board of equalization would not review a tangible 
personal property assessment of a manufactured home. 

11994 Va. Acts ch. 152, at 251. 

2Id. at 251-52.  

3Id. at 252.  

4See Op. Va. Att’y Gen.: 1987-1988 at 576; 1985-1986 at 300; 1981-1982 at 368, 
369; 1977-1978 at 427. 

5Transco Corp. v. Prince William Co., 210 Va. 550, 555, 172 S.E.2d 757, 761 
(1970). 

6See 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 543, 543-44. 
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