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WELFARE (SOCIAL SERVICES): ADOPTION. 

Circuit court may not waive order of reference to local director of social 
services for investigation and report to be undertaken in stepparent 
adoption proceeding when consent by noncustodial birth parent has not 
been obtained. 

The Honorable Rossie D. Alston Jr. 
Judge, Circuit Court of Prince William County 
December 27, 2001 

You ask whether, pursuant to §§ 63.1-219.48(C) and 63.1-219.49(A) of 
the Code of Virginia, the circuit court has the discretion to waive an order 
referring a stepparent adoption matter to the local director of social 
services. 

You relate that the custodial natural mother and stepfather of a child have 
petitioned the court to adopt the child. You relate further that the natural 
father of the child has been properly served, but has not consented to the 
adoption. You inquire whether the court must issue an order referring the 
matter to the local director of social services or whether the court has 
discretion to waive such a requirement. 

"[L]egal adoption in England and in the United States exists only by 
statute. There is no such thing as a common-law legal adoption."1 Article 
4, Chapter 10.2 of Title 63.1, §§ 63.1-219.48 and 63.1-219.49, contains 
the statutory requirements for stepparent adoption. Specifically, § 63.1-
219.48(C) enumerates five circumstances wherein the court may proceed 
to order a proposed adoption without referring the matter to the local 
director of social services, none of which are applicable to the situation 
you present. Relative to your inquiry, § 63.1-219.48(C) provides: 

When the custodial birth parent of a child born to parents 
who were not married to each other at the time of the 
child’s conception or birth marries and the new spouse of 
such custodial birth parent desires to adopt such child, on a 
petition filed by the custodial birth parent and spouse for 
the adoption and change of name of the child, the court 
may proceed to order the proposed adoption and change of 
name without referring the matter to the local director of 
social services if (i) the noncustodial birth parent consents, 
under oath, in writing to the adoption …. 



The mechanism in § 63.1-219.48(C) for adoption of a stepchild is more 
expedient than the detailed procedure set forth in alternate adoption 
statutes for the general placement of children for adoption by a parent or 
guardian with the requirement of judicial consent imposed therein.2 
Pursuant to § 63.1-219.48(C)(i), the natural mother and her spouse may 
file a petition for stepparent adoption and proceed with the adoption 
through an order by the court without referring the matter to the local 
director of social services, so long as the natural father consents to the 
adoption.3 Consent by the noncustodial birth parent, therefore, is a 
requisite element for implementing an adoption pursuant to this provision. 

Section 63.1-219.49(A) provides that "[f]or adoptions under [Article 4], an 
investigation and report [by the local director of social services] shall be 
undertaken only if the court in its discretion determines that there should 
be an investigation before a final order of adoption is entered." Although 
this section grants the court the discretion to determine whether an 
investigation and a report are necessary in stepparent adoption 
proceedings, it is my opinion that it does not provide to the court the 
discretion to waive the order of reference in the circumstances you 
present. 

Sections 63.1-219.48(C)(i) and 63.1-219.49(A) were enacted as part of a 
general recodification of adoption statutes.4 This recodification, however, 
was not intended to change the policy of such statutes; rather, it reflects 
only a reorganization of the prior law.5 Additionally, as a general rule, a 
statute that is recodified is presumed to be incorporated into the new Code 
without substantive change, unless it clearly appears from new language 
that the legislature intended a change.6 In this case, however, the General 
Assembly enacted no change in the language of these statutes. Waiving 
the order of reference in the situation you present, wherein the consent of 
the birth father has not been obtained, results in negating the consent 
requirement of § 63.1-219.48(C)(i). There is no indication from the 
recodification of these statutes that such a result was intended. 

Accordingly, it is my opinion that when consent by the natural father has 
not been obtained, the circuit court may not waive an order of reference to 
the local director of social services for an investigation and report to be 
undertaken in a stepparent adoption proceeding under § 63.1-219.48(C)(i). 

1Shepherd v. Sovereign Camp, 166 Va. 488, 495, 186 S.E. 113, 116 (1936). 

2See 1997 Op. Va. Att’y Gen. 215, 215-16 (citing former § 63.1-220.3, now 
recodified at § 63.1-219.26, §§ 63.1-219.37 to 63.1-219.43). 

31989 Op. Va. Att’y Gen. 350, 351 (citing § 63.1-231, predecessor statute to 
§ 63.1-219.48). 



4See 2000 Va. Acts ch. 830, at 1747, 1776-77. 

5See Robert E. Shepherd, Jr., Legal Issues Involving Children, 34 U. Rich. 
L. Rev. 939, 964 (2000). 

61991 Op. Va. Att’y Gen. 205, 206-07. 
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