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MENTAL HEALTH GENERALLY: ADMISSIONS AND DISPOSITIONS IN 
GENERAL — COMMUNITY MENTAL HEALTH SERVICES. 

Emergency Medical Treatment Act does not preempt or conflict with statutes 
governing Commonwealth’s involuntary commitment process for mentally ill adults 
in need of hospitalization. Act complements process by providing court with 
authority to place individual at any hospital with emergency room departments that 
execute Medicare provider agreements. Organizations affected by Emergency 
Medical Treatment Act and Virginia laws governing involuntary commitment 
process must comply with requirements of both laws; should develop annual written 
agreements with community services boards to reach satisfactory arrangements for 
provision of qualified examiners to perform evaluation services. 

The Honorable Kenneth W. Stolle 
Member, Senate of Virginia 
June 28, 2001 

You seek guidance regarding any conflicts between the Federal Emergency Medical 
Treatment and Active Labor Act1 ("Emergency Medical Treatment Act") and §§ 37.1-
67.01 and 37.1-67.1 of the Code of Virginia, regarding emergency custody and temporary 
detention orders. 

Congress enacted the Emergency Medical Treatment Act in response to a growing 
concern about the provision of adequate medical services to individuals, particularly the 
indigent and the uninsured, who seek care from hospital emergency rooms. Congress was 
concerned that hospitals were dumping patients who were unable to pay for care, either 
by refusing to provide emergency treatment to these patients, or by transferring the 
patients to other hospitals before the patients’ conditions stabilized.2 The core purpose of 
the Emergency Medical Treatment Act is to get patients into the system who might 
otherwise go untreated and be left without a remedy, because traditional medical 
malpractice law affords no claim for failure to treat.3 Numerous cases and the legislative 
history of the Emergency Medical Treatment Act confirm that the sole purpose in 
enacting the Act was to deal with the problem of patients being turned away from 
emergency rooms for nonmedical reasons.4 The Emergency Medical Treatment Act 
thereby imposes a "limited duty on hospitals with emergency rooms to provide 
emergency care to all individuals who come there."5 Once the Emergency Medical 
Treatment Act has met that purpose of ensuring that a hospital undertakes stabilizing 
treatment for a patient who arrives with an emergency condition, the patient’s care 
becomes the legal responsibility of the hospital and the treating physicians.6 The hospitals 
covered by the Emergency Medical Treatment Act are hospitals with emergency room 
departments that execute Medicare provider agreements with the Secretary of Health and 
Human Services.7 

The Emergency Medical Treatment Act seeks to achieve the limited purpose of its 
enactment by requiring that the hospital provide limited stabilizing treatment to, or an 
appropriate transfer of, any patient that arrives with an emergency medical condition.8 
The Act defines the term "to stabilize" as "to provide such medical treatment of the 
condition as may be necessary to assure, within reasonable medical probability, that no 
material deterioration of the condition is likely to result from or occur during the transfer 
of the individual from a [hospital] facility."9 The stabilization requirement is thus defined 
entirely in connection with a possible transfer and without any reference to the patient’s 
long-term care within the system. The stabilization requirement was intended to regulate 



the hospital’s care of the patient only in the immediate aftermath of the act of admitting 
the patient for emergency treatment and while it considered whether it would undertake 
longer-term full treatment or, instead, transfer the patient to a hospital that could and 
would undertake that treatment. 

The Emergency Medical Treatment Act also requires that every hospital provide an 
appropriate screening for every individual who comes to its emergency department and 
determine whether the individual, in fact, has an emergency medical condition.10 In the 
absence of a statutory definition for the term "appropriate medical screening," it has been 
concluded that it should be defined as requiring participating hospitals to apply uniform 
screening procedures to all individuals coming to the emergency room of the hospital and 
requesting treatment.11 The examination must determine "whether or not an emergency 
medical condition … exists."12 Under the Act, an "emergency medical condition" means 

a medical condition manifesting itself by acute symptoms of sufficient 
severity (including severe pain) such that the absence of immediate 
medical attention could reasonably be expected to result in— 

(i) placing the health of the individual ... in serious jeopardy, 

(ii) serious impairment to bodily functions, or 

(iii) serious dysfunction of any bodily organ or part[.][13] 

If the hospital detects that an emergency medical condition exists, the Emergency 
Medical Treatment Act declares that 

the hospital must provide either— 

(A) within the staff and facilities available at the hospital, for such 
further medical examination and such treatment as may be required to 
stabilize the medical condition, or 

(B) for the transfer of the individual to another medical facility ….[14] 

A hospital may not transfer an individual who has an emergency medical condition that 
has not been stabilized without a certification signed by a physician that, "based upon the 
information available at the time of transfer, the medical benefits reasonably expected 
from the provision of appropriate medical treatment at another medical facility outweigh 
the increased risks to the individual."[15] The Act, thus, clearly provides that "the 
hospital’s duty to stabilize the patient does not arise until the hospital first detects an 
emergency medical condition."16 Similarly, the transfer restrictions "apply only when an 
individual ‘comes to the emergency room,’ and after ‘an appropriate medical screening 
examination,’ ‘the hospital determines that the individual has an emergency medical 
condition.’"17 

Sections 37.1-67.01 through 37.1-90 control the involuntary commitment process in 
Virginia for adults who are mentally ill and in need of hospitalization. Section 37.1-67.1 
authorizes any magistrate, "upon the sworn petition of any responsible person or upon his 
own motion," to issue a temporary detention order ("TDO") "if it appears … that the 
person is mentally ill and in need of hospitalization … and the person is incapable of 
volunteering or unwilling to volunteer for treatment."18 Subject to several exceptions, the 
order may be issued "only after an in-person evaluation by an employee of the local 



community services board or its designee."19 The detention period under a TDO is forty-
eight hours,20 after which a commitment hearing must be held or the person must be 
released.21 If it is determined at the commitment hearing that the person meets the 
commitment criteria specified in § 37.1-67.3, the judge issues an order of involuntary 
commitment.22 

Sections 37.1-67.01, 37.1-67.1 and 37.1-67.3 require community services board 
personnel to perform certain functions for the court related to the temporary detention 
and civil commitment process. Under § 37.1-67.01, a magistrate may, based on probable 
cause that a person is mentally ill and in need of hospitalization, and presents an 
imminent danger to himself or others or is substantially unable to care for himself, issue 
an emergency custody order requiring that the person be taken into custody and 
transported to a convenient location, which may include a hospital emergency room, to 
be evaluated by community services board staff to assess the person’s need for 
hospitalization.23 Custody of the person shall not exceed four hours.24 

The purpose for issuing an emergency custody order under § 37.1-67.01 is to obtain an 
assessment of the person’s mental condition in order to advise the magistrate whether a 
TDO should be issued under § 37.1-67.1. An employee of the community services board 
or its designee must perform this in-person evaluation.25 After receiving such evaluation, 
a magistrate may issue an order to temporarily detain the person pending the full 
commitment hearing under § 37.1-67.3.26 The community services board personnel or 
designee determines the facility of temporary detention.27 Under § 37.1-67.4, this 
institution may "provide emergency medical and psychiatric services within its 
capabilities when the institution [and not the community services board personnel] 
determines such services are in the best interests of the person within its care." 

Prior to the commitment hearing, a psychiatrist or licensed psychologist, or if neither is 
available, a qualified mental health professional, who may be an employee of the 
community services board, but who must have no interest in the admission or treatment 
of the patient, must examine the person in private.28 The examiner certifies to the court 
whether the person (i) is so seriously mentally ill as to be unable to care for himself, or 
(ii) presents an imminent danger to himself or others due to mental illness, and 
(iii) requires involuntary hospitalization or treatment.29 

The judge requires from the community services board a prescreening report stating 
whether the person is deemed so seriously mentally ill that he is substantially unable to 
care for himself, is an imminent danger to himself or others due to mental illness and in 
need of involuntary hospitalization or treatment, whether there is no less restrictive 
alternative to institutional confinement, and what the recommendations are for the 
person’s care and treatment.30 Should the judge determine that the person meets the 
commitment criteria, the community services board which serves the political subdivision 
in which the person was examined must designate the hospital or other facility in which 
to place the person.31 Prior to admission, however, the director of the hospital must 
examine the admission papers under § 37.1-68 to determine if they conform substantially 
with the law. Section 37.1-70 requires a physician on staff at the hospital to examine the 
person to determine if there is sufficient cause to believe that the person is mentally ill. If 
such examination reveals insufficient cause, the person must be returned to the locality in 
which the person resides or where the petition for commitment was initiated.32 Moreover, 
a court may not order examination of the person by a physician who has not voluntarily 
contracted to perform such services.33 Although the community services board staff must 
designate the facility in which the person will be confined, the court may not require the 
hospital to admit the person over its objection; rather, admission to the hospital is 
accomplished in accordance with hospital policies and procedures.34 



Should the judge find that less restrictive alternatives to institutional confinement are 
available and that treatment can be monitored by the community services board or 
designated providers, the court may order outpatient commitment.35 The community 
services board then recommends a specific course of treatment and programs for the 
provision of such treatment and monitors the person’s compliance with such treatment as 
may be ordered by the court under § 37.1-67.3. 

Although community services board employees must make recommendations for the 
person’s placement, care and treatment, and examination and evaluation of a person may 
be performed on the premises of a hospital, such actions are considered recommendations 
to the court. The hospital director and admitting physician determine whether to admit a 
patient, and the treating professionals within the hospital, rather than the community 
services board employee or designee, prescribe treatment while the person is 
hospitalized. The community services board employee or designee monitors the 
prescribed treatment and reports to the court, as appropriate. 

You first ask whether the Emergency Medical Treatment Act preempts or conflicts with 
§§ 37.1-67.01 and 37.1-67.1. 

The Supremacy Clause of the Constitution of the United States provides that federal laws 
and treaties "shall be the supreme law of the land."36 As you note in your opinion request, 
by virtue of this clause, any conflicting provision provided by such law or treaty would 
supersede state law.37 The preemption of state law by federal law may occur by express 
statutory language or other clear indication that Congress intended to legislate 
exclusively in the area.38 Even if Congress does not intend the enactment of a federal 
statutory scheme completely to preempt state law in the area, congressional enactments in 
the same field override state laws with which they conflict.39 

In adopting the Emergency Medical Treatment Act, Congress clearly has stated its intent 
not to preempt any state law, except where such law "directly conflicts with a 
requirement of [the Act]."40 The Emergency Medical Treatment Act requires hospitals to 
provide individuals who come to the emergency department with "an appropriate medical 
screening examination."41 If the individual is diagnosed with an "emergency medical 
condition," the hospital must either stabilize the patient’s condition or transfer the patient 
after fulfilling several statutory requirements.42 Federal regulations implementing the 
Emergency Medical Treatment Act define the term "emergency medical condition" to 
mean "[a] medical condition manifesting itself by acute symptoms of sufficient severity 
(including severe pain, psychiatric disturbances and/or … substance abuse)."43 As noted, 
the purpose for issuing an emergency custody order under § 37.1-67.01 is to obtain an 
assessment of the person’s mental condition in order to advise the magistrate whether a 
TDO should be issued under § 37.1-67.1. 

The Emergency Medical Treatment Act and §§ 37.1-67.01 and 37.1-67.1, however, are 
not in conflict. Although the community services board staff must designate the facility in 
which the person will be confined, the court may not require a hospital to admit the 
person over its objection; rather, admission to a hospital is accomplished in accordance 
with hospital policies and procedures. Section 37.1-194 requires community services 
boards to provide "emergency services" within their respective jurisdictions; § 37.1-
197(A)(12) requires that they develop annual written agreements with the courts 
specifying "what services will be provided to consumers." Such a contractual agreement 
may require the provision of emergency examinations upon request. Under certain 
circumstances, such a duty might give the court sufficient grounds to mandate 
performance by a community services board. The court may address these issues with the 
local community services boards, as well as with area psychiatrists and psychologists, to 
determine satisfactory arrangements for the provision of qualified examiners to perform 



these services. The Emergency Medical Treatment Act will require hospitals with 
emergency room departments that execute Medicare provider agreements to conduct the 
examination of the person ordered by the court, regardless of whether the hospital has 
voluntarily agreed to perform such service. Consequently, I am of the opinion that the 
Emergency Medical Treatment Act does not preempt §§ 37.1-67.01 and 37.1-67.1. 

Lastly, you ask whether §§ 37.1-67.01 and 37.1-67.1 may be amended to provide 
clarification to entities and organizations affected by those statutes and the Emergency 
Medical Treatment Act. 

It is my opinion that the Emergency Medical Treatment Act complements §§ 37.1-67.01 
and 37.1-67.1 by providing a court with the authority to place an individual at any 
hospital with emergency room departments that execute Medicare provider agreements. 
Consequently, I must also conclude that organizations affected by the Emergency 
Medical Treatment Act and §§ 37.1-67.01 and 37.1-67.1 must comply with the 
requirements of the federal and state statutes. It is, therefore, incumbent on such entities 
and organizations to develop annual written agreements with community services boards 
to reach satisfactory arrangements for the provision of qualified examiners to perform 
evaluation services. 

142 U.S.C. § 1395dd (1994). 

2See H.R. Rep. No. 99-241, pt. 1, at 27 (1986), reprinted in 1986 U.S.C.C.A.N. 579, 605 
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that Congress enacted Emergency Medical Treatment Act because it was "concerned 
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23A law-enforcement officer also may take a person into custody based on probable cause 
that the person meets the criteria for emergency custody without prior authorization to 
obtain an assessment. Va. Code Ann. § 37.1-67.01 (Michie Supp. 2000). 
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