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CONSTITUTION OF VIRGINIA: FRANCHISE AND OFFICERS (QUALIFICATIONS OF VOTERS). 

ELECTIONS: VOTER REGISTRATION — GENERAL PROVISIONS AND ADMINISTRATION. 

MENTAL HEALTH GENERALLY: COMMITTEES AND TRUSTEES. 

Election laws referring to ‘incapacitated’ and constitutional provision 
referring to ‘mentally incompetent’ as standards for disqualifying person 
from voting are not in conflict. Court has option to determine whether 
‘incapacitated’ adjudication rises to standard of mental incompetence 
necessary to deprive person of his voting franchise. General Assembly has 
power to eliminate court’s option. 

The Honorable Bill Bolling 
Member, Senate of Virginia 
December 10, 2001 

You ask whether Article II, § 1 of the Constitution of Virginia, which 
refers to persons "adjudicated to be mentally incompetent," conflicts with 
§§ 24.2-101, 24.2-404(A)(4)(iv), 24.2-410, 24.2-418 and 37.1-134.61 of 
the Code of Virginia, which refer to persons "adjudicated incapacitated." 
Additionally, you ask whether a court order that finds a person to be 
"incapacitated," but allows such person to continue to vote, conflicts with 
Article II, § 1. If not, you also ask whether the General Assembly may 
amend § 37.1-134.6 to eliminate a court’s option to enter such an order. 

Article II, § 1 states the prerequisites for voting in popular elections and 
provides that "[a]s prescribed by law, no person adjudicated to be 
mentally incompetent shall be qualified to vote until his competency has 
been reestablished." (Emphasis added.) This voting disqualification is 
long-standing, but it has been couched in different terms through the 
years. For example, the Constitution of 1830 barred from voting "‘any 
person of unsound mind.’"2 Later, the Constitution was amended to 
exclude from voting "‘idiots and lunatics.’"3 "The language was again 
changed in 1902 to exclude ‘idiots’ and ‘insane persons’ from registering 
and voting."4 The present Constitution "substituted the term ‘mentally 
incompetent’ for ‘of unsound mind,’ since it was thought to be more 
readily understood by the public."5 

Title 24.2 provides for the administration of elections in the 
Commonwealth and implements the qualifications and disqualifications 
enunciated in the Constitution. The statutory provisions to which you refer 
address in some manner the disqualification at issue. Notably, prior to 
1998, §§ 24.2-101, 24.2-404, 24.2-410, and 24.2-418 used the phrase 
"mentally incompetent."6 Effective January 1 and April 15, 1998, the 
General Assembly deleted the phrase in §§ 24.2-101, 24.2-404 and 24.2-



418, and added the term "incapacitated,"7 and added the latter term in 
§ 24.2-410, while retaining the phrase "mentally incompetent."8 

The constitutional history of the disqualification from voting for what now 
is phrased "mentally incompetent" reflects the current evolution of this 
phrase from the original phrase "unsound mind." The history demonstrates 
attempts by the framers of the Virginia Constitution to use varying terms 
of art to denote the requisite standard for the state of mind necessary for 
disqualification in accordance with the contemporary views of that 
standard. Although different terms have been used, all such terms are 
consistent with the overriding purpose of the constitutional provision, 
which is to ensure that the voting franchise is exercised only by persons 
capable of making a mature and responsible decision among candidates 
and issues.9 

Similarly, the implementing statutes seek to identify the standard for 
disqualification in conformance with the constitutional provision. It is my 
opinion that the latest amendments to these statutes on this issue are an 
attempt by the General Assembly to clarify and modernize the 
constitutional standard but not to change the standard itself. Thus, the 
statutory amendments do not create a new or alternate standard; rather, 
such are examples of an exercise in semantics.10 In this regard, the use of 
the phrase "mentally incompetent" is interchangeable with the use of the 
word "incapacitated."11 Therefore, I am of the opinion that the statutes in 
Title 24.2 at issue and Article II, § 1 are not in conflict. 

Regarding your second and third inquiries, Title 37.1 relates to mental 
health generally and specifically defines the phrase "incapacitated person" 
in § 37.1-134.6 for purposes of adjudicating a person "‘mentally 
incompetent.’" Notably, the General Assembly enacted this definition at 
the same time it amended §§ 24.2-101, 24.2-404 and 24.2-418 to 
incorporate the term.12 Section 37.1-134.6 states that "[a] finding that a 
person is incapacitated shall be construed as a finding that the person is 
‘mentally incompetent’ as that term is used in Article II, Section 1 of the 
Constitution of Virginia and Title 24.2 unless the court order entered 
pursuant to this chapter[13] specifically provides otherwise." 

The Constitution makes clear that the decision whether an individual is 
"mentally incompetent" is "determined not by the [voting] registrar but 
through procedures established by, and based on standards of competency 
prescribed by, the General Assembly."14 Thus, it directs the General 
Assembly to establish such procedures "[a]s prescribed by law."15 

Section 37.1-134.6 is among the statutes prescribed to implement this 
constitutional directive. Although this section contains seemingly 
mandatory language in that it provides that "[a] finding that a person is 



incapacitated shall[16] be construed as a finding that the person is ‘mentally 
incompetent’" under the Constitution and Title 24.2 (thus triggering the 
attendant prohibition from voting), this statute also permits a court to 
specifically order otherwise. The General Assembly does not require in 
clear and unambiguous language that a finding of "incapacitated" result in 
the prohibition from voting due to mental incompetence. When the 
General Assembly intends to enact a mandatory requirement, it, of course, 
knows how to express its intention.17 Under this definitional statute, a 
court possesses the discretion to determine on a case-by-case basis 
whether a finding of "incapacitated" is tantamount to a finding that the 
individual is "mentally incompetent." Thus, the General Assembly 
presently leaves it within the court’s discretion to find that a person 
adjudged "incapacitated" under § 37.1-134.6 rises to the standard of 
mental incompetence necessary to deprive the person of his voting 
franchise. It is likewise certainly within the General Assembly’s 
prerogative to amend this statute to eliminate the court’s option to do so. 
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