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NOTARIES AND OUT-OF-STATE COMMISSIONERS: POWERS AND DUTIES. 

PROPERTY AND CONVEYANCES: RECORDATION OF DOCUMENTS – 
UNIFORM RECOGNITION OF ACKNOWLEDGMENTS ACT. 

Notary public commissioned by State of Maryland is not authorized to 
notarize in Commonwealth documents for recordation in Virginia circuit 
court clerk’s office. 

The Honorable Marilyn L. Wilson 
Clerk, Circuit Court of Amelia County 
April 8, 2002 

Issue Presented 

You ask whether a notary public commissioned by the State of Maryland is 
authorized to notarize in the Commonwealth documents for recordation in a 
Virginia circuit court clerk’s office. 

Response 

It is my opinion that a notary public commissioned in the State of Maryland is not 
authorized to notarize in the Commonwealth documents for recordation in a 
circuit court clerk’s office in Virginia. 

Facts 

You state that a deed of gift has been presented to the clerk’s office for 
recordation. You further advise that the deed of gift was notarized in Virginia by a 
notary public commissioned in the State of Maryland, and not in Virginia. Thus, 
you inquire whether such deed of gift may be admitted to record in the deed book 
as a properly acknowledged document.1 

Applicable Law and Discussion 

The Uniform Recognition of Acknowledgments Act2 authorizes notarial acts 
performed outside the Commonwealth for use in the Commonwealth to have the 
same effect as if performed by a notary public of this Commonwealth, if the 
notary public performing such acts is "authorized to perform notarial acts in the 
place in which the act is performed."3 Again, this statute recognizes that a notary 
public must possess threshold jurisdictional authority to perform notarial acts in 
such jurisdiction. 

A notary public commissioned by the State of Maryland is authorized to perform 
the functions of the office of notary public "in any other county or city than the 
county or city for which the notary is appointed."4 Furthermore, the Notary Public 
Handbook for the State of Maryland provides: 



A notary public commission issued by the State of Maryland 
does not authorize the holder to act as a notary public in another 
state or the District Columbia. Similarly, a notary public of 
another state may not act as a notary public in Maryland, unless 
the person also holds a commission issued by Maryland.[5] 

Therefore, a notary public commissioned in Maryland is not authorized by that 
state to notarize documents in the Commonwealth for recording in the clerk’s 
office of a circuit court of the Commonwealth. 

Section 55-106 provides, in part: 

Except when it is otherwise provided, the circuit court of any 
county or city, or the clerk of any such court, or his duly qualified 
deputy, in his office, shall admit to record any such writing as to 
any person whose name is signed thereto with an original 
signature, except as provided in § 55-113, when it shall have 
been acknowledged by him, or proved by two witnesses as to 
him in such court, or before such clerk, or his duly qualified 
deputy, in his office, or the manner prescribed in §§ [sic] Articles 
2 (§ 55-113 et seq.), 2.1 (§ 55-118.1 et seq.), and 3 (§ 55-119 et 
seq.) of [Chapter 6 of Title 55]. 

The use of the word "shall" in a statute generally implies that its terms are 
intended to be mandatory, rather than permissive or directive.6 

Your facts indicate that a deed of gift presented for recordation is notarized in 
Virginia by a notary public commissioned in the State of Maryland, and not in 
Virginia. Consequently, the instrument does not appear to have been 
acknowledged in the manner prescribed in Articles 2, 2.1, and 3, Chapter 6 of 
Title 55. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a notary public commissioned by the State of 
Maryland is not authorized to notarize in the Commonwealth documents for 
recordation in a Virginia circuit court clerk’s office. 

1Chapter 6 of Title 55, § 55-106 to 55-142.9, of the Code of Virginia provides for 
the recordation of properly acknowledged deeds in circuit courts of the 
Commonwealth. 

2Va. Code Ann. tit. 55, ch. 6, art. 2.1, §§ 55-118.1 to 55-118.9 (Michie Repl. Vol. 
1995 & Supp. 2001). 

3Id. § 55-118.1(1) (Michie Repl. Vol. 1995). 

4Md. Code Ann. [extent of authority of notaries public] § 18-109 (2001). 

5Sec’y St., Notary Public Handbook: State of Maryland, pt. II, ¶ 13, at 3 (2000). 

6See Andrews v. Shepherd, 201 Va. 412, 414, 111 S.E.2d 279, 281-82 (1959); 
see also Schmidt v. City of Richmond, 206 Va. 211, 218, 142 S.E.2d 573, 578 



(1965); Op. Va. Att’y Gen.: 1998 at 56, 58; 1996 at 178, 178; 1991 at 238, 240; 
1989 at 250, 251-52; 1985-1986 at 133, 134. 
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