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Issue Presented 

You ask whether industrial development authorities may use design-build 
contracts for the construction of "authority facilities" or "facilities," as those terms 
are defined in § 15.2-4902 of the Code of Virginia, without having to engage in 
competitive bidding and without having to involve the Design-Build/Construction 
Management Review Board.1 

Response 

Industrial development authorities may use design-build contracts for the 
construction of "authority facilities" or "facilities," as those terms are defined in 
§ 15.2-4902, without engaging in competitive bidding or involving the Design-
Build/Construction Management Review Board, for the reasons that follow. 

Applicable Authorities and Discussion 

The Industrial Development and Revenue Bond Act, §§ 15.2-4900 through 15.2-
4920, authorizes localities to create industrial development authorities.2 The 
express legislative intent in authorizing the creation of industrial development 
authorities is "so that such authorities may acquire, own, lease, and dispose of 
properties and make loans" in furtherance of the purpose(s) for which the 
authorities are created.3 

Section 2.2-4344(B) authorizes industrial development authorities to "enter into 
contracts without competition with respect to any item of cost of ‘authority 
facilities’ or ‘facilities’ as defined in § 15.2-4902." Section 2.2-4344(B) clearly 
provides as an exemption from the competitive bidding requirements of the 
Virginia Public Procurement Act,4 contracts with respect to the costs associated 
with "authority facilities" or "facilities," as defined in § 15.2-4902. Section 15.2-
4902 contains, among others, definitions of "authority facilities," "facilities," and 
"cost" as each of those terms is used in the Industrial Development and Revenue 



Bond Act. "Cost" includes "the cost of construction" and the "cost of engineering, 
… plans, specifications, studies, surveys, estimates of cost and of revenues, … 
and such other expenses as may be necessary or incident to the construction of 
the authority facilities."5 A basic rule of statutory construction requires that, where 
there is no ambiguity in a statute, the statute is not to be construed but is to be 
given effect in accordance with its plain meaning and intent.6 

The Procurement Act defines the term "design-build contract" to mean "a 
contract between a public body and another party in which the party contracting 
with the public body agrees to both design and build the structure, roadway or 
other item specified in the contract."7 A "public body" is defined to mean "any … 
authority … or political subdivision created by law to exercise some sovereign 
power or to perform some governmental duty, and empowered by law to 
undertake the activities described in [the Procurement Act.]"8 An industrial 
development authority is a "political subdivision, a body politic and corporate."9 
Competitive negotiation and specific findings regarding the competitive bidding 
process are required by the General Assembly before the Design-
Build/Construction Management Review Board may review submissions by 
public bodies.10 Industrial development authorities are exempt from the 
competitive bidding requirements of the Procurement Act, and therefore do not 
have to comply with the competitive negotiation and bidding process. The 
Procurement Act must be considered together with the specific provisions of 
§ 15.2-4902.11 

Conclusion 

It is my opinion that industrial development authorities may use design-build 
contracts for the construction of "authority facilities" or "facilities," as those terms 
are defined in § 15.2-4902, without having to engage in competitive bidding and 
without having to involve the Design-Build/Construction Management Review 
Board. 

1See Va. Code Ann. §§ 2.2-2404 to 2.2-2406 (LexisNexis Repl. Vol. 2001) 
(establishing and listing powers and duties of Design-Build/Construction 
Management Review Board). 

2See id. § 15.2-4901 (Michie Repl. Vol. 1997); § 15.2-4903 (Michie Supp. 2001). 

3Id. § 15.2-4901. 

4See id. §§ 2.2-4300 to 2.2-4377 (LexisNexis Repl. Vol. 2001). 

5Id. § 15.2-4902 (Michie Supp. 2001). 

6See Ambrogi v. Koontz, 224 Va. 381, 386, 297 S.E.2d 660, 662 (1982); 1996 
Op. Va. Att'y Gen. 152, 153. 

7Id. § 2.2-4301. 

8Id. 

9See § 15.2-4902 (defining "authority"). 



10See § 2.2-2406. 

11See Prillaman v. Commonwealth, 199 Va. 401, 405-06, 100 S.E.2d 4, 7-8 
(1957); 1996 Op. Va. Att’y Gen. 134, 135 (statutes relating to same subject 
should be considered in pari materia). 
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