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PROPERTY AND CONVEYANCES: PROPERTY OWNERS’ ASSOCIATION 
ACT. 

Act does not address question whether developer of retirement 
community, which controls homeowners’ association of development, may 
establish budget for association that is not based on fact. Developer must 
provide to potential buyers disclosure statement reflecting financial status 
of association. Developer may retain control of association and bill 
homeowners for association expenses, provided developer retains 
ownership of majority of lots constituting development. 

The Honorable Robert G. Marshall 
Member, House of Delegates 
April 17, 2002 

Issue Presented 

You ask whether a retirement community developer, which controls the 
community’s homeowners’ association, may establish a budget for the 
association that is not based on fact. You next ask whether the developer is 
required to provide to potential buyers a disclosure statement reflecting the 
financial status of the association. Finally, you ask whether such developer may 
retain control of the association and bill the homeowners for association 
expenses. 

Response 

It is my opinion that the developer you describe is required to provide to potential 
buyers a disclosure statement reflecting the financial status of the association, 
and that the developer may retain control of the association and bill the 
homeowners for association expenses, provided the developer retains ownership 
of a majority of the lots constituting the development. 

Facts 

You advise that a constituent living in a retirement community has been advised 
that the home-owners’ association is carrying a significant deficit, which 
accumulated in 1999 and 2000 allegedly from the building of community facilities 
and the care of common grounds. You relate that, when the constituent was in 
the process of purchasing her home, she reviewed a 1998 balanced budget 
sheet for the association based on the construction of 1,800 homes. To date, 
however, approximately 500 homes have been built. Neither your constituent, nor 
others who have begun residing in the community, have seen disclosure 
statements for the association actually showing deficits for the years 1999 and 
2000. 

Applicable Authorities and Discussion 



At its 1989 Session, the General Assembly established the Virginia Property 
Owners’ Association Act in Chapter 26 of Title 55 of the Code of Virginia1 (the 
"Act") to govern the operation of property owners’ associations. The Act 
guarantees certain rights and protections to individual association members and 
grants associations the right to enforce rules and regulations and to impose and 
enforce liens for unpaid assessments.2 Additionally, the Act places upon the 
associations certain reporting and accounting requirements.3 Section 55-510.1(A) 
of the Act provides that meetings of the board of directors of such associations 
"shall be open to all members of record" of the association. "Minutes shall be 
recorded and shall be available as provided in [§ 55-510(B)]."4 Section 55-510(B) 
provides: 

[A]ll books and records kept by or on behalf of the association … 
shall be available for examination and copying by a member in 
good standing or his authorized agent so long as the request is 
for a proper purpose related to his membership in the 
association. This right of examination shall exist without 
reference to the duration of membership and may be exercised 
… upon five days’ written notice reasonably identifying the 
purpose for the request and the specific books and records of 
the association requested. 

Turning to your question whether a developer may establish a budget for the 
association that is not based on fact, I must first note the following: Article V, § 15 
of the Constitution of Virginia provides that the Attorney General of Virginia "shall 
perform such duties … as may be prescribed by law." The constitutional 
provision declaring that the Attorney General shall perform such duties as may 
be prescribed by law is implemented by those sections of the Virginia Code that 
define the various duties of the Office.5 Section 2.2-505 articulates the authority 
of the Attorney General of Virginia to render official legal opinions. Generally, it is 
recognized that official opinions of the Attorney General must be confined to 
matters of law.6 The duty to issue opinions is one of the most significant 
responsibilities of the Attorney General.7 The requirements of this responsibility 
have been acknowledged consistently by constitutional commentators.8 

The fact that Virginia’s Attorney General was originally a member 
of the judicial department, and the Commonwealth’s continuing 
insistence upon keeping the office popularly elected and 
independent of the Governor, would indicate that a Virginia 
Attorney General properly sees his opinion-giving function as a 
quasijudicial one to be exercised to advance the best interests of 
the law and the public at large rather than to ease the job of state 
offices and agencies.[9] 

As a result, there are instances in which the Attorney General must decline to 
render an official opinion so as not to interfere with matters of appropriate 
legislative or judicial consideration, or of purely local concern.10 Consequently, 
the Attorney General historically has been required to limit responses to requests 
for official opinions to matters that require an interpretation of federal or state law, 
rule or regulation.11 

Since I find no provision in the Act addressing the specific question whether a 
retirement community’s developer, which controls the community’s homeowners’ 
association, may establish a budget for the association that is not based on fact, I 
cannot interpret a provision of the Act that does not respond to this specific 



question. Accordingly, I regret to advise that I am unable to render an opinion 
regarding the question. 

Turning to your next question, § 55-512(A) of the Act requires that the 
association make available to an owner "within fourteen days after receipt of a 
written request …, an association disclosure packet." The packet, once received 
by the owner from the association, "shall be delivered" to the prospective 
purchaser.12 The information in the packet must be "current as of a date specified 
on the association disclosure packet."13 Section 55-512(A) further requires: 

An association disclosure packet shall contain the following: 

…. 

2.  A statement of any expenditure of funds approved by the 
association or the board of directors which shall require an 
assessment in addition to the regular assessment during the 
current year or the immediately succeeding fiscal year; 

3.  A statement, including the amount of all assessments and 
any other mandatory fees or charges currently imposed by the 
association and associated with the purchase, disposition and 
maintenance of the lot and to the right of use of common areas, 
and the status of the account; 

…. 

6.  A copy of the association’s current budget or a summary 
thereof prepared by the association, and a copy of its statement 
of income and expenses or statement of its financial condition for 
the last fiscal year for which such statement is available. 

The use of the word "shall" in this statute strongly implies that its terms are 
intended to be mandatory, rather than permissive or directive.14 Designed as a 
disclosure law created to provide consumers complete information with which 
they may consider a decision to purchase, the Act contemplates such decisions 
before the transaction closes.15 Once the purchase transaction is complete, the 
Act does not provide any remedies. Failure to provide the required disclosure 
statements as required by the Act is a ground for the purchaser to void the 
contract of purchase. The right to cancel the contract is waived after the 
transaction is closed. Therefore, the developer you describe is required to 
provide to potential buyers a disclosure statement reflecting the financial status 
of the association. 

Finally, § 55-509.2 provides that, "once the majority of the members of the board 
of directors are owners of improved lots in the association," and the developer 
"no longer holds a majority of the votes in the association" all records held or 
controlled by the developer must be provided to the association. When the 
language of an enactment is plain and unambiguous, as in this case, its plain 
meaning must be applied.16 Accordingly, the words must be taken as written and 
the history of the particular enactment, extrinsic facts, or general rules of 
construction of enactments that have doubtful meaning do not apply.17 
Consequently, in response to your final inquiry, a developer may retain control of 
the association and bill the homeowners for association expenses, provided the 



developer retains ownership of a majority of the lots constituting the 
development.18 

Conclusion 

It is my opinion that the developer you describe is required to provide to potential 
buyers a disclosure statement reflecting the financial status of the association, 
and that the developer may retain control of the association and bill the 
homeowners for association expenses, provided the developer retains ownership 
of a majority of the lots constituting the development. 
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