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PROFESSIONS AND OCCUPATIONS: MEDICINE AND OTHER 
HEALING ARTS. 

MENTAL HEALTH GENERALLY: SUBSTANCE ABUSE 
SERVICES. 

Parent may consent to drug testing for minor child and obtain 
results of nondiagnostic drug testing performed on minor 
child not receiving treatment for substance abuse. 

The Honorable Harry B. Blevins 
Member, Senate of Virginia 
December 10, 2002 

Issue Presented 

You ask whether § 54.1-2969, relating to the consent of a minor to 
certain medical procedures, prohibits a parent from requesting drug 
testing of the minor child without the child’s written consent.  

Response 

It is my opinion that § 54.1-2969 does not preclude a parent from 
requesting and consenting to drug testing for his or her minor child 
or from obtaining the results of nondiagnostic drug testing 
performed on a minor child who is not receiving treatment for 
substance abuse. 

Facts 

You relate that you have received numerous inquiries resulting from 
the dissemination of information by local physicians claiming that 
parents cannot request drug testing of their minor child without the 
child’s written consent. Therefore, you request an interpretation of 
§ 54.1-2969 and its application to a parental request for drug 
testing of a minor child. 

Applicable Law and Discussion 

Section 54.1-2969 establishes the authority for obtaining consent 
from certain minors for surgical and medical treatment when 
parental consent is not available. With regard to substance abuse 
treatment, § 54.1-2969(E) provides: 



A minor shall be deemed an adult for the purpose of 
consenting to: 

…. 

3. Medical or health services needed in the case of 
outpatient care, treatment or rehabilitation for 
substance abuse as defined in § 37.1-203.[1] 

Section 54.1-2969(K) provides that "[n]othing in subdivision 3 of 
subsection E shall prevent a parent, legal guardian or person 
standing in loco parentis from obtaining the results of a minor’s 
nondiagnostic drug test when the minor is not receiving care, 
treatment or rehabilitation for substance abuse as defined in § 37.1-
203." Section 54.1-2969(K) makes it clear that a parent has the 
right to access the results of nondiagnostic drug tests of a minor 
child.2 

Parents generally have the authority to make medical decisions for 
their children, including the authority to request and consent to 
testing, treatment, or both.3 Section 54.1-2969(E)(3) simply permits 
a minor child to consent to substance abuse treatment without the 
permission of a parent or guardian if the child desires such 
treatment. Nothing in § 54.1-2969(E)(3) precludes a parent from 
consenting to such treatment for the child. 

Conclusion 

It is my opinion that § 54.1-2969 does not preclude a parent from 
requesting and consenting to drug testing for his or her minor child 
or from obtaining the results of nondiagnostic drug testing 
performed on a minor child who is not receiving treatment for 
substance abuse. 

1"Substance abuse" is defined as "the use, without compelling medical reason, of 
alcohol and other drugs which results in psychological or physiological 
dependency or danger to self or others as a function of continued use in such a 
manner as to induce mental, emotional or physical impairment and cause socially 
dysfunctional or socially disordering behavior." Va. Code Ann. § 37.1-203(2) 
(LexisNexis Supp. 2002). 

2But see 42 C.F.R. pt. 2, § 2.1 et seq. (2001) ("Confidentiality of Alcohol and 
Drug Abuse Patient Records"). These federal regulations prohibit parental 
access to any minor’s records pertaining to treatment, diagnosis, or referral for 
substance abuse when state law does not require parental consent. Id. § 2.14(b). 

3The Supreme Court has held that drug testing of minors in a school setting is 
permissible when a parent or guardian consents to such testing. Vernonia School 



Dist. v. Acton, 515 U.S. 646 (1995); see also Parham v. J. R., 442 U.S. 584, 600 
(1978) (holding that child’s liberty interest in not being confined unnecessarily for 
medical treatment is inextricably linked with parent’s interest in child’s welfare 
and health), cited in Cruzan v. Director, Missouri Dept. of Health, 497 U.S. 261, 
278-79 (1990). 
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