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Issues Presented

You ask whether the Statewide Fire Prevention Code applies to structures such
as tunnels that are constructed and maintained by the Department of
Transportation. You also ask if the response would be different for any such
structure that originally was not constructed in accordance with the Code or its
fire prevention regulations.”

Response

It is my opinion that state-owned vehicular tunnels and other transportation-
related structures, regardless of their age, are subject to the provisions of the
Statewide Fire Prevention Code applicable to structures.

Background

You relate that the State Fire Marshal® is aware of problems with respect to the
maintenance of fire protection systems in the Department of Transportation’s
vehicular tunnels connecting the cities of Norfolk and Portsmouth. The Fire
Marshal is concerned that the Department has not performed the necessary
maintenance work on the tunnels’ older systems3 to assure adequate fire
protection in the event of an emergency. You state that when the State Fire
Marshal and local fire officials raised this matter, a representative of the
Department of General Services® responded that, except as to buildings, the
Statewide Fire Prevention Code does not apply to work performed within a
Department of Transportation right-of-way.

Applicable Law and Discussion

Both the Uniform Statewide Building Code® and the Statewide Fire Prevention
Code® are applicable to state buildings and structures.” Section 36-997 of the
Building Code defines "structure" as



an assembly of materials forming a construction for occupancy
or use including stadiums, gospel and circus tents, reviewing
stands, platforms, stagings, observation towers, radio towers,
water tanks, storage tanks (underground and aboveground),
trestles, piers, wharves, swimming pools, amusement devices,
storage bins, and other structures of this general nature but
excluding water wells.

Although it does not explicitly include the term "tunnels,” the Building Code’s
definition of "structure" is broad enough to include vehicular tunnels. Other
statutes within the Virginia Code include vehicular tunnels as "structures."®
Clearly, a tunnel is an assembly of materials forming a construction for use.
Moreover, | am unable to locate any statutory authority suggesting that the term
"structure," as used in the Building Code and Fire Prevention Code, is not
intended to include vehicular tunnels. Therefore, unless otherwise excepted by
statute, vehicular tunnels should not be excluded as "structures" for purposes of
the Statewide Building and Fire Prevention Codes.

The Commonwealth Transportation Commissioner is charged with doing "all acts
necessary or convenient for constructing, improving and maintaining ... the
systems of state highways."® This authorization does not, however, constitute a
basis for exempting tunnels or other highway-related structures from the Fire
Prevention Code. The Commissioner must follow and obey all state laws
pertaining to the Transportation Department and state highway system. It
appearing that there is no statute specifically exempting tunnels and other
highway-related structures from the Fire Prevention Code, all such state-owned
structures must of necessity be subject to the Code.™

It makes no difference that a tunnel or other structure was constructed prior to
the establishment of the Statewide Fire Prevention Code.'" Section 27-99
addresses the applicability of the Code to "state-owned buildings and structures,”
and states that "[e]very agency ... shall permit ... a local fire official reasonable
access to existing structures or a structure under construction or renovation, for
the purposes of performing an informational and advisory fire safety
inspection."? (Emphasis added.) Section 27-97 of the Code provides that
"buildings constructed prior to 1973 be maintained in accordance with state fire
and public building regulations in effect prior to March 31, 1986." This
requirement relates to buildings, not to structures.*® Therefore, state-owned
tunnels and other transportation-related structures, regardless of when they were
constructed, are subject to the Statewide Fire Prevention Code provisions
applicable to structures.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that state-owned vehicular tunnels and other
transportation-related structures, regardless of their age, are subject to the
provisions of the Statewide Fire Prevention Code applicable to structures.

'Section 27-97 provides that "[t|he Fire Prevention Code shall prescribe
regulations to be complied with for the protection of life and property from the
hazards of fire."



Section 36-139.2 requires that the Director of the Department of Housing and
Community Development "appoint a State Fire Marshal ... to carry out the
provisions of the Statewide Fire Prevention Code."

®You indicate that some of the fire protection systems have been in the tunnels
over forty years.

*Section 36-98.1 provides that, "[a]cting through the Division of Engineering and
Buildings, the Department of General Services shall function as the building
official for state-owned buildings."

®Va. Code Ann. tit. 36, ch. 6, §§ 36-97 to 36-119.1 (Michie Repl. VVol. 1996 &
LexisNexis Supp. 2003) ("Uniform Statewide Building Code"). Section 36-98
authorizes the Board of Housing and Community Development "to adopt and
promulgate a Uniform Statewide Building Code."

®va. Code Ann. tit. 27, ch. 9, §§ 27-94 to 27-101 (LexisNexis Repl. Vol. 2001 &
Supp. 2003) ("Statewide Fire Prevention Code Act"). Section 27-97 authorizes
the Board of Housing and Community Development "to adopt and promulgate a
Statewide Fire Prevention Code."

"See § 36-98.1 (Michie Repl. Vol. 1996); § 27-99 (Michie Repl. Vol. 2001)
(applying Uniform Statewide Building Code and Statewide Fire Prevention Code,
respectively, to "state-owned buildings and structures"). By using the terms
"buildings" and "structures" in the preceding statutes, the General Assembly is
evidencing an intent that they are not one and the same, and that a "structure"
clearly is something different from a building. See generally Gray v. Graves
Mountain Lodge, Inc., 26 Va. App. 350, 494 S.E.2d 866 (1998).

®See, e.g., Va. Code Ann. § 46.2-881 (LexisNexis Repl. Vol. 2002) ("The
Commonwealth Transportation Commissioner ... may conduct an investigation of
any ... tunnel and ... may set the maximum speed of vehicles which such
structure can withstand ...."); Va. Code Ann. § 15.2-3105 (LexisNexis Repl. Vol.
2003) ("The boundary of every locality ... shall embrace all wharves, piers, docks
and other structures, except bridges and tunnels ...."). (Emphasis added.)

See Va. Code Ann. § 33.1-13 (Michie Repl. Vol. 1996).

®The conclusion that such structures are subject to the Statewide Fire
Prevention Code does not mean that there are fire protection issues with respect
to all such structures. To the extent no such issues exist, no action is required of
the Commonwealth Transportation Commissioner, nor is any action by fire
officials authorized under the Fire Prevention Code. Clearly, however, there are
fire protection issues with respect to vehicular tunnels.

'See 1986 Va. Acts ch. 429, at 726, 726-28 (adding Chapter 9 in Title 27,
consisting of 88§ 27-94 to 27-101, relating to establishment of Statewide Fire
Prevention Code).

2 the agency does not make the corrective measures recommended by the
local fire official, the State Fire Marshal is authorized to enforce the Fire

Prevention Code in the manner prescribed in § 27-98. See also 2002 Op. Va.
Att'y Gen. 176 (providing that municipalities may not enforce Fire Prevention



Code absent appropriate delegation by State Fire Marshal or Director of
Department of Housing and Community Development).

¥See Turner v. Wexler, 244 Va. 124, 127, 418 S.E.2d 886, 887 (1992) ("Thus,
the maxim Expressio unius est exclusio alterius is applicable here. This maxim
provides that mention of a specific item in a statute implies that omitted items
were not intended to be included within the scope of the statute.")
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