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CONSTITUTION OF VIRGINIA: TAXATION AND FINANCE 
(EXEMPT PROPERTY). 

TAXATION: TAX EXEMPT PROPERTY. 

RELIGIOUS AND CHARITABLE MATTERS; CEMETERIES: 
CEMETERIES. 

Question whether family cemetery is being operated for profit, 
for purposes of tax exemption, is determination of fact to be 
made by local taxing official. Land dedicated for family 
cemetery is limited to 300 acres. 

The Honorable Judy S. Crook 
Commissioner of the Revenue for Franklin County 
March 30, 2004 

Issue Presented 

You inquire concerning the proper amount of acreage of a family 
cemetery located in Franklin County that may be exempt from local 
real property taxation, where only a portion of the cemetery is being 
used as a burial ground, and the remaining portion, which a court of 
competent jurisdiction has set aside for future expansion purposes, 
currently is not being used for purposes of burial. You further 
inquire whether there is a limit to the amount of land that may be 
dedicated for a family cemetery. 

Response 

I am of the opinion that in interpreting the constitutional property tax 
exemption for "private or public burying grounds and cemeteries … 
not operated for profit," the critical question is not what is the 
current use of property set aside for future expansion of the 
cemetery, but whether the cemetery is being "operated for profit" 
within the meaning of Article X, § 6(a)(3). This would also be the 
determining factor for purposes of the exemption found in § 58.1-
3606(A)(3). It is further my opinion that whether the subject family 
cemetery is being "operated for profit," for purposes of 
constitutional and statutory tax exemptions is a question of fact for 
determination by the local taxing official. Finally, it is my opinion 



that no more than 300 acres of land may be dedicated to a family 
cemetery. 

Background 

You relate that you have received a request to exempt from local 
taxation, a 33.33-acre parcel and a 2.918-acre parcel of land as a 
family cemetery, based on two orders entered by the Circuit Court 
of Franklin County on August 24, 1987, and October 21, 2003.1 The 
2.918-acre parcel ("small parcel"), which contains the family 
cemetery, is enclosed by a brick wall and is exempt from local 
taxation. The trustees of the association that owns the cemetery 
are asking that the 33.33-acre parcel ("large parcel") surrounding 
the enclosed burying ground be exempted from local taxation, 
based on the court orders. You state that the large parcel is not 
being used for interment, but may be used for other purposes, such 
as recreation. 

The small parcel has been used for family burial since at least 
1921. The trustees acquired the large parcel in 1973. The court 
orders have held that both parcels have constituted a "cemetery" 
since the acquisition of the large parcel in 1973. Both court orders 
deem the large parcel to be an enlargement of the small parcel 
burial site, effective retroactively as of the date of acquisition in 
1973. The Franklin Circuit Court has approved the bylaw provision 
adopted by the family cemetery association that the caretakers’ 
lodge erected on the cemetery grounds shall never be used for 
monetary gain or profit.2 In addition, the court has authorized the 
association to cut and sell annually only the timber from the large 
parcel as is necessary to maintain the cemetery.3 

You relate that there has been no formal dedication restricting the 
future use of the large parcel for cemetery purposes, other than the 
court orders described above. The large parcel remains in its 
natural state at this time. 

Applicable Law and Discussion 

Article X, § 6(a)(3) of the Constitution of Virginia exempts from real 
and personal taxation, "[p]rivate or public burying grounds or 
cemeteries, provided the same are not operated for profit."4 The 
General Assembly has enacted a coordinate exemption in § 58.1-
3606: 

A. Pursuant to the authority granted in Article 10, 
Section 6 (a) (6) of the Constitution of Virginia to 



exempt property from taxation by classification, the 
following classes of real and personal property shall 
be exempt from taxation: 

…. 

3. Nonprofit private or public burying grounds or 
cemeteries. 

A 1984 opinion of the Attorney General notes that the only self-
executing exemptions from property taxation are those for publicly 
owned property, church property, nonprofit cemeteries, public 
libraries and nonprofit institutions of learning pursuant to Article X, 
§ 6(a)(1)-(4).5 The Franklin Circuit Court has twice ordered that the 
small and large parcels together constitute a cemetery, specifically 
with the large parcel constituting an enlargement of the existing 
cemetery which predates the 1971 Constitution6 and the 1950 
Code of Virginia. 

A "burying ground" or "cemetery" is "a place set apart for the 
interment of the dead."7 "A cemetery … includes not only lots for 
depositing the bodies of the dead, but also such avenues, walks 
and grounds as may be necessary for its use or for shrubbery and 
ornamental purposes."8 Under Virginia law, "‘[t]here is no particular 
form or ceremony necessary in dedicat[ing land] to public use [as a 
cemetery].’"9 The intent of the owner and the fact that the land is 
being used for cemetery purposes are all that is required.10 Should 
there be any uncertainty in the reservation of the land for cemetery 
usage, the grantor may act within a reasonable period to cure it.11 
Moreover, it is equally clear that § 57-25 authorizes "enlargement" 
of a "cemetery already established."12 

Notwithstanding this conclusion, in order to be entitled to property 
tax exemption, the cemetery must still be operated on a "nonprofit" 
basis. It is not the equivalent of "charitable."13 Two circuit court 
opinions have considered the meaning of "nonprofit" in this context. 
In 1987, the Circuit Court of Henrico County ruled that income 
generated from a cemetery owned by an organization exempt from 
federal income tax must be used for cemetery purposes, in order 
for the land not being used for burial purposes to be exempt from 
property taxation: 

It does not follow, however, that the [corporation 
owning the cemetery] is exempt from real estate taxes 
simply because it is exempt from income taxes. It is 
undisputed that real estate used for cemetery 



purposes is not subject to County real estate taxes. 
The question here is whether or not the real estate 
which is not being used for cemetery purposes is 
exempt from real estate taxes simply because it is 
owned by a cemetery corporation. The fact that the 
corporation is organized as a nonprofit cemetery 
corporation does not in and of itself exempt the 
corporation from the payment of real estate taxes 
where it is quite clear that the corporation is 
distributing money in the form of dividends to its 
stockholders and where the real estate held by the 
corporation is not being used as burial ground.[14] 

The Henrico Circuit Court relied on a 1984 decision in Arlington 
County as to the meaning of the words "profit" or "gain" in this 
context: 

Whether a cemetery is operated for profit or not 
depends in a large measure on how the money 
derived from sales is used. The cases are clear that 
the mere fact of a profit, standing alone, does not 
equate with "operated for a profit." The key is what 
does the cemetery do with the money? If it is used for 
cemetery purposes, then no violation of the 
Constitutional conditions occur. If, however, it is used 
for the benefit of private parties, particularly 
stockholders, then "profit" or "gain" has been realized 
and the exemption is jeopardized. In San Gabriel 
Cemetery Assn. v. Los Angeles County, 122 P.2d 330 
(1942), the word profit was construed to mean "net 
earnings the benefit of which accrue directly or 
indirectly to the stockholders or members of the 
Association."[15] 

Accordingly, the family cemetery is entitled to a self-executing 
exemption from property tax for the portion actually used as a burial 
ground, and the large parcel, which the Franklin Circuit Court 
specifically has set aside for its enlargement, is entitled to 
exemption if it is not being operated for profit. This is a question of 
fact for determination by the local taxing official.16 

You further inquire whether there is a limitation on the amount of 
land that may be dedicated for a family cemetery. Section 57-26(2) 
authorizes a conveyance of no more than 300 acres of land for use 
as a cemetery. 



Conclusion 

Accordingly, I am of the opinion that in interpreting the 
constitutional property tax exemption for "private or public burying 
grounds and cemeteries … not operated for profit," the critical 
question is not what is the current use of property set aside for 
future expansion of the cemetery, but whether the cemetery is 
being "operated for profit" within the meaning of Article X, § 6(a)(3). 
This would also be the determining factor for purposes of the 
exemption found in § 58.1-3606(A)(3). It is further my opinion that 
whether the subject family cemetery is being "operated for profit," 
for purposes of constitutional and statutory tax exemptions is a 
question of fact for determination by the local taxing official. Finally, 
it is my opinion that no more than 300 acres of land may be 
dedicated to a family cemetery. 

  

1You enclose with your request, copies of the orders pertaining to 
the family cemetery. 

2The October 21, 2003, court order states that the trustees use the 
caretakers’ lodge in carrying out their duties, such as taking care of 
the cemetery, and for receiving guests at funerals. 

3The propriety of a circuit court’s action on the same question 
presented in an official opinion request is not subject to review by 
this Office. See 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 352, 352. 

4For purposes of this opinion, "profit" means gain in the pecuniary 
sense. 

51984-1985 Op. Va. Att’y Gen. 336, 337 n.2. 

6For purposes of this opinion, I assume that you do not inquire 
whether the enlargement of the family cemetery, the small parcel of 
which was in existence prior to the July 1, 1971, Constitution, is 
"grandfathered" under the rule that exemptions be liberally 
construed; rather, I apply the prospective rule of strict construction 
of property tax exemptions. See Manassas Lodge No. 1380 v. 
County of Prince William, 218 Va. 220, 223, 237 S.E.2d 102, 105 
(1977) (concluding that Article X, § 6(f) prescribes rule of strict 
construction to apply prospectively to exemptions established or 
authorized by 1971 Constitution). 



71984-1985 Op. Va. Att’y Gen. 322, 322 (citing Black’s Law 
Dictionary 179 (5th ed. 1979)). 

83B Michie’s Jur. Cemeteries § 1, at 218 (1996). 

9Colbert v. Shepherd, 89 Va. 401, 404, 16 S.E. 246, 247 (1892) 
(citation omitted). 

10Id. 

11See id. at 406, 16 S.E. at 247-48 (noting that deed conveying land 
expressly stipulated and agreed that family burying ground and 
monument included within its limits are excluded from grant) 

12Section 57-25 authorizes the condemnation of land, in the manner 
prescribed in the statute, "to establish a cemetery for the use of a 
city, town, county or magisterial district, or to enlarge any such 
cemetery already established, [when] the title to land needed 
cannot be otherwise acquired." See Temple v. City of Petersburg, 
182 Va. 418, 29 S.E.2d 357 (1944) (noting distinction between 
meanings of terms "establish" and "enlarge," as used in § 53, 
predecessor to § 57-25). 

13Westminster-Canterbury v. City of Va. Beach, 238 Va. 493, 501, 
385 S.E.2d 561, 565 (1989) (holding that Westminster, owned by 
nonstock, nonprofit corporation, was not entitled to tax exemption 
under classification statute, as it was not clear that it was 
organization conducted exclusively as charity or that its property 
was used exclusively for charitable purposes); see also 1998 Op. 
Va. Att’y Gen. 125 (defining what constitutes "charitable," 
"charitable purpose," and "charity"). 

14Westhampton Mem’l Park, Inc. v. County of Henrico, 9 Va. Cir. 
231, 233, 1987 Va. Cir. LEXIS 47, at *5 (1987) (emphasis added). 

15Columbia Mem’l Park, Inc. v. County Bd., 9 Va. Cir. 548, 549, 
1984 Va. Cir. LEXIS 59, at *2 (1984) (emphasis added). 

16See 2002 Op. Va. Att’y Gen. 64 (question whether church 
property, used for certain church-related activities while being 
developed for its intended use, may be tax exempt is reserved for 
local commissioner of revenue or other appropriate taxing official). 
The Attorney General refrains from issuing opinions on questions of 
fact rather than questions of law. See id. at 96, 99, and opinions 
cited at 101 n.27. 
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