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No authority for circuit court to waive order of reference with
respect to children from foreign country involved in agency
placement adoption proceeding.
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Issue Presented

You ask whether a circuit court may waive the order of reference
mentioned in § 63.2-1208(A) in an international adoption.

Response

It is my opinion that a circuit court may not waive the order of
reference mentioned in § 63.2-1208 with respect to children from a
foreign country involved in an agency placement adoption
proceeding.

Background

You advise that a married couple has filed a pro se petition for the
adoption of two Ukrainian children. You indicate that all the
documents from the Ukraine are in order and that the children
legally entered the United States on June 28, 2002. You further
indicate that this adoption is an agency placement adoption. The
petition for adoption requests a waiver of the order of reference
required by 8§ 63.2-1208. You question whether the circuit court has
the authority to waive the order of reference.

Applicable Law

Legal adoption in the United States is a creature of statute.*
Chapter 12 of Title 63.2 comprises Virginia’s adoption laws?
governing agency placement adoptions,® parental placement
adoptions,* step-parent adoptions,® and adult adoptions.®

Section 63.2-1201 provides that "[p]roceedings for the adoption of a
minor child ... shall be instituted only by petition” filed in the



appropriate circuit court. Section 63.2-1228 provides that the circuit
court, in agency placement adoptions, "shall forward a copy of the
petition and all exhibits thereto to the Commissioner [of the State
Department of Social Services] and to the agency that placed the
child." (Emphasis added.) Such referral is accomplished through an
order of reference. There is a similar provision for parental
placement adoptions.” Section 63.2-1208(A) provides that, "[u]pon
receiving a petition and order of reference from the circuit court, the
applicable agency shall make a thorough investigation of the matter
and report thereon in writing."

Section 63.2-1238(B), however, states that, in parental placement
adoptions, "where consent has been properly executed, no
investigation and report pursuant to § 63.2-1208 is required."
Section 63.2-1238(B) further provides that "the circuit court may
order a thorough investigation of the matter and report in which
case the provisions of 8§ 63.2-1208 shall apply." Similarly, 8§ 63.2-
1242 states that, for stepparent adoptions, "an investigation and
report shall be undertaken only if the circuit court in its discretion
determines that there should be an investigation before the entry of
a final order of adoption is entered." If certain conditions exist in a
stepparent adoption, § 63.2-1241(C) authorizes the circuit court to
order the proposed adoption without referring the matter to the local
director of social services for investigation.® The circuit court also
has the discretion to waive the investigation and report in adult
adoption cases.’ In each of these instances, there is statutory
authority to not conduct an investigation. There is no statutory
provision that explicitly excepts or waives the requirement of

§ 63.2-1208(A) or the mandatory provisions of 8§ 63.2-1228 in the
situation you describe. Consequently, an order of reference from
the circuit court is required in agency placement adoptions.®

Conclusion

Therefore, it is my opinion that a circuit court may not waive the
order of reference mentioned in § 63.2-1208 with respect to
children from a foreign country involved in an agency placement
adoption proceeding.

'See Shepherd v. Sovereign Camp, 166 Va. 488, 186 S.E. 113
(1936); 2001 Op. Va. Att'y Gen. 208, 209.

?Va. Code Ann. §§ 63.2-1200 to 63.2-1248 (LexisNexis Repl. Vol.
2002 & Supp. 2003).



3See §§ 63.2-1221 to 63.2-1229 (LexisNexis Repl. Vol. 2002 &
Supp. 2003).

“See §§ 63.2-1230 to 63.2-1240 (LexisNexis Repl. Vol. 2002).
°See §§ 63.2-1241, 63.2-1242 (LexisNexis Repl. Vol. 2002).
®See §§ 63.2-1243, 63.2-1244 (LexisNexis Repl. Vol. 2002).
"See § 63.2-1238(A).

8See also 2001 Op. Va. Att’y Gen., supra note 1, at 209
(interpreting predecessor § 63.1-219.48(C)).

°See § 63.2-1244.

19Section 63.2-1226 states that "[w]hen a licensed child-placing
agency or a local board [of social services] accepts custody of a
child for the purpose of placing the child with adoptive parents
designated by the birth parents or a person other than a licensed
child-placing agency or local board, the parental provisions of
[Chapter 12 of Title 63.2] shall apply to such placement.”
(Emphasis added.) Since this opinion assumes that this is an
agency placement adoption in which the children are placed with
the adoptive parents designated by the agency, this statute is not
implicated.
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