
  

OP. NO. 04-063 

TAXATION: MISCELLANEOUS TAXES – TRANSIENT OCCUPANCY TAX — 
RETAIL SALES AND USE TAX. 

County has no authority to levy lodging tax on amount hotel charges 
transients for rental of banquet facilities to accommodate events of limited 
duration. 

The Honorable John C. Watkins 
Member, Senate of Virginia 
September 7, 2004 

Issue Presented 

You inquire concerning the proper interpretation and application of the transient 
occupancy tax imposed pursuant to § 58.1-3819. Section 58.1-3819(A) 
authorizes a county to impose a transient occupancy tax on hotels, motels, 
boarding houses, travel campgrounds, and other facilities offering guest rooms 
rented out for a certain period of time. You ask whether § 58.1-3819 prohibits a 
county from imposing a lodging tax on the amount charged to transients for the 
rental of hotel banquet facilities to accommodate specific events of limited 
duration. 

Response 

I am of the opinion that § 58.1-3819 does not authorize a county to levy a lodging 
tax on the amount a hotel charges transients for the rental of banquet facilities to 
accommodate events of limited duration.1

Background 

You relate that Chesterfield County has adopted an ordinance that imposes a 
lodging tax pursuant to § 58.1-3819. The ordinance requires collection of an eight 
percent lodging tax on the total amount paid by transients to hotels "for room or 
space rental."2 The hotel you describe owns a building in Chesterfield County 
and maintains both banquet facilities and guest rooms. The hotel rents its 
banquet facilities for customary purposes, i.e., social and business functions 
involving large groups of people who meet in the hotel’s banquet room during the 
course of the specific event. Historically, the hotel has collected the eight percent 
lodging tax when it rents rooms to overnight guests, but has never collected the 
lodging tax from individuals or groups who rent the banquet facilities to host 
events. 

Applicable Law and Discussion 

The ordinance in question is a local transient occupancy tax ordinance3 
administered by local taxing officials pursuant to §§ 58.1-3819 through 58.1-
3823. Section 58.1-3819(A) authorizes 



[a]ny county, by duly adopted ordinance, [to] levy a transient 
occupancy tax on hotels, motels, boarding houses, travel 
campgrounds, and other facilities offering guest rooms rented 
out for continuous occupancy for fewer than 30 consecutive 
days. Such tax shall be in such amount and on such terms as 
the governing body may, by ordinance, prescribe. 

It is well-settled that laws imposing taxes are to be strictly construed, and when 
uncertainty arises as to the scope or meaning of such laws, "they are construed 
more strongly against the government and in favor of the citizen."4 Furthermore, 
statutes that impose taxes "are not to be interpreted to include within the subjects 
taxed anything which is not clearly intended by the legislature to be so included."5 

A strict construction of § 58.1-3819 requires the conclusion that the statute does 
not include within the subjects taxed meeting rooms and banquet facilities rented 
within hotels, motels, boarding houses, travel campgrounds and other facilities. 
Section 58.1-3819(A) authorizes counties to adopt ordinances imposing a 
transient occupancy tax on certain "facilities offering guest rooms rented out for 
continuous occupancy for fewer than 30 consecutive days." (Emphasis added). 
The Chesterfield County transient occupancy tax ordinance imposes a lodging 
tax on the amounts paid "for room or space rental."6 Section 58.1-3819 is silent 
as to any other type of room rented except guest rooms. Other statutes 
employing similar language provide valuable guidance as to the significance of 
the statute’s failure to include other types of rooms.7 Section 58.1-603, which 
uses language similar to that in § 58.1-3819, noticeably includes other types of 
rooms within the definition of "retail sale"8 for purposes of the Virginia Retail 
Sales and Use Tax Act. The term "retail sale" specifically includes 

the sale or charges for any room or rooms, lodgings, or 
accommodations furnished to transients for less than ninety 
continuous days by any hotel, motel, inn, tourist camp, tourist 
cabin, camping grounds, club, or any other place in which rooms, 
lodging, space, or accommodations are regularly furnished to 
transients for a consideration.[9] 

The term "accommodations" includes "banquet facilities and meeting rooms."10 
Accordingly, a different result is reached under the Virginia Retail Sales and Use 
Tax Act, because banquet facilities and meeting rooms rented in hotels are 
included within the term "accommodations," which are subject to sales tax under 
§ 58.1-603(4). The absence of language regarding other types of rooms in 
§ 58.1-3819 does not evince a legislative intent to include meeting rooms and 
banquet facilities within the scope of the transient occupancy tax.11 Had the 
General Assembly intended meeting rooms and banquet facilities rented within 
hotels, motels, boarding houses, travel campgrounds, and other facilities to be 
subject to the transient occupancy tax, § 58.1-3819 would have so stated.12 
Therefore, banquet facilities and meeting rooms rented within hotels are not 
subject to the transient occupancy tax under § 58.1-3819. 

Conclusion 

Accordingly, I am of the opinion that § 58.1-3819 does not authorize a county to 
levy a lodging tax on the amount a hotel charges transients for the rental of 
banquet facilities to accommodate events of limited duration. 



1For purposes of this opinion, I assume that your inquiry is limited 
solely to the local transient occupancy tax and does not involve 
application of the Virginia Retail Sales and Use Tax Act. See Tax 
Comm’r Priv. Ltr. Rul. P.D. 93-167(July 29, 1993) (concerning 
application of retail sales and use tax to hotel accommodations for 
federal contractor), available at 
http://policylibrary.tax.state.va.us/OTP/Policy.nsf. 

2Chesterfield County, Va., Code ch. 9, art. XI, § 9-152 (2004) 
("Transient Occupancy Tax"), available at 
http://library9.municode.com/gateway.dll/VA/virginia/2853?f=templa
tes&fn=default.htm&npusername 
=10531&nppassword=MCC&npac_credentialspresent=true&vid=de
fault [hereinafter Chesterfield County Code]. 

3See Chesterfield County Code, supra note 2. It is the policy of this Office not to 
render opinions interpreting local ordinances. See 1995 Op. Va. Att’y Gen. 260, 
261. 

4Brown v. Commonwealth, 98 Va. 366, 370, 36 S.E. 485, 487 (1900), quoted in 
Commonwealth v. Va. Elec. & Power Co., 159 Va. 655, 665, 167 S.E. 440, 443 
(1932). 

5Bott v. Commonwealth, 187 Va. 745, 751, 48 S.E.2d 235, 238 (1948). 

6Chesterfield County Code, supra note 2. 

7See King v. Commonwealth, 2 Va. App. 708, 710, 347 S.E.2d 530, 531 (1986) 
(noting validity of using other Code sections as interpretive guides). 

8Va. Code Ann. § 58.1-603(4) (LexisNexis Repl. Vol. 2004). 

9Section 58.1-602 (LexisNexis Repl. Vol. 2004). 

10Tax Comm’r Priv. Ltr. Rul. P.D. 97-38, (Feb. 4, 1997), available at 
http://policylibrary.tax.state.va.us/OTP/ Policy.nsf. 

11See 1995 Op. Va. Att’y Gen., supra note 3, at 262. 

12Accord 2002 Op. Va. Att’y Gen. 18, 20 (noting that had General Assembly 
intended to impose $10 fee on every deed admitted to record, it could have done 
so). 
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