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TAXATION: REAL PROPERTY TAX – SPECIAL ASSESSMENT FOR LAND 
PRESERVATION — ENFORCEMENT, COLLECTION, REFUNDS, REMEDIES 
AND REVIEW OF LOCAL TAXES – ENFORCEMENT BY THE 
COMMISSIONER OF REVENUE. 

Lots, which are not ‘subdivision’ per ordinance, created after July 1, 1983, 
by recorded plat subject to ordinance may be aggregated to meet land-use 
taxation minimum acreage requirements. Local taxing official must assess 
back taxes and rollback taxes for 3 preceding tax years; may correct 
property valuation error subject to rollback taxes within 3 years of such 
assessment. 

Mr. Larry W. Davis 
Attorney for Albemarle County 
December 23, 2004 

Issue Presented 

You inquire regarding the aggregation of lots for purposes of land-use taxation. 
First, you ask whether lots created after July 1, 1983, by a recorded plat subject 
to a subdivision ordinance, which do not fall within the ordinance’s definition of 
"subdivision," may be aggregated for purposes of meeting the minimum acreage 
requirements for favorable land-use taxation set forth in § 58.1-3233(2). Section 
58.1-3233(2) relates to real estate devoted to agricultural, horticultural, forest, or 
open-space use. You next ask whether back taxes and rollback taxes, if any, 
must be imposed to correct inaccurate tax assessments resulting from an 
erroneous aggregation of contiguous lots. 

Response 

It is my opinion that lots created after July 1, 1983, by a recorded plat subject to a 
subdivision ordinance, but not falling within the ordinance’s definition of 
"subdivision," may be aggregated for purposes of meeting minimum acreage 
requirements for land-use taxation established by § 58.1-3233(2). I concur with 
your opinion that the local taxing official must assess back taxes and rollback 
taxes for the three preceding tax years and may correct an error in the valuation 
of property subject to rollback taxes within three years of assessment of the 
rollback tax. 

Background 

You relate that, pursuant to § 58.1-3231, Albemarle County offers reduced real 
estate assessments and taxation on properties meeting certain use and size 
criteria. You note1 that § 58.1-3233(2) establishes minimum acreage 
requirements that must be incorporated into any local land use ordinance. You 
also note that § 58.1-3233(2) allows the aggregation of certain contiguous 
parcels for the purpose of meeting the minimum acreage requirements. Finally, 
you relate that a question has arisen regarding the types of parcels that may be 



aggregated for purposes of meeting the minimum acreage requirements for land 
use assessment and taxation. 

Applicable Law and Discussion 

I.  Aggregation of Lots 

Article 4, Chapter 32 of Title 58.1, §§ 58.1-3229 through 58.1-3244, provides for 
the special assessment of real property for land preservation. In general, to 
qualify for land-use assessment and taxation: (1) agricultural or horticultural 
property must consist of a minimum of five acres; (2) forest property must consist 
of a minimum of twenty acres; and (3) open-space property must consist "of a 
minimum of five acres or such greater minimum acreage as may be prescribed" 
by the locality.2 Section 58.1-3233(2) provides that "[t]he minimum acreage 
requirements for special classifications of real estate shall be determined by 
adding together the total area of contiguous real estate excluding recorded 
subdivision lots recorded after July 1, 1983, titled in the same ownership." 

Your inquiry focuses on the phrase "recorded subdivision lots" as used in § 58.1-
3233(2). Specifically, you ask whether § 58.1-3233(2) excludes from aggregation 
all lots created pursuant to a locality’s subdivision ordinance or only those lots 
the creation of which falls within the definition of "subdivision." 

Although Title 58.1 does not define the term "subdivision," Chapter 22 of Title 
15.2, which governs planning, subdivision of land and zoning, provides the 
following definition: 

"Subdivision," unless otherwise defined in an ordinance adopted 
[by a locality], means the division of a parcel of land into three or 
more lots or parcels of less than five acres each for the purpose 
of transfer of ownership or building development, or, if a new 
street is involved in such division, any division of a parcel of land. 
The term includes resubdivision and, when appropriate to the 
context, shall relate to the process of subdividing or to the land 
subdivided and solely for the purpose of recordation of any 
single division of land into two lots or parcels, a plat of such 
division shall be submitted for approval in accordance with 
§ 15.2-2258.[3] 

A 1989 opinion of the Attorney General addresses whether the reference to 
recorded subdivision lots in § 58.1-3233(2) refers to a subdivision plat recorded 
under a county’s subdivision ordinance or to any division of a tract of land.4 The 
1989 opinion concludes that: 

If an existing tract of land is divided into large parcels that are not 
subject to the county subdivision ordinance and the resulting 
parcels remain under common ownership, the eligibility of the 
resulting combined parcels for use value assessment is 
consistent with the purpose of preserving the property for 
protected uses. On the other hand, the division of a tract under 
the subdivision ordinance contemplates the sale of the parcels to 
multiple owners. 



… [T]herefore, … the reference to recorded subdivision lots in § 
58.1-3233(2) refers to a subdivision plat recorded under the local 
subdivision ordinance.… [P]arcels resulting from a plat not 
subject to the local subdivision ordinance may be combined to 
satisfy the minimum acreage requirements if the resulting 
parcels remain under common ownership.[5] 

Since the 1989 Opinion was issued, the General Assembly has not modified the 
meaning of the phrase "recorded subdivision lots" in § 58.1-3233(2). "[T]he 
General Assembly is presumed to have knowledge of the Attorney General’s 
interpretation of statutes, and the General Assembly’s failure to make corrective 
amendments evinces legislative acquiescence in the Attorney General’s 
interpretation."6 Therefore, since recorded subdivision lots are those lots created 
by a subdivision plat recorded under a local subdivision ordinance, it follows that 
lots created pursuant to something other than a subdivision plat would not be 
excluded from any aggregation of property. 

This interpretation is further supported by the purposes underlying the land-use 
assessment and taxation program. The manifest purpose of Article 4 is to create 
a financial incentive to encourage the preservation and proper use of real estate 
devoted to agricultural, horticultural, forest, and open-space uses.7 The land-use 
taxation is intended to "ameliorate pressures which force the conversion of such 
real estate to more intensive uses and which are attributable in part to the 
assessment of such real estate at values incompatible" with the use and 
preservation for the desired purposes.8 The purpose of the minimum acreage 
requirements in § 58.1-3233(2) is to allow land use assessment and taxation on 
only those parcels large enough to the further the goals of preserving agricultural, 
forest, and open-space lands.9 

If real estate currently in land-use is divided into parcels, but remaining under 
common ownership, large enough that the division is not subject to the locality’s 
subdivision ordinance, and if aggregated the new parcels otherwise satisfy 
§ 58.1-3233(2), the aggregation of these parcels does not defeat the purposes 
underlying the land use program.10 Divisions by subdivision plat under the 
subdivision ordinance, by contrast, contemplate the sale of the parcels11 and are 
contrary to the legislative purposes underlying the land-use program. 

II.  Correction of Erroneous Assessments 

You also ask whether back taxes and rollback taxes, if any, must be imposed to 
correct inaccurate tax assessments resulting from an erroneous aggregation of 
contiguous lots. You conclude that the local taxing official must assess back 
taxes and rollback taxes for the three preceding tax years.12 

Section 58.1-3903 provides: 

If the commissioner of the revenue of any county … ascertains 
that any local tax has not been assessed for any tax year of the 
three preceding tax years or that the same has been assessed at 
less than the law required for any one or more of such years, … 
the commissioner of the revenue or other assessing officer shall 
list and assess the same with taxes at the rate or rates 
prescribed for that year …. [Emphasis added.] 



Section 58.1-3981(D) provides that "[a]n error in the valuation of property subject 
to the rollback tax imposed under § 58.1-3237 for those years to which such tax 
is applicable may be corrected within three years of the assessment of the 
rollback tax." (Emphasis added.) 

It is important to note the language used in § 58.1-3903, "shall,"13 is mandatory, 
while that in § 58.1-3981(D), "may,"14 is permissive. Back taxes for the three 
preceding tax years must be assessed. Correction of an error in the valuation of 
property subject to rollback taxes, however, is discretionary. Any such correction 
may be made within three years of assessment of the rollback taxes 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that lots created after July 1, 1983, by a recorded 
plat subject to a subdivision ordinance, but not falling within the ordinance’s 
definition of "subdivision," may be aggregated for purposes of meeting minimum 
acreage requirements for land-use taxation established by § 58.1-3233(2). I 
concur with your opinion that the local taxing official must assess back taxes and 
rollback taxes for the three preceding tax years and may correct an error in the 
valuation of property subject to rollback taxes within three years of assessment of 
the rollback tax. 

1Any request by a county attorney for an opinion from the Attorney General "shall 
itself be in the form of an opinion embodying a precise statement of all facts 
together with such attorney’s legal conclusions." Va. Code Ann. § 2.2-505(B) 
(LexisNexis Repl. Vol. 2001). 

2Va. Code Ann. § 58.1-3233(2) (LexisNexis Repl. Vol. 2004). 

3Va. Code Ann. § 15.2-2201 LexisNexis Repl. Vol. 2003). 

41989 Op. Va. Att’y Gen. 325, 326. 

5Id. at 327 (citation omitted) (emphasis added). 

6City of Winchester v. Am. Woodmark Corp., 250 Va. 451, 458, 464 S.E.2d 148, 
153 (1995); see also Tazewell County Sch. Bd. v. Brown, 267 Va. 150, 163, 
591 S.E.2d 671, 677 (2004). 

7See 2002 Op. Va. Att’y Gen. 318, 318-19; see also 1987-1988 Op. Va. Att’y 
Gen. 138, 139. 

81984 Va. Acts ch. 675, at 1178, 1373 (quoting § 58.1-3229, not set out in 
Virginia Code), quoted in 1997 Op. Va. Att’y Gen. 193, 194. 

91989 Op. Va. Att’y Gen., supra note 4, at 326-27. 

10Id. at 327. 

11Id. 

12See supra note 1. 



13Use of the word "shall" in a statute generally indicates that its procedures are 
intended to be mandatory, rather than permissive or directive. See Op. Va. Att’y 
Gen.: 2003 at 124, 128 n.3; 1996 at 154, 158 n.3; 1989 at 250, 251-52. 

14"Unless it is manifest that the purpose of the legislature was to use the word 
‘may’ in the sense of ‘shall’ or ‘must,’ then ‘may’ should be given its ordinary 
meaning—permission, importing discretion." Masters v. Hart, 189 Va. 969, 979, 
55 S.E.2d 205, 210 (1949), quoted in Bd. of Supvrs. v. Weems, 194 Va. 10, 15, 
72 S.E.2d 378, 381 (1952); see also Op. Va. Att’y Gen.: 2003 at 99, 103 n.2; 
2000 at 29, 32 n.2; 1999 at 193, 195 n.6; 1997 at 10, 12. 
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