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EDUCATIONAL INSTITUTIONS: INSTITUTE FOR ADVANCED 
LEARNING AND RESEARCH. 

ADMINISTRATION OF GOVERNMENT: STATE OFFICERS AND 
EMPLOYEES — GENERAL PROVISIONS. 

Local elected officials are not ‘nonelected citizens’ for 
purposes of Board of Trustees of Institute for Advanced 
Learning and Research. Exemption for current Board members 
appointed prior to July 1, 2004; upon expiration of terms of 
current Board members, future appointments limited to 
‘nonelected citizens.’ After July 1, 2004, common law doctrine 
of incompatibility of offices applies resulting in vacation of 
Board membership when ‘nonelected citizen’ is elected to 
public office. 

The Honorable Danny W. Marshall, III 
Member, House of Delegates 
November 12, 2004 

Issues Presented 

You inquire concerning application of the amendments to § 23-
231.20(A), which establishes requirements for appointment to the 
Board of Trustees of the Institute for Advanced Learning and 
Research ("Board"), enacted by the 2004 Session of the General 
Assembly1 ("2004 amendments"). 

First, you ask whether local elected officials, i.e. school board 
members, city council members, and mayors, would be "nonelected 
citizens" pursuant to § 23-231.20(A). Next, if local elected officials 
are not "nonelected citizens," you seek guidance regarding the 
procedure to remove Board members that were appointed prior to 
the 2004 amendments, but who hold elected positions that now 
disqualify them from serving on the Board. 

Additionally, you ask whether the 2004 amendments require that 
the city council member and the mayor currently serving as Board 
members resign their positions; and, if so, what effect would the 
resignation have on any actions taken by the Board during the 
period of their membership. Finally, you ask what procedure must 



be followed when a "nonelected citizen" is appointed to the Board 
and subsequently becomes an "elected citizen." 

Response 

It is my opinion that local elected officials, i.e. school board 
members, city council members, and mayors, are not "nonelected 
citizens" as that term is used in § 23-231.20(A). The 2004 
amendments provide an exemption from the restricted appointment 
provision for members appointed prior to July 1, 2004, whose terms 
have not expired.2 It is further my opinion that upon the expiration of 
the terms of the members of the current Board, all future 
appointments must be made in accordance with § 23-231.20(A). 
Finally, is my opinion that after July 1, 2004, application of the 
common law doctrine of incompatibility of offices results in the 
vacation of membership on the Board when a "nonelected citizen" 
is elected to public office. 

Background 

You advise that questions have arisen regarding the eligibility 
requirements for continued service on the Board. Prior to the 2004 
amendments, you relate that § 23-231.20 did not provide specific 
qualifications or conditions for service on the Board. Further, you 
advise that a city council member and the mayor of a local town 
currently serve as members of the Board. Both of these members 
served on the Board and held their local elected positions prior to 
the 2004 amendments, which added the requirement that members 
of the Board be "nonelected citizens." 

Applicable Law and Discussion 

Effective July 1, 2004,3 the 2004 amendments to § 23-231.20(A) 
provide: 

The Institute shall be governed by a nine 15-member 
Board of Trustees consisting of the presidents or their 
designees of Averett University, Danville Community 
College, and Virginia Polytechnic Institute and State 
University; the chairman or his designee of the Board 
of the Future of the Piedmont Foundation; a one 
resident of the City of Danville to be appointed by the 
Danville City Council; a one resident of Pittsylvania 
County to be appointed by the Pittsylvania County 
Board of Supervisors; and three nine citizens 
representing business and industry and residing in 



Southside Virginia, one three to be appointed by the 
Governor, one three to be appointed by the Senate 
Committee on Privileges and Elections Rules, and 
one three to be appointed by the Speaker of the 
House of Delegates. All members appointed shall be 
nonelected citizens of the Commonwealth.[4] 

When new provisions are added to existing legislation by 
amendment, a presumption arises that, in making such 
amendment, the General Assembly "acted with full knowledge of, 
and in reference to, the existing law upon the same subject and the 
construction placed upon it by the courts."5 It is further presumed 
that the General Assembly acted purposefully with the intent to 
change existing law.6 The 2004 amendments clearly change the 
eligibility requirements for appointment to the Board by adding the 
last sentence to § 23-231.20(A) restricting membership to the 
Board to "nonelected citizens of the Commonwealth." 

The General Assembly has not, however, defined the term 
"nonelected" as used in § 23-231.20(A). Ordinarily, when a 
particular word in a statute is not defined therein, the word should 
be accorded its ordinary meaning.7 In the absence of a statutory 
definition, the plain and ordinary meaning of the term is controlling.8 
The term "non" means "not: reverse of: absence of."9 The ordinary 
meaning of "elect[ed]" is "to choose (a person) for an office, 
position, or membership" especially "to select (a person) for political 
office by vote."10 The General Assembly, therefore, clearly intends 
that members of the Board be citizens of the Commonwealth who 
are not elected by the people to any office. 

Elected members of school boards, boards of supervisors, and 
mayors clearly are public officers.11 "[A] public office is a public 
agency or trust created in the interest and for the benefit of the 
people."12 Because the powers exercised by public officers are held 
in trust for the people, such officers are considered servants of the 
people.13 As elected officers, it is presumed that public officials will 
discharge their duties in accordance with law.14 Consequently, local 
elected officials, who are elected to such offices by the citizens, 
may not be considered "nonelected" citizens. Pursuant to § 23-
231.20(A), such public officials may not be appointed to serve on 
the Board. 

In amending § 23-231.20(A), the General Assembly is presumed to 
have acted with full knowledge of and in reference to the existing 
law.15 It is readily apparent that the General Assembly did, in fact, 
act with full knowledge of the existing law and with the apparent 



knowledge that elected citizens currently served on the Board. The 
fifth enactment clause to the 2004 amendments provides: 

That this act shall not be construed to affect existing 
appointments for which the terms have not expired. 
However, any new appointments or appointments to 
fill vacancies made after the effective date of this act 
shall be made in accordance with the provisions of 
this act.[16] 

"‘"The manifest intention of the legislature, clearly disclosed by its 
language, must be applied."’"17 Thus, it follows that the members of 
the Board about whom you inquire are not affected by the 2004 
amendments. 

Therefore, since I conclude that the members about whom you 
inquire are not affected, it is unnecessary to respond to your 
question regarding a procedure for current Board members holding 
local elected positions to resign their positions. Additionally, it is not 
necessary to address the effect of such resignation on any actions 
taken by the Board during the period of their membership. 

Your final question concerns the procedure to be followed when a 
"nonelected citizen" is appointed to the Board and later becomes 
an "elected citizen." It is necessary to determine whether the 
common law doctrine of incompatibility of offices18 applies to this 
fact situation. The cases from the Virginia Supreme Court and prior 
opinions of the Attorney General all speak of incompatibility of 
office and officers.19 Therefore, a determination must be made 
whether the person would be a public officer in his capacity as a 
member of the Board as well as in his capacity as an "elected 
citizen." In making such a determination, several criteria must be 
considered. One important consideration is that to constitute a 
public office, the position must be created by the Constitution of 
Virginia or by statute.20 It is a position filled by election or 
appointment, with a designation or title, and duties concerning the 
public assigned by law. A frequent characteristic of such a post is a 
fixed term of office.21 

As previously noted, persons holding elected offices generally are 
public officers because: (a) elected offices are created by the 
Constitution or statute; (b) they have duties concerning the public 
assigned by law; (c) the offices generally are filled by election; and 
(d) the offices are for a fixed term. It is equally clear that 
membership on the Board is a public office. Because § 23-
231.20(A) creates positions on the Board and prohibits membership 



by an "elected citizen," it is clear that one person may not 
simultaneously serve as a member of the Board and as an "elected 
citizen." Therefore, the acceptance of and qualification for an 
elected office by a previously "nonelected citizen" vacates his 
membership on the Board, and a successor must be appointed to 
fill the unexpired term.22 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that local elected officials, i.e. school 
board members, city council members, and mayors, are not 
"nonelected citizens" as that term is used in § 23-231.20(A). The 
2004 amendments provide an exemption from the restricted 
appointment provision for members appointed prior to July 1, 2004, 
whose terms have not expired.23 It is further my opinion that upon 
the expiration of the terms of the members of the current Board, all 
future appointments must be made in accordance with § 23-
231.20(A). Finally, is my opinion that after July 1, 2004, application 
of the common law doctrine of incompatibility of offices results in 
the vacation of membership on the Board when a "nonelected 
citizen" is elected to public office. 
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