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PROPERTY AND CONVEYANCES: RECORDATION OF DOCUMENTS – IN 
GENERAL. 

Clerk of court of record may not record certified copy of instrument 
previously recorded in his court although copy contains additional exhibits 
or modification or change to legal description of real property conveyed. 

The Honorable Ray S. Campbell, Jr. 
Caroline Court Circuit Court Clerk 
February 16, 2006 

Issue Presented 

You inquire regarding whether there is statutory authority for the recordation of a 
certified copy of an instrument previously recorded in your court to which 
exhibits, which were not included with the original recorded instrument, were 
added or modifications or changes to the legal description of the real property 
were made. 

Response 

It is my opinion that a clerk of a court of record may not record a certified copy of 
an instrument previously recorded in his court even though the certified copy has 
additional exhibits attached to it or contains a modification or change to the legal 
description of the real property conveyed thereby. 

Background 

You advise that pursuant to § 55-109, your office previously has recorded a 
certified copy of an instrument recorded in another jurisdiction upon presentation 
of an affidavit that the original instrument has been lost or destroyed. You 
observe, however, that § 55-109 does not provide for rerecording a certified copy 
of an instrument within the same jurisdiction where it was originally recorded. 

Applicable Law and Discussion 

Section 55-106 requires that a clerk of the circuit court of any county or city, 
"[e]xcept when it is otherwise provided, … shall admit to record any such writing 
as to any person whose name is signed thereto with an original signature, … 
when it shall have been acknowledged by him." Section 55-108 provides that 
such writing "shall be an original or first generation printed form, or legible copy 
thereof, pen and ink or typed ribbon copy, and shall meet the standards for 
instruments as adopted under §§ 17.1-227 and 42.1-82 of the Virginia Public 
Records Act." The use of the word "shall" in a statute generally implies that its 
terms are intended to be mandatory, rather than permissive or directive.1 A 
clerk’s authority to refuse to record an instrument is very limited.2 Further, 
assuming that a document meets the parameters required by statute, a clerk may 
not inquire as to its legal sufficiency or add requirements for recording.3 



Section 55-109 authorizes a certified copy of an instrument previously recorded 
in another county or city in the Commonwealth to be admitted to record in the 
court of another county based upon an affidavit that the original instrument has 
been lost. Section 55-110 authorizes the same procedure for deeds that were 
recorded prior to the formation of the State of West Virginia in any county or city 
in the Commonwealth that is now a part of West Virginia. I am not aware of 
another statute that authorizes the recordation of a certified copy of an 
instrument previously recorded in the same court, whether or not such copy 
includes the addition of exhibits or modifications or changes to the legal 
description of the real property conveyed thereby. 

Section 55-106 clearly requires recordation of original writings that are signed by 
the parties to be charged.4 Sections 55-109 and 55-110 provide for recordation of 
copies where the original writings admitted to record in another county or city are 
lost. Because the writing about which you inquire is a certified copy of an 
instrument originally recorded in your court, which does not reflect the original 
signatures of the parties, it does not meet the requirements of § 55-106 or the 
circumstances required by § 55-109 or § 55-110. Accordingly, you are not 
statutorily authorized to record such writing.5 

When applicable statutes are expressed in plain and unambiguous terms, 
whether general or limited, it is assumed that the General Assembly means what 
it plainly has expressed, and no room is left for construction.6 Applying the clear 
language of the pertinent statutory provisions to your inquiry, it is my opinion that 
the clerk of a court of record is not authorized to record a certified copy of an 
instrument previously recorded in his court even though exhibits have been 
added or modifications or changes have been made to the legal description of 
the real property. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a clerk of a court of record may not record a 
certified copy of an instrument previously recorded in his court even though the 
certified copy has additional exhibits attached to it or contains a modification or 
change to the legal description of the real property conveyed thereby. 
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