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Dear Mr. Doyle:

1 am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issne Presented

You ask whether § 46.2-1021 requires that the vacant sign authorized for a taxicab be a white
light or whether a green-tinted sign may be used.

Response

It is my opinion that a green-tinted vacant light on a taxicab would not specifically violate
§ 46.2-1021. However, it further is my opinion that the Department of State Police has the authority to
regulate the use of such lights, and its interpretation is entitled to due deference.

Applicable Law and Discussion

You inquire about the use of green-tinted lights as “vacancy lights” on taxicabs. You relate that
such use has been an established practice in the city of Norfolk for some time. You advise that the City
Code of Norfolk requires the use of “vacancy Iigh’[s”i You report that the phrase “illuminated vacant or
destination signs™ in § ;46.2402]0) has been interpreted to authorize the “vacancy lights” mandated by
the Norfolk City Code.” You also report that a trooper with the Department of State Police recently has
directed Norfolk police officers to remove taxicabs with green-tinted vacancy lights from the city streets.’

ENORFOLK, Va., CODE § 34.1.22 (1999), available ar hitp:/www.municode.com/resources/sateway,asppid
=10121&sid=46. (“Whenever any taxicab is engaged, there shall be conspicuously displayed an identification light
connected to the taximeter, which shail show light when the taximeter is in operation. Such light shall be so tocated
and shall be in such form, color and size as shall be prescribed by the chief of potice. Such identification light shall
be operated on a mechanical taximeter or on an electronic taximeter by use of an electronic metering device.”). For
purposes of this opinion, the terms “vacancy light” and “identification light” refer to an “ifluminated vacant or
destination sign” in § 46.2-1021(i).

*See id 1t does not appear from your inquiry that the appiicability of § 46.2-1021 to such “vacancy lights” is in
question. Accordingly, I assume that the use of some form of vacancy light is authorized by the section. The
analysis is limited to the narrow issue you raise, i.e., the use of green-tinted }ights for such purpose.

You relate that the trooper issued the directive in accordance with provisions in the State Police Inspection
Manual. It is unclear from your inquiry, however, whether this is the official position of the Superintendent of State
Police.
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It is vour capiniom4 that the two subparts of § 46.2-1021, identified as “i” and “ii" of the first paragraph,
address two separate subjects, and that the second subpart does not limit the exception created by the first.
You further note, as discussed below, that no other applicable provision of the Code of Virginia prohibits
the use of green- tmted lights. You, therefore, conclude that such green-tinted vacancy lights comply with
the Code of V:rgmza

As a general rule, motor vehicles may only be operated with the lighting devices required or
permitted by state or federal law.” Section 46.2-1021.1 prohibits signs containing primarily green, red, or
blue colors on “[p]rivately owned passenger cars used for home delivery of commercially prepared food.”
You note that § 46.2-1021.1 is the only statute specifically prohibiting green lighting. Since this section
applies to certain privately owned passenger cars and does not apply to “taxicabs,” it is not relevant to
your inquiry.

An addztlonai consideration is legislation enacted in 2003, which provides for the permissive use
of green hghts This legislation authorizes green lights for “command centers” for certain first
responders The same limited authorazataon for green lights is reflected in regulations promulgated by
the Department of State Police’ and in the Safety Inspection Manual of the Virginia State Police. v It,
therefore, appears that the Department has concluded that the express authorization regarding “command
centers” reflects a legislative intent that such authorization for the use of green lights is exclusive.

4Az1y request by a Commonwealth’s attorney for an opinion from the Attorney General “shall itself be in the
form of an opinion embodying a precise statement of all facts together with such attorney’s legal conclusions.” Va.
CODE ANN. § 2.2-505(b) (2005).

*You state that, if both the dome and vacancy lights were white, the vacancy light would not be conspicuous as
required by the Norfolk City Code. When a request requires interpretation of a local ordinance, the Attorney
General has declined to respond in order to avoid becoming involved in matters solely of local concern and over
which the local governing body has control. See, e.g., Op. Va. Att'y Gen.: 2002 at 85, 86; /d at 96, 97; 1976-1977
at 17, 17. Therefore, I decline to respond concerning the effect the conclusions contained herein interpreting state
taw wiil have on provisions of the Norfolk City Code. In reference to the term “dome light,” however, 1 find no
statutory or regulatory definition. The Safety Inspection Manual of the Virginia State Police reflects a blanket
approval by the Superintendent of State Police, pursuant to § 46.2-1005, of “[a]ny identification lamp emitting a
diffused light of such intensity so as not to project a glaring or dazzling light. Such lamps to be installed on the roof
or rear of a motor vehicle and to bear the identification — Taxi, News Channel [0 News, or similar wording, for the
purpose of identifying the vehicle on which the lamp is installed.” VA. STATE POLICE, SAFETY INSPECTION MANUAL,
“Approved Equipment Section, Identification Lamps,” at 14-1 (Jan. 1, 2005) [hereinafter “INSPECTION MANUAL™].
For purposes of this opinion, | assume that the term “dome light” refers to such an “identification lamp.”

*VA. CODE ANN, § 46.2-1020 (Supp. 2006) (providing exception for lights that are not permitted, provided they
are covered and unlit).

"See 2003 Va. Acts ch. 93, at 118, 119 (amending and reenacting § 46.2-1025 by adding subsection D authorizing
use of “green warning lights” on “[v]ehicles used by police, fire-fighting, or rescue personnel as command centers”),

“See § 46.2-1025 (2003).

"See 19 VA, ADMIN. CODE §§ 30-70-160(H)(5); 30-70-530(J)(5) (Supp. 2006) (Motor Vehicle Safety Inspection
Rules and Regulations).

“INspECTION MANUAL, supra note 5, pt. I, “Inspection Requirements For Passenger Vehicles and Vehicles Up

10,000 Pounds,” | H(5), at 160-3 (Jan. 1, 2003).

"I note that § 46.2-1025(D) and 19 VAC §§ 30-70-160(H)5) and 30-70-330(})(5) prohibit activation of the
“green warning lights” when a vehicle is operated on a highway.
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The Superintendent of State Police is charged with the administration of vehicle safety
inspections in the Commonwealth.” The Superintendent specifically is charged with the responsibii}}ty to
approve the lighting devices to be used on vehicles operated on the highways of the Commonwealth.”

An agency’s interpretation of legal requirements is entitled to deference by the courts when it is
within the experience and specialized competence of the agency.H The rationale for such a statutory
scheme is that the agency “‘shall apply expert discretion to the matters coming within its cognizance, and
judicial interference ts permissible only for relief against the arbitrary or capricious action that constitutes a
clear abuse of the delegated discretion.”"

I cannot say that the interpretation of the Department of State Police regarding the lighting
requirements applicable to motor vehicles is either arbitrary or capricious, or “a clear abuse of the delegated
. T . . .17
discretion.” " Therefore, I must defer to the Department’s interpretation.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that a green-tinted vacant light on a taxicab would not specifically
violate § 46.2-1021. However, it further is my opinion that the Department of State Police has the
authority to regulate the use of such lights, and its interpretation is entitled to due deference.

Thank you for letting me be of service to you.
Sincerely,
Robert F. McDonnell

3:336; 1:941/06-056

“See § 46.2-1163 (Supp. 2006).

1"See, e.g, §46.2-1011 (2005) (requiring Superintendent to approve headlights); § 46.2-1014 (2005) (requiring
Superintendent to approve brake lights); § 46.2-1025 (2005} (requiring Superintendent to approve warning lights for
certain vehicies).

" Jonnston-Willis. Ltd. v. Kenley, 6 Va. App. 231, 243-44, 369 S.E.2d 1, 8 {1988), quoted in 7-Eleven, Inc. v.
Dep’t of Envil. Quality, 39 Va. App. 377, 387, 573 5.E.2d 289, 294 (2002), rev'd on other grounds, 42 Va. App. 63,
390 S.E.2d 84 (2003).

"Bd. of Zening Appeals v. Fowler, 201 Va. 942, 948, 114 S E.2d 733, 758 (1960) (quoting Yokely, Zoning Eaw and
Practice, § 187); see also Va. Alcoholic Beverage Comm’n v. York Street Inn, Inc., 220 Va. 310, 315, 257 S.E.2d 851,
855 (1979) (quoting Schmidt v. Bd. of Adjustment, 9 N.J. 405, 423, 88 A.2d 607, 615-16 (1952)). 'The standard for
review of an agency action is defined by statute. *[T]the function of the court shall be to determine only whether the
result reached by the agency could reasonably be said, on all such proofs, to be within the scope of the legal
authority of the agency.” Section 2.2-4027 (2005).

“Fowler, 201 Va. at 948, 114 S.E.2d at 758

17 o . B . . .
Attormeys General defer to the interpretations of the law by an agency charged with administering the law,
unless the agency interpretation clearly is wrong. See 2002 Op. Va. At’y Gen. 186, 187 and opinions cited therein,



