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January 10, 2008 

The Honorable Patricia S. Ticer 
Member, Senate of Virginia 
General Assembly Building 
Richmond, Virginia  23219 

Dear Senator Ticer: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether compliance with the law of another state may satisfy the requirements of 
§ 64.1-130, which governs certain transfers of money and personal property belonging to nonresident 
decedents. 

Response 

It is my opinion that personal property of a nonresident decedent may be transferred to the 
decedent’s personal representative or other appropriate recipient provided the requirements of Virginia 
law have been satisfied by comparable legal requirements of another state. 

Applicable Law and Discussion 

Section 64.1-130 provides that: 

When any person, at the time of his death domiciled outside of this Commonwealth, 
owned stocks, bonds, securities, money or tangible personal property located in this 
Commonwealth or was entitled to any debts, choses in action or tangible personal 
property in this Commonwealth, such stocks, bonds, other securities, money, debts, 
tangible personal property and choses in action shall, for ninety days from the death of 
such decedent, be retained in the possession of the person, firm or corporation holding or 
owing the same. After the ninety-day period such portion thereof as to which the person, 
firm or corporation has not received legal notice of any lien or encumbrance, shall be 
paid over or delivered on demand to an executor or an administrator or other personal 
representative, qualified according to the laws of the decedent’s domicile if the value of 
such stocks, bonds, securities, money, debts, tangible personal property and choses in 
action in this Commonwealth, to the knowledge of the person holding or owing the same, 
is less than $15,000.  When the value of such stocks, bonds, securities, moneys, debts, 
tangible personal property and choses in action is $15,000 or more, such payment or 
delivery of such stocks, bonds, securities, money, debts, tangible personal property and 
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choses in action may be made upon the expiration of such ninety-day period after the 
transferor has given public notice of his intention to make such transfer by publication 
thereof once a week for four successive weeks in a newspaper of general circulation in 
the city, town or county wherein the transferor resides or has its principal place of 
business, and after the lapse of thirty days from the completion of such publication, and 
provided, in either case, that at the time of such payment or delivery, the transferor has no 
actual notice of the appointment, within this Commonwealth, of a personal representative 
for such decedent. 

This section shall be construed as providing, as to the payment of money and the 
delivery of personal property belonging to nonresident decedents or their estates, 
optional methods of procedure in addition to those otherwise permitted or provided by 
law, and shall not as to such matters add any limitations or restrictions to existing law.  
[Emphasis added.] 

This is one of several provisions “designed to facilitate the transfer of specific kinds of property 
from the dead to the living without requiring the recipients to go through the probate process.”1  The 
purpose of § 64.1-130, about which you inquire, is to permit the transfer of personal property belonging 
to a nonresident decedent.2  The statute is permissive in nature, and a beneficiary cannot force any 
abbreviated probate process.3  However, § 64.1-130 provides protection for a transferor who elects to 
transfer property on behalf of a nonresident decedent by complying with the legal probate and notice 
requirements of such decedent’s state of domicile.4 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that personal property of a nonresident decedent may be transferred 
to the decedent’s personal representative or other appropriate recipient provided any requirements of 
Virginia law have been satisfied by a comparable legal requirement of another state. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

1:875; 1:941/07-102 

                                                 
1J. Rodney Johnson, Wills, Trusts, and Estates, 35 U. RICH. L. REV. 845, 855 (2001). 
2Id. 
3Id.  The statutory language related to nonresident decedents is somewhat confusing.  In interpreting the 

provisions, I rely on general rules of statutory construction.  “The plain, obvious, and rational meaning of a statute is 
to be preferred over any curious, narrow, or strained construction.”  Commonwealth v. Zamani, 256 Va. 391, 395, 
507 S.E.2d 608, 609 (1998).  Further, “a statute should never be construed in a way that leads to absurd results.”  
Meeks v. Commonwealth, 274 Va. 798, 802, 651 S.E.2d 637, 639 (2007).  In the case of nonresident decedents 
where other states govern probate, it seems logical to permit compliance with those laws to protect transferors in 
Virginia. 

4Johnson, supra note 1, at 855. 


