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February 27, 2008 

Mr. Gene M. Johnson 
Director, Virginia Department of Corrections 
P.O. Box 26963 
Richmond, Virginia  23261 

Dear Mr. Johnson: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether purchases under the Public-Private Education Facilities and Infrastructure Act of 
20021 (“PPEA”) are exempt from § 53.1-47(1), which mandates that state agencies purchase products 
manufactured by persons confined in state correctional facilities. 

Response 

It is my opinion that PPEA is not exempt from the mandatory language of § 53.1-47, but that 
§ 53.1-47 is not applicable to all procurements contemplated under PPEA. 

Applicable Law and Discussion 

Virginia Correctional Enterprises (“VCE”) employs inmates within the custody of the Department 
of Corrections in industrial prison jobs to produce goods and provide services, including upholstery, 
furniture, printing, and laundry, for sale to state agencies.2  You relate that there is confusion among state 
agencies regarding the interplay between § 53.1-47(1) and PPEA. 

The General Assembly enacted PPEA in 20023 to promote the “timely acquisition, design, 
construction, improvement, renovation, expansion, equipping, maintenance, operation, implementation, or 
installation of education facilities, technology infrastructure and other public infrastructure and 
government facilities within the Commonwealth that serve a public need and purpose,”4 and that “[s]uch 
public need may not be wholly satisfied by existing methods of procurement in which qualifying projects 

 
1VA. CODE ANN. tit. 56, ch. 22.1, §§ 56-575.1 to 56.-575.18 (2007). 
2Virginia Department of Corrections, Virginia Correctional Enterprises, at http://www.vadoc.virginia.gov/ 

offenders/institutions/programs/vce.shtm (last visited Feb. 11, 2008). 
3See 2002 Va. Acts ch. 571, at 764, 764-76. 
4Section 56-575.2(A)(1). 

http://www.vadoc.virginia.gov/%20offenders/institutions/programs/vce.shtm
http://www.vadoc.virginia.gov/%20offenders/institutions/programs/vce.shtm
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are acquired, designed, constructed, improved, renovated, expanded, equipped, maintained, operated, 
implemented, or installed.”5  Section 56-575.2(D) provides that “[C]hapter [22.1] shall be liberally 
construed in conformity with the purposes hereof.” 

Section 53.1-47 provides that: 

Articles and services produced or manufactured by persons confined in state correctional 
facilities: 

1.  Shall be purchased by all departments, institutions and agencies of the 
Commonwealth which are supported in whole or in part with funds from the state 
treasury for their use or the use of persons whom they assist financially.  Except as 
provided in § 53.1-48, no such articles or services shall be purchased by any department, 
institution or agency of the Commonwealth from any other source[.] 

Section 53.1-48 provides that the Director of the Division of Purchases and Supply may exempt an 
agency from the provisions of § 53.1-47 when the article produced by VCE6 does not meet the reasonable 
requirements of such agency7 or when VCE cannot accommodate the procurement request for other 
reasons.8  The Director of the Division must provide written justification to the Director of the 
Department of Corrections for such an exemption.9  State agencies cannot evade the requirements of 
§ 53.1-47 merely by making slight variations to their procurement needs.10 

PPEA provides alternative procurement procedures for qualifying projects.  Section 56-575.1 of 
PPEA defines a “qualifying project” as: 

(i) any education facility, including, but not limited to a school building, any functionally 
related and subordinate facility and land to a school building (including any stadium or 
other facility primarily used for school events), and any depreciable property provided for 
use in a school facility that is operated as part of the public school system or as an 
institution of higher education; (ii) any building or facility that meets a public purpose 
and is developed or operated by or for any public entity; (iii) any improvements, together 
with equipment, necessary to enhance public safety and security of buildings to be 
principally used by a public entity; (iv) utility and telecommunications and other 
communications infrastructure; (v) a recreational facility; (vi) technology infrastructure 
and services, including, but not limited to, telecommunications, automated data 
processing, word processing and management information systems, and related 
information, equipment, goods and services; (vii) any technology, equipment, or 
infrastructure designed to deploy wireless broadband services to schools, businesses, or 

                                                 
5Section 56-575.2(A)(2). 
6See supra note 2 and accompanying text. 
7For purposes of this opinion, I use the term state agency(ies) to mean state agencies, institutions, and 

departments. 
8VA. CODE ANN. § 53.1-48 (2005). 
9Id. 
10Section 53.1-49 (2005). 
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residential areas; or (viii) any improvements necessary or desirable to any unimproved 
locally- or state-owned real estate. 

These procedures are available only if the public entity “has the power to develop and operate the 
applicable qualifying project.”11 

A practical statutory compliance problem arises when state agencies are authorized to procure 
new buildings and furnishings for those buildings, but the available funds are identified as bond proceeds 
secured by a capital lease of the facility.  In such a case, the state agency may not have authorization to 
acquire needed furnishings for the new building without contracting for a so-called “turn key” facility in 
which the capital funds used to construct the project also pay for the furnishings as a part of the overall 
compensation paid to the project developer.  A private entity is not authorized to use VCE as a source of 
furnishings, and an apparent conflict arises between the application of PPEA and § 53.1-47.12 

The language of PPEA is sweeping and provides for liberal construction to effect its purposes.13  
PPEA does not address the procurement of specific items available from VCE, nor does it include 
language expressly limiting § 53.1-47.  On the other hand, § 53.1-47 includes language which at least 
implies that it is only applicable to the procurement of goods and services and not to capital procurements 
like the ones about which you inquire.  PPEA contains a list of the statutes and regulations from which it 
is exempt, and § 53.1-47 is not one of them.14 

It is a well established rule of statutory construction that “‘when one statute speaks to a subject in 
a general way and another deals with a part of the same subject in a more specific manner, the two should 
be harmonized, if possible, and where they conflict, the latter prevails.’”15  In this case, PPEA and 
§53.1-47(1) can be read in harmony.  State agencies must follow the specific mandate of § 53.1-47(1) and 
purchase products made by persons confined in state correctional facilities or request an exemption 
pursuant to § 53.1-48 when purchasing goods and services rather than capital projects.  To the extent that 
VCE does not manufacture an appropriate product or cannot accommodate a procurement request, a state 
agency may obtain an exemption to allow the purchase of such product from another source.  In capital 
projects, however, the provisions of § 53.1-47 do not apply.  Thus, products manufactured by VCE that 
are procured properly as an integral part of a “turn key” capital project do not require an exemption from 
§ 53.1-47(1). 

 
11Section 56-575.1 (defining “responsible public entity”). 
12Sections 53.1-47 and 53.1-48 mandate that state agencies purchase products made by persons confined in state 

correctional facilities to the extent that such products meet the agencies’ procurement needs.  However, the avenue 
provided by § 53.1-48 to obtain an exemption from the Division of Purchases and Supply indicates that the 
contemplated procurement actions are not capital projects but the procurement of goods and services. 

13See § 56-575.2(D). 
14See § 56-575.16. 
15Frederick County Sch. Bd. v. Hannah., 267 Va. 231, 236, 590 S.E.2d 567, 569 (2004) (quoting Va. Nat’l 

Bank v. Harris, 220 Va. 336, 340, 257 S.E.2d 867, 870 (1979)); accord County of Fairfax v. Century Concrete 
Servs., Inc., 254 Va. 423, 427, 492 S.E.2d 648, 650 (1997). 
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Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that PPEA is not exempt from the mandatory language of § 53.1-47, 
but that § 53.1-47 is not applicable to all procurements contemplated under PPEA. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

3:1326/07-104 


