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March 19, 2009 

Mr. John C. Blair, II, Esq. 
Dinwiddie County Attorney 
P.O. Drawer 70 
Dinwiddie, Virginia  23841 

Dear Mr. Blair: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether a county board of supervisors may prevent an assessor for a general 
reassessment from complying with § 58.1-3300, which governs reassessment records, on the sole basis 
that the board of supervisors disagrees with the results of such general reassessment. 

Response 

It is my opinion that a county board of supervisors may not prevent a statutorily appointed 
professional assessor for a general reassessment from complying with § 58.1-3300 on the sole basis that 
the board disagrees with the results of such reassessment. 

Background 

You state that the Dinwiddie County (the “County”) performed a general reassessment of real 
estate during the 2004 calendar year, which became effective January 1, 2005.  Further, you advise that 
the County issued a request for proposal (“RFP”) for a general reassessment of all County real estate to be 
conducted during fall of 2007 and calendar year 2008, with the effective date to be January 1, 2009 (the 
“2008 Reassessment”).  You relate that the RFP contained the following language: 

In accordance with § 58.1-3252 of the Code of Virginia, 1950, as amended, the County 
requires that all real estate undergo an independent, general and uniform reassessment 
every four years.  Such reassessment shall include all taxable and tax-exempt properties 
with the improvements and buildings thereon, if any, and shall be based upon Fair Market 
Value.  All manufactured housing/mobile homes must be appraised in the same manner as 
real estate.  The reassessment of all properties shall begin in the Fall of 2007 and be 
completed by the end of December, 2008 to become effective January 1, 2009. 

You note the County reviewed the RFP submissions, interviewed the candidates, and by 
resolution dated October 1, 2007, the Dinwiddie County Board of Supervisors awarded the contract to 
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perform the 2008 Reassessment.  The contract, by reference, incorporated the provisions of the RFP.  By 
resolution dated August 19, 2008, the Board appointed the project supervisor of the firm that received the 
contract as the County’s assessor for the 2008 Reassessment.  On December 23, 2008, that assessor 
certified the land book and filed it with the clerk of the circuit court.  You relate that the Board does not 
agree with the result, generally believing that the assessments are too high.  Therefore, you ask whether 
the Board may prevent the assessor from complying with § 58.1-3300. 

Applicable Law and Discussion 

The power of a local governing body, unlike that of the General Assembly, “must be exercised 
pursuant to an express grant”1 because the powers of a county “are limited to those conferred expressly or 
by necessary implication.”2  “If the power cannot be found, the inquiry is at an end.”3  The Dillon Rule 
requires a narrow interpretation of all powers conferred on local governments since they are delegated 
powers.4  Therefore, any doubt as to the existence of power must be resolved against the locality.5 

Chapter 32 of Title 58.1, §§ 58.1-3200 through 58.1-3389, comprehensively governs the 
assessment and reassessment of real estate for local taxation.  Under Chapter 32, a local governing body 
has the option to provide for the assessment and reassessment of real estate by appointing a real estate 
assessor or a board of assessors.6  The assessor ascertains and assesses the fair market value of all 
assessable lands and lots.7  The assessor is required to complete the general reassessment no later than 
December 31 of the year of the reassessment.8  Section 58.1-3300 requires that: 

As soon as the persons, or officers, designated under the provisions of Article 6 
(§ 58.1-3270 et seq.) herein have completed the reassessment, they shall make two copies 
of such record, in the form in which the land books are made out, and shall certify on 
oath that no assessable real estate is omitted and that there is no error on the face of such 
record.  Such persons, or officers, designated as aforesaid shall then file the original of 

                                                 
1Nat’l Realty Corp. v. Va. Beach, 209 Va. 172, 175, 163 S.E.2d 154, 156 (1968). 
2Bd. of Supvrs. v. Horne, 216 Va. 113, 117, 215 S.E.2d 453, 455 (1975) (noting corollary to Dillon Rule). 
3Commonwealth v. County Bd., 217 Va. 558, 575, 232 S.E.2d 30, 41 (1977). 
4See Bd. of Supvrs. v. Countryside Invest. Co., 258 Va. 497, 504-05, 522 S.E.2d 610, 613-14 (1999) (holding that 

county board of supervisors does not have unfettered authority to decide what matters to include in subdivision 
ordinance; must include requirements mandated by Land Subdivision and Development Act and may include 
optional provisions contained in act); Op. Va. Att’y Gen:  2002 at 77, 78; 1974-1975 at 403, 405. 

52A EUGENE MCQUILLEN, THE LAW OF MUNICIPAL CORPORATIONS § 10.19, at 369 (3d ed. 1996); see also Op. 
Va. Att’y Gen.:  2002 at 83, 84; 2000 at 75, 76. 

6See VA. CODE ANN. § 58.1-3253(A) (Supp. 2008) (discussing role of full-time real estate appraiser or assessor 
relating to biennial reassessment); § 58.1-3271 (Supp. 2008) (authorizing appointment of board of real estate 
assessors or real estate appraiser to conduct annual or biennial assessment); 1984-1985 Op. Va. Att’y Gen. 304, 304 
(interpreting § 58-778.1, predecessor to § 58.1-3253, and concluding that governing body may establish real estate 
assessment department to conduct biennial assessment); id. at 305, 306 n.1, (interpreting § 58-778.1 and concluding 
that governing body may employ full-time appraiser or assessor to conduct biennial assessment). 

7See generally §§ 58.1-3280 to 58.1-3295 (2004 & Supp. 2008). 
8See § 58.1-3257(A) (Supp. 2008). 
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such reassessment in the office of the circuit court clerk of the city or county, who shall 
preserve the same in his office; and he or they shall deliver one copy of such 
reassessment to the commissioner of the revenue of the city or county and one copy to the 
local board of equalization of such city or county.  For cities having an additional court 
for the recordation of deeds, one extra copy of such reassessment, embracing real estate 
the conveyance of which is required to be recorded in the clerk’s office of such additional 
court, shall be made and filed in such circuit court clerk’s office. 

Such persons or officers shall at the same time forward to the Department of Taxation 
a copy of the recapitulation sheets of such reassessment.  

In lieu of complying with the foregoing provisions of this section, the person or 
persons appointed by the governing body to perform the annual or biennial reassessment 
of real estate set forth in §§ 58.1-3251 and 58.1-3253 shall sign the land book attesting to 
the valuations contained therein resulting from such assessment. 

The General Assembly has not authorized a county to appoint an assessor to begin to undertake 
the general reassessment process and then prevent such assessor from complying with the requirements of 
§ 58.1-3300 because the county’s board of supervisors disagrees with the reassessment results.  Prior 
opinions of the Attorney General similarly conclude that a board of supervisors has no power to change 
the assessment of real property as ascertained by the assessor during a general reassessment and has no 
authority to raise or lower the ratio of assessment of real property.9 

The application of the Dillon Rule in the Commonwealth requires a narrow interpretation of all 
powers conferred on local governments because any such powers are delegated powers.10  Therefore, I 
must conclude that a county board of supervisors is without statutory authority to prevent the completion 
of an initiated general reassessment based on such board’s disagreement with the assessment results. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a county board of supervisors may not prevent a statutorily 
appointed professional assessor for a general reassessment from complying with § 58.1-3300 on the sole 
basis that the board disagrees with the results of such reassessment. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

1:213; 1:941/09-008 

                                                 
9Op. Va. Att’y Gen.:  1975-1976 at 374, 375; 1973-1974 at 395, 396; 1963-1964 at 17, 17; see also 1975-1976 

Op. Va. Att’y Gen. 375, 377-78 (concluding that commissioner of revenue cannot change value of real estate 
ascertained at general reassessment; locality may not increase tax rate applicable to public service corporation 
property absent enabling legislation). 

10See supra note 4 and accompanying text. 


