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The Honorable John T. Frey 
Fairfax Circuit Court Clerk 
4110 Chain Bridge Road 
Fairfax, Virginia  22030-4048 

Dear Mr. Frey: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You inquire about the status of certain marriages for which the parties did not obtain marriage 
licenses.  Specifically, you ask whether a court may affirm such marriages when the marriages were 
performed by a religious or civil celebrant: (1) authorized to perform marriages in Virginia; or (2) not 
authorized to perform marriages in Virginia.  Further, you ask whether a court may order the clerk of the 
circuit court (“clerk” or “circuit court clerk”) to issue a marriage license retrospectively under these 
circumstances. 

Response 

It is my opinion that a court does not have the statutory or equitable authority to affirm marriages 
that were not performed under a license of marriage.  Further, it is my opinion that a court may not direct 
a circuit court clerk to issue marriage licenses retrospectively under these circumstances. 

Background 

You advise that several couples have inquired about the status of their respective marriages.  In 
each case, you note that the couple did not obtain a marriage license, but did participate in a religious 
ceremony of marriage.  You state that some of the celebrants were authorized to perform marriages in 
Virginia, some were not, and the status of some celebrants is unknown. 

Applicable Law and Discussion 

The Virginia Code is clear that a marriage license is required.  “Every marriage in this 
Commonwealth shall be under a license and solemnized in the manner herein provided.”1  In each of the 
situations you present, the couple did not obtain a marriage license.  Thus, the status of the celebrant is 
irrelevant with respect to the marital status of the couple.  The Supreme Court of Virginia also has spoken 

 
1VA. CODE ANN. § 20-13 (2008). 
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clearly on this issue.  “[N]o marriage or attempted marriage, if it took place in this State, can be held valid 
here, unless it has been shown to have been under a license, and solemnized according to [the] statutes.”2  
Therefore, in the situations you present, it is my opinion the marriages are not valid under Virginia law. 

The centrality to marriage of a properly issued license is underscored by § 20-28, which provides 
criminal sanctions for celebrants who perform ceremonies without licenses being obtained.3  Further, the 
General Assembly has placed numerous statutory duties upon a clerk or deputy clerk regarding the 
issuance of a marriage license4 as well as responsibilities subsequent to such issuance.5  A marriage 
performed “under a license issued in this Commonwealth” cannot be adjudged to be void “on account of 
any want of authority” in the celebrant, or by “any defect, omission or imperfection in such license.”6  
However, this statutory cure is limited to the status of the celebrant or errors in a properly issued license.7  
Section 20-13 presumes the issuance of a marriage license.8 

Section 20-90 provides that: 

When the validity of any marriage shall be denied or doubted by either of the parties, the 
other party may institute a suit for affirmance of the marriage, and upon due proof of the 
validity thereof, it shall be deemed to be valid, and such decree shall be conclusive upon 
all persons concerned. 

Based on the facts you present, it appears that the parties could not provide “due proof of the validity”9 
because no marriage licenses were issued.  Without the statutorily required proof, a court is without 
authority to decree the marriage to be valid. 

Further, I find no authority for a court to exercise “equitable authority” to affirm marriages.  The 
Court of Appeals of Virginia has held that “the law of Virginia must be applied to determine the question 
of validity of the marriage within this state.”10  For a court to declare a “marriage” when no license was 
issued would not be an affirmation of a marriage.  Such an action would be the creation of a marriage.  I 
find no such broad grant of authority to Virginia’s courts. 

                                                 
2Offield v. Davis, 100 Va. 250, 263, 40 S.E. 910, 914 (1902). 
3“If any person knowingly perform[s] the ceremony of marriage without lawful license, or officiate[s] in 

celebrating the rites of marriage without being authorized by law to do so, he shall be confined in jail not exceeding 
one year, and fined not exceeding $500.”  Section 20-28 (2008). 

4See § 20-14.2 (2008) (providing that certain health information be furnished to marriage applicants); § 20-15 
(2008) (directing clerk to collect license tax); § 20-16 (2008) (requiring clerk to take oath). 

5See § 20-20 (2008) (providing that clerk shall file and preserve returned licenses and certificates and index 
names of parties); § 20-21 (2008) (mandating that clerk compile list of all marriage licenses issued during calendar 
year that were not returned by celebrant and to furnish list to Commonwealth’s attorney). 

6Section 20-31 (2008). 
7See 1982-1983 Op. Va. Att’y Gen. 336, 337. 
8I note that § 20-16.1 allows a clerk, under certain circumstances, to amend marriage records.  However, 

§ 20-16.1 also presumes the issuance of a license. 
9Section 20-90 (2008). 
10Hager v. Hager, 3 Va. App. 415, 416, 349 S.E.2d 908, 909 (1986) (emphasis added). 
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Finally, you ask whether a court may order a clerk to issue a marriage license under these 
circumstances.  A circuit court judge has the authority to issue a license only when “neither the clerk nor 
deputy clerk is able to issue the license.”11  It is well settled that “the primary objective of statutory 
construction is to ascertain and give effect to legislative intent.”12  When the language of a statute is plain 
and unambiguous, courts are bound by the plain meaning of that language.13  Thus, a circuit court judge 
may issue a marriage license only when the clerk or deputy clerks are unable to issue the license.  A court 
has no other statutory or equitable authority to issue or direct the issuance of a license. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a court does not have the statutory or equitable authority to 
affirm marriages that were not performed under a license of marriage.  Further, it is my opinion that a 
court may not direct a circuit court clerk to issue marriage licenses retrospectively under these 
circumstances. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

6:310; 6:990; 1:941/09-072 

                                                 
11Section 20-14 (2008). 
12Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983). 
13Cummings v. Fulghum, 261 Va. 73, 77, 540 S.E.2d 494, 496 (2001). 


