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The Honorable M. Kirkland Cox 
Member, House of Delegates 
131 Old Brickhouse Lane 
Colonial Heights, Virginia  23834 

Dear Delegate Cox: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether localities may impose bonding requirements in excess of ten percent of the 
estimated construction costs for the administrative allowance required from a developer. 

Response 

It is my opinion that localities may not impose bonding requirements that exceed ten percent of 
the estimated construction costs for the administrative allowance required from a developer pursuant to 
§ 15.2-2241(5). 

Applicable Law and Discussion 

Section 15.2-2241(5) provides, in pertinent part, that: 

5.  (Effective until July 1, 2014)  For the acceptance of dedication for public use of 
any right-of-way located within any subdivision or section thereof, which has constructed 
or proposed to be constructed within the subdivision or section thereof, any street, curb, 
gutter, sidewalk, bicycle trail, drainage or sewerage system, waterline as part of a public 
system or other improvement dedicated for public use, and maintained by the locality, the 
Commonwealth, or other public agency, and for the provision of other site-related 
improvements required by local ordinances for vehicular ingress and egress, including 
traffic signalization and control, for public access streets, for structures necessary to 
ensure stability of critical slopes, and for storm water management facilities, financed or 
to be financed in whole or in part by private funds only if the owner or developer 
(i) certifies to the governing body that the construction costs have been paid to the person 
constructing such facilities; (ii) furnishes to the governing body a certified check or cash 
escrow in the amount of the estimated costs of construction or a personal, corporate or 
property bond, with surety satisfactory to the governing body or its designated 
administrative agency, in an amount sufficient for and conditioned upon the construction 
of such facilities, or a contract for the construction of such facilities and the contractor’s 
bond, with like surety, in like amount and so conditioned; or (iii) furnishes to the 
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governing body a bank or savings institution’s letter of credit on certain designated funds 
satisfactory to the governing body or its designated administrative agency as to the bank 
or savings institution, the amount and the form.  The amount of such certified check, cash 
escrow, bond, or letter of credit shall not exceed the total of the estimated cost of 
construction based on unit prices for new public or private sector construction in the 
locality and a reasonable allowance for estimated administrative costs, inflation, and 
potential damage to existing roads or utilities, which shall not exceed 10 percent of the 
estimated construction costs.  “Such facilities,” as used in this section, means those 
facilities specifically provided for in this section.  [Emphasis added.] 

The power of a local governing body, unlike that of the General Assembly, “must be exercised 
pursuant to an express grant.”1  Section 15.2-2241(5) specifically provides that the amount for 
administrative allowance required from a developer “shall not exceed 10 percent.”  (Emphasis added.)  
Prior to July 1, 2009, the amount permitted by § 15.2-2241(5) was “25 percent.”2  When the General 
Assembly amends a statutory provision, a presumption arises that the legislature intended to change 
existing law.3  Clearly, such was the intent of the 2009 Session of the General Assembly in amending 
§ 15.2-2241(5) as the only change was the reduction of the required bonding amount.4 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that localities may not impose bonding requirements that exceed ten 
percent of the estimated construction costs for the administrative allowance required from a developer 
pursuant to § 15.2-2241(5). 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

1:845; 1:941/09-074 

                                                 
1Nat’l Realty Corp. v. Va. Beach, 209 Va. 172, 175, 163 S.E. 154, 156 (1968). 
2See 2009 Va. Acts ch. 193, available at http://leg1.state.va.us/cgi-bin/legp504.exe?091+ful+CHAP0193 

(amending § 15.2-2241(5) and deleting “25” and replacing it with “10” percent).  However, I note that on July 1, 
2014, the amount will revert to “25 percent.”  See id., cl. 2 (mandating that provisions of act will expire on July 1, 
2014). 

3See Wisniewski v. Johnson, 223 Va. 141, 144, 286 S.E.2d 223, 224-25 (1982); City of Richmond v. Sutherland, 
114 Va. 688, 693, 77 S.E. 470, 472 (1913). 

4See 2009 Va. Acts ch. 193, supra note 2.  Further, there is a presumption that an amendment to a law is intended 
to have some meaning and is not intended to be unnecessary or vain.  See Cape Henry Towers, Inc. v. Nat’l Gypsum 
Co., 229 Va. 596, 600, 331 S.E.2d 476, 479 (1985); 2007 Op. Va. Att’y Gen. 69, 71.  The amendment to 
§ 15.2-2241(5) would be meaningless if not read to reduce the bonding requirement from twenty-five to ten percent 
during the effective period of the enactment.  See 2009 Va. Acts ch. 193, supra note 2, cl. 2 (mandating that 
provisions of act will expire on July 1, 2014). 
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