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The Honorable Robert Hurt 
Member, Senate of Virginia 
P.O. Box 2 
Chatham, Virginia  24531 

Dear Senator Hurt: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You ask whether § 24.2-954 prohibits a member of the General Assembly from soliciting or 
accepting campaign contributions for his federal campaign committee during a regular session of the 
General Assembly.1  You further inquire whether federal law would preempt § 24.2-954 when a member 
of the General Assembly is raising the funds as part of a campaign for federal office. 

Response 

It is my opinion that § 24.2-954 precludes members of the General Assembly from engaging in 
fundraising activity in connection with a campaign for state office during a regular session of the General 
Assembly.  However, it is my further opinion that such prohibition does not restrict fundraising activity 
related to a campaign for federal office.  Finally, it is my opinion that federal law preempts Virginia’s 
fundraising prohibition when a General Assembly member solicits or accepts contributions solely for a 
federal office. 

Applicable Law and Discussion 

As you note, there are overlapping state and federal laws on the questions you present.  Turning 
first to state law, under a well-established principle of statutory construction, § 24.2-954 must be read 
together with the Campaign Finance Act of 20062 (“2006 Act”), rather than in isolation.3 

 
1For purposes of this opinion, the phrase “regular session of the General Assembly” means “on and after the first 

day of a regular session of the General Assembly through adjournment sine die of that session.”  VA. CODE ANN. 
§ 24.2-954(A) (2006). 

2See VA. CODE ANN. tit. 24.2, ch. 9.3, §§ 24.2-945 to 24.2-953.5 (2006 & Supp. 2009). 
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Section 24.2-954(A) provides that: 

No member of the General Assembly or statewide official and no campaign committee of 
a member of the General Assembly or statewide official shall solicit or accept a 
contribution for the campaign committee of any member of the General Assembly or 
statewide official, or for any political committee, from any person or political committee 
on and after the first day of a regular session of the General Assembly through 
adjournment sine die of that session. 

Section 24.2-945.1(A) of the 2006 Act defines a “campaign committee” as “the committee designated by 
a candidate to receive all contributions and make all expenditures for him or on his behalf in connection 
with his nomination or election.”  (Emphasis added.)  A “candidate” is “a person who seeks or campaigns 
for an office of the Commonwealth or one of its governmental units.”4  Additionally, § 24.2-954(B) 
provides that: 

No person or political committee shall make or promise to make a contribution to a 
member of the General Assembly or statewide official or his campaign committee on and 
after the first day of a regular session of the General Assembly through adjournment sine 
die of that session. 

For purposes of § 24.2-954, the term “solicit” means to “request a contribution, orally or in writing, but 
shall not include a request for support of a candidate or his position on an issue.”5 

I conclude that in enacting § 24.2-954(A), the intent of the General Assembly was to prohibit 
fundraising during a regular session of the General Assembly by persons running for state office.  The 
General Assembly did not prohibit all fundraising.  Instead, it targeted specific fundraising activities 
directed at a campaign committee.  A “campaign committee” is “the committee designated by a 
candidate,” which is a person who seeks or campaigns for a state office,6 “to receive all contributions and 
make all expenditures for him or on his behalf in connection with his nomination or election.”7  
Therefore, if the fundraising does not occur “for an office of the Commonwealth,” the prohibition in 
§ 24.2-954(A) would not apply.  This conclusion is supported by other statutes regulating elections, which 
demonstrate a consistent intent by the General Assembly for these laws to apply to candidates for state 
and local offices, not candidates for federal office.8  Thus, § 24.2-954 does not apply to fundraising 
                                                                                                                                                             

3See Alston v. Commonwealth, 274 Va. 759, 769, 652 S.E.2d 456, 462 (2007) (noting cardinal rule of statutory 
construction that statutes dealing with specific subject must be construed together to arrive at object sought to be 
accomplished). 

4Section 24.2-101 (Supp. 2009) (emphasis added); see also § 24.2-945.1(A) (Supp. 2009) (referring to 
§ 24.2-101 for definition of “candidate”). 

5Section 24.2-954(D) (2006). 
6See supra note 4 and accompanying text. 
7Section 24.2-945.1(A). 
8See § 24.2-945(A) (Supp. 2009) (exempting candidates for United States Congress from 2006 Act); 

§ 24.2-947.1(A) (Supp. 2009) (requiring that statements of organization be filed only for individuals “seeking or 
campaigning for an office of the Commonwealth or one of its governmental units”); see also § 24.2-502 (2006) 
(requiring that statements of economic interests be filed by candidates for state or local office). 
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activities by a General Assembly member in connection with a campaign for federal office.  In the facts 
you present, a person who is campaigning for the United States House of Representatives is not seeking 
an office “of the Commonwealth or one of its governmental units.”  For the same reason, I must conclude 
that § 24.2-954(B) does not prohibit a contribution to the campaign committee of a candidate for federal 
office. 

The analysis, however, does not end with § 24.2-954 because federal law regulates campaigns for 
federal office.  The Federal Election Campaign Act of 19719 (“FECA”) provides that “the provisions of 
this Act, and of rules prescribed under this Act, supersede and preempt any provision of State law with 
respect to election to Federal office.”10  The Federal Election Commission (“FEC”) has promulgated 
regulations that address fundraising, specifically providing that “[f]ederal law supersedes State law 
concerning the … [l]imitation on contributions and expenditures regarding Federal candidates and 
political committees.”11  I find no restriction under federal law that would prevent a member of the 
General Assembly from soliciting or accepting contributions during a regular session of the General 
Assembly. 

The FEC has not construed § 24.2-954.  However, the FEC has issued an advisory opinion 
concluding that FECA preempted a Georgia statute, similar to Virginia’s, that prohibited fundraising by a 
member of the Georgia General Assembly when it was in session.12  The United States Court of Appeals 
for the Eleventh Circuit reached the same conclusion with respect to this Georgia statute.13  Further, the 
FEC consistently has concluded in other contexts that federal law preempts state law restrictions on 
fundraising by candidates for federal office.14 

Under the Supremacy Clause15 of the Constitution of the United States, when a state law conflicts 
with a federal law that the federal government had proper constitutional authority to promulgate, state law 

                                                 
9See Pub. L. No. 92-225, 86 Stat. 3 (codified in scattered sections, as amended, at 2 U.S.C. §§ 431 to 457). 
102 U.S.C.S. § 453(a) (LexisNexis Supp. 2009). 
1111 C.F.R. § 108.7(b)(3) (2009). 
12See Adv. Op. Fed. Election Comm’n 1995-48 (1996), available at http://saos.nictusa.com/saos/searchao? 

SUBMIT=continue&PAGE_NO=-1 (search for 1995-48).  Drawing from the text and the legislative history of the 
statute, the FEC concluded that the FECA “‘occup[ies] the field with respect to elections to Federal office and that 
the Federal law will be the sole authority under which such elections will be regulated.’”  Id. (quoting H.R. Rep. No. 
93-1239, 93d Cong., 2d Sess. 10 (1974)).  Therefore, notwithstanding state law to the contrary, a member of the 
Georgia General Assembly who was also a candidate for the United States Senate could accept contributions during 
the period the Georgia legislature is in session.  Id. 

13See Teper v. Miller, 82 F.3d 989 (11th Cir. 1996) (upholding preliminary injunction enjoining application of 
Georgia statute as preempted by FECA). 

14See Adv. Op. Fed. Election Comm’n:  1994-2 (1994), available at 
http://saos.nictusa.com/saos/searchao?SUBMIT=ao&AO=966 (search for 1994-02) (concluding that FECA 
preempts Minnesota statute barring lobbyists from contributing to candidate during regular session of state 
legislature); 1993-25 (1994), available at http://saos.nictusa.com/saos/searchao?SUBMIT=ao&AO=966 (search for 
1993-25) (advising that FECA preempts Wisconsin statute restricting time period during which lobbyists can 
contribute to candidates); 1992-43 (1993), available at http://saos.nictusa.com/saos/searchao? 
SUBMIT=ao&AO=966 (search for 1992-43) (concluding that FECA preempts Washington statute barring state 
officials from accepting campaign contributions during legislative sessions). 

15U.S. Const. art. VI, cl. 2. 

http://saos.nictusa.com/saos/searchao?%20SUBMIT=continue&PAGE_NO=-1
http://saos.nictusa.com/saos/searchao?%20SUBMIT=continue&PAGE_NO=-1
http://saos.nictusa.com/saos/searchao?SUBMIT=ao&AO=966
http://saos.nictusa.com/saos/searchao?SUBMIT=ao&AO=966
http://saos.nictusa.com/saos/searchao?%20SUBMIT=ao&AO=966
http://saos.nictusa.com/saos/searchao?%20SUBMIT=ao&AO=966


The Honorable Robert Hurt 
January 25, 2010 
Page 4 

must give way.16  In light of the clear language of FECA, its regulations, its consistent interpretation by 
the FEC, and persuasive precedent from the Eleventh Circuit, it is my opinion that FECA would preempt 
§ 24.2-954 insofar as it restricts a member of the General Assembly, during a session of the General 
Assembly, from soliciting or accepting funds for a campaign related to a federal office. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that § 24.2-954 precludes members of the General Assembly from 
engaging in fundraising activity in connection with a campaign for state office during a regular session of 
the General Assembly.  However, it is my further opinion that such prohibition does not restrict 
fundraising activity related to a campaign for federal office.  Finally, it is my opinion that federal law 
preempts Virginia’s fundraising prohibition when a General Assembly member solicits or accepts 
contributions solely for a federal office. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

 
Kenneth T. Cuccinelli 
Attorney General 

1:485; 1:941/10-005 

                                                 
16See, e.g., CSX Transp., Inc. v. Easterwood, 507 U.S. 658, 663 (1993). 


