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The Honorable Jackson H. Miller 
Member, House of Delegates 
General Assembly Building, Room 418 
Richmond, Virginia  23219 

Dear Delegate Miller: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You ask whether a local school board may charge a fee for the transportation of a student who 
voluntarily enrolls in a nonrequired specialty program located outside the boundaries of the student’s 
“base school.”1  You also ask whether a school board may charge a transportation fee for a majority of its 
specialty programs and provide free transportation for certain select programs. 

Response 

It is my opinion that a local school board may not charge a fee for the transportation of a student 
enrolled in a specialty program located outside the boundaries of the student’s base school.2 

Background 

You relate that Prince William County Public Schools (“PWCS”) offers students the opportunity 
to enroll in a number of specialty programs that are located throughout the school division and in a 
neighboring school division.  You note that these programs are voluntary and offer the standard 
curriculum as well as supplemental or complementary educational opportunities.  For some students, the 
specialty program may be offered at their base school.  These students rely on the ordinary means of 
school transportation.  You note, however, that some students attend specialty programs at locations 
outside the boundaries of their base schools.  You relate that PWCS provides free transportation for these 
students via a network of express bus stops.  You note, however, that parents are responsible for a 
student’s transportation between home and the express stop. 

As a result of budget considerations, you state that PWCS plans to discontinue free transportation 
to all but three specialty programs, including the Governor’s School in Fairfax County.  You note that if 

 
1For purposes of this opinion, a “base school” is a school within which designated school boundaries a student 

resides. 
2Because I answer your first inquiry in the negative, there is no need to address your second question. 
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PWCS discontinues the free transportation to the Governor’s School, the number of PWCS students who 
attend the program would decrease due to the travel distance involved. 

You state that PWCS proposes to continue free transportation to certain traditional programs 
offered to students across the county.  You relate that should such free transportation be discontinued, a 
number of consequences would follow:  (1) the closing or repurposing of the buildings; (2) staff transfers 
or layoffs; and (3) the absorption of students into their base schools, possibly resulting in overcrowding. 

Applicable Law and Discussion 

The Constitution of Virginia mandates that the General Assembly “provide for a system of free 
public elementary and secondary schools for all children of school age throughout the Commonwealth.”3  
In response, the General Assembly has provided that “[t]he public schools in each school division shall be 
free to each person of school age who resides within the school division.”4  Further, local school boards 
are not permitted to levy fees or charges on any pupil except as provided in Title 22.1 or by regulation of 
the State Board of Education (“State Board”).5 

Section 22.1-176(A) authorizes local school boards to provide transportation for the pupils they 
serve, but does not expressly require such transportation, except in one instance.  Section 22.1-221(A) 
requires school boards to provide free transportation to students with disabilities so they may “obtain the 
benefit of educational programs and opportunities.” 

Although the transportation of pupils (other than students with disabilities) is optional, the 
General Assembly has authorized school boards to charge fees for such transportation in only one 
circumstance: 

When a school board provides transportation to pupils for extracurricular activities, other 
than those covered by an activity fund, which are sponsored by the pupils’ school apart 
from the regular instructional program and which the pupils are not required to attend or 
participate in, the school board may accept contributions for such transportation or charge 
each pupil utilizing such transportation a reasonable fee not to exceed his pro rata share 
of the cost of providing such transportation.[6] 

The General Assembly has not defined the term, “extracurricular”; therefore, it must be given its 
ordinary meaning.7  “Extracurricular” means “outside a regular curriculum : not falling within the scope 
of a regular curriculum … connected with the students’ school and usu. carrying no academic credit.”8  
This definition is consistent with the meaning ascribed to it by the State Board of Education.9  Although 
                                                 

3VA. CONST. art. VIII, § 1. 
4VA. CODE ANN. § 22.1-3(A) (2006). 
5See § 22.1-6 (2006). 
6Section 22.1-176(B). 
7See Sansom v. Bd. of Supvrs., 257 Va. 589, 594-95, 514 S.E.2d 345, 349 (1999); Commonwealth v. Orange-

Madison Coop. Farm Serv., 220 Va. 655, 658, 261 S.E.2d 532, 533-34 (1980). 
8WEBSTER’S THIRD NEW INTERNATIONAL DICTIONARY OF THE ENGLISH LANGUAGE UNABRIDGED 806 (1993). 
9See, e.g., 8 VA. ADMIN. CODE 20-131-200(A) (Supp. 2009) (“Extracurricular activities must be organized to 

avoid interrupting the instructional program.  Extracurricular activities shall not be permitted to interfere with the 
student’s required instructional activities.”). 
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the specialty programs you describe offer supplemental or complementary educational opportunities, I 
assume that such program opportunities are interwoven with the standard mandatory curriculum and are 
not separate, optional components that augment a student’s instructional day or diploma requirements.  In 
addition, although enrollment in the specialty program is optional, a student participating in the program 
is subject to the Commonwealth’s compulsory attendance laws.10  As such, the educational opportunities 
may not be characterized as “extracurricular” such that the school board may charge a fee for 
transportation.  Accordingly, it is my opinion that § 22.1-176 does not authorize a local school board to 
charge a transportation fee for a student enrolled in a specialty program.11 

Local school boards may charge fees in accordance with regulations of the State Board.12  The 
State Board has authorized fees for “voluntary student activities” and provides that a local school board is 
not prohibited “from making supplies, services, or materials available to pupils at cost.  Nor is it a 
violation to make a charge for a field trip or an educational related program that is not a required 
activity.”13  A prior opinion of the Attorney General has examined whether transportation to and from 
school might be a “service” for which school boards could charge and concluded that bus transportation 
to and from school is not a “service” within the meaning of the regulation.14 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that a local school board may not charge a fee for the transportation of 
students enrolled in a specialty program located outside the boundaries of the student’s base school.15 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

 
Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 

6:060; 1:941/10-016 

                                                 
10See § 22.1-254(A) (2006). 
11See 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 337, 338 (concluding that there is no requirement that school division 

provide tuition and transportation for students attending “magnet” school).  Tuition and transportation matters are 
reserved to the cooperative agreement of the participating divisions.  Id.  Participating school divisions may, absent 
an agreement to the contrary, decide to enroll and pay for fewer than the number of students for whom slots are 
available or withdraw from the ‘magnet’ program before its students complete the program.  Id. 

12See supra note 5 and accompanying text. 
138 VA. ADMIN. CODE § 20-370-10 (2002). 
14See 2007 Op. Va. Att’y Gen. 82, 84 (interpreting § 22.1-176 and 8 VAC § 20-370-10). 
15See supra note 2. 


