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Dear Mr. Lind:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code ofVirginia.

Issue Presented

You ask whether an absentee ballot shall be counted when that absentee ballot was properly cast
by a qualified voter who then dies before election day.

Response

It is my opinion that, when a general registrar knows that an absentee voter has died prior to
election day, but after having voted by absentee ballot, the registrar must cancel that voter's registration,
and the absentee ballot should not be counted; but that in those circumstances in which absentee ballots
are cast prior to election day in a manner by which the absentee ballot no longer can be set aside, the
general registrar who knows of the voter's death shall cancel that voter's registration, but election
officials are not otherwise required to perform the impossible task of not counting the deceased voter's
absentee ballot.

Applicable Law and Discussion

Pursuant to § 24.2-700, a registered voter meeting one of the eligibility requirements of that
section may request an absentee ballot in any election in which he or she is qualified to vote. Section
24.2-707 provides two methods by which an eligible voter may vote by absentee ballot: by mail or in
person. Specifically, an absentee voter either may (1) send a completed absentee ballot application to the
general registrar's office and, after receiving the official printed ballot from the electoral board, mark the
ballot in the presence of a witness, enclose the ballot in the designated envelope in accordance with the
instructions provided, and return the ballot to the electoral board by mail to be counted on election day; or
may (2) appear in person at the office of the general registrar (or at another location approved by the
electoral board) to complete the application procedures and, if the official ballot is then available and the
jurisdiction uses a central absentee voting precinct, cast the absentee ballot on voting equipment provided
by the Electoral Board.

Section 24.2-711, which prescribes the duties of election officers with respect to absentee ballots,
provides:
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After the close of the polls, the container of absentee ballots shall be opened by the
officers ofelection. As each ballot envelope is removed from the container, the name of
the voter shall be called and checked as if the voter were voting in person. If the voter is
found entitled to vote, an officer shall mark the voter's name on the pollbook with the
first or next consecutive number from the voter count form, or shall enter that the voter
has voted if the pollbook is in electronic form. The ballot envelope shall then be opened,
and the ballot deposited in the ballot container without being unfolded or examined. If
the voter is found not entitled to vote, the unopened envelope shall be rejected. A
majority ofthe officers shall write and sign a statement of the cause for rejection on the
envelope or on an attachment to the envelope. l

The counting of absentee ballots at the close of regular balloting has long been the practice in
Virginia? A printed absentee ballot delivered to the electoral board by mail or by the voter in person is
deemed to be cast on the day of the election.3 The casting of such an absentee ballot takes place when the
officers of election, following the steps set forth in § 24.2-711, open the ballot envelope and deposit the
ballot in the ballot container after having satisfied themselves that the person who submitted the absentee
ballot is a qualified voter entitled to vote in the election. In Moore v. Pullem, the Supreme Court of
Virginia held that before a vote could be counted, it is the dutY of the election officials to:

ascertain whether each of the persons whose ballots [are] so offered had been properly
registered, and then whether they had qualified themselves to vote at that election ... and
also to consider every other fact which might have then appeared to show that the person
was not a qualified voter. For instance, if it then appeared that he had been convicted of a
crime, or if in the interval he had died, of course, the ballot could not have been legally
deposited or counted as a valid vote.4

Thus, a person who is deceased on election day cannot vote, and the absentee ballot of any such person
should not be cast and counted.s Section 24.2-427 mandates that the "general registrar shall cancel the
registration of (i) all persons known by him to be deceased ....,,6 A person whose registration to vote
has been cancelled cannot vote, and his vote should not be counted~7 Accordingly, an absentee ballot of a
person known to be deceased shall not be cast and counted on election day.

Virginia law, however, permits certain absentee ballots to be cast prior to election day. Section
24.2-707 expressly provides that "[t]he electoral board of any county or city using a central absentee

I Section 24.2-711 (2006) (emphasis added).

2 See, e.g., Moore v. Pullem, 150 Va. 174, 183, 142 S.E. 415, 417 (1928) ("at the close of the regular balloting
on the day of the election," the absentee votes shall be counted) (construing the predecessor to the current absentee
voting statutes). But see § 24.2-709.1 (Supp. 2010) (electoral board may authorize general registrar to use
alternative procedures prior to election day to expedite counting of absentee ballots capable of being read by an
optical scan counting device so long as ballot count totals are not initiated).

3 See 1959-1960 Op. Va. Att'y Gen. 142, 142-43 (an absentee ballot mailed to the electoral board "is not deemed
to be actually cast until the day of election"). See also §§ 24.2-600 through 24.2-687, setting forth the methods by
which votes are cast on election day and how they are counted.

4 Moore, 150 Va. at 199, 183 S.E. at 422 (emphasis added).

sId; see also 1959-1960 Op. Va. Att'y Gen. at 143 (the mailed absentee ballot of a voter who died before
election day should not be counted). .

6 Section 24.2-427(B) (Supp. 2010).

7 See §§ 24.2-427 (Supp. 2010) and 24.2-643 (2006).
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voting precinct may provide for the casting of absentee ballots on voting equipment prior to election day
by applicants who are voting in person" and that "procedures shall provide for the casting of absentee
ballots prior to election day by in-person applicants on voting equipment which has been certified, and is
currently approved, by the State Board." 8 Section 24.2-709.1 further permits an electoral board to
authorize its general registrar to use alternative procedures to expedite counting absentee ballots capable
of being read by optical scan counting equipment by casting those ballots through the optical scanner,
without initiating ballot count totals.

The General Assembly adopted these two provisions for important public policy reasons, namely
to make in-person absentee voting more convenient for voters and to ease the administrative burden on
local election officials responsible for processing absentee ballots. Both sections require election officials
to follow procedures intended to verify that the voter is qualified to vote in that election before the
absentee ballot is cast. Once an absentee ballot has been cast on voting equipment, however, it is no
longer capable of being set aside on election day.9 Although a voter who dies before election day no
longer is a qualified voter for that election, election procedures implemented for other important public
policy reasons may result in the absentee ballot of such a voter being cast on voting equipment before
election day, leaving election officials with no ability to set aside the ballot so that it is not counted.

In cases of in-person voting on machines, there is no way to distinguish one electronic "secret"
vote from others cast on the equipment, so the absentee vote will be counted. When a printed absentee
ballot is processed, however, because the general registrar cancels a deceased voter's registration, the
voter's name will not be found on the pollbook and the vote will not be counted. As you note, there is
thus a different outcome ofhow an absentee vote will be treated based on the method of voting chosen.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that, when a general registrar knows an absentee voter has died
prior to election day, but after having voted by absentee ballot, the registrar must cancel that voter's
registration, and the absentee ballot should not be counted; but that in those circumstances in which
absentee ballots are cast prior to election day in a manner by which the absentee ballot no longer can be
set aside, the general registrar who knows of the voter's death shall cancel that voter's registration, but
election officials are not otherwise required to perform the impossible task of not counting the deceased
voter's ballot. .

With warmest regards, I am

l:-YC' '~
Kenneth T. Cuccinelli, IT
Attorney General

BId

9 The General Assembly has recognized that once a ballot is cast it may not be possible to set it aside if officers
of election later determine that the ballot is invalid See, e.g., § 24.2-663 (2006) ("If any person votes, either in
person or absentee, more than one time in an election, all ballots received from such person shall be void and, if
possible, not counted. If one such ballot has already been cast, any additional ballots received from such person
shall be void and not counted") (emphasis added).


