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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You inquire regarding certain legal consequences of a locality's adoption of an ordinance as 
enabled by, and described in § 15.2-922 of the Code of Virginia, which authorizes a locality to require that 
smoke detectors be installed in "any building containing one or more dwelling units." Specifically, you 
ask whether § 15.2-922 necessitates the retrofit of those buildings for compliance with the current 
provisions of the Uniform Statewide Building Code ("USBC"). 

Response 

It is my opinion that when a locality, acting pursuant to§ 15.2-922, adopts an ordinance to require 
installation of smoke detectors in "any building containing one or more dwelling units," that enactment 
does not necessitate the retrofitting with smoke detectors of existing buildings containing dwelling units. 
It is my further opinion that at such time as smoke detectors may be installed in any building containing 
dwelling units, the installation must comply with the then-current provisions of the Uniform Statewide 
Building Code. Finally, it is my opinion that, to remain in compliance with the ordinance, once the smoke 
detectors are initially installed, the terms of the Uniform Statewide Building Code govern the 
maintenance or replacement of the smoke detectors. 

Applicable Law and Discussion 

The General Assembly, "to provide comprehensive protection of the public health and safety,"1 

has "directed and empowered [the Board of Housing and Community Development] to adopt and 
promulgate a Uniform Statewide Building Code. "2 Generally, 

1 VEPCO v. Savoy Constr. Co., 224 Va. 36, 44,294 S.E.2d 811,817 (1982). 
2 VA. CODE ANN.§ 36-98 (2011). 
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The Building Code shall prescribe building regulations to be complied with in the 
construction and rehabilitation of buildings and structures, and the equipment therein as 
defined in § 36-97, and shall prescribe regulations to ensure that such buildings and 
structures are properly maintained, and shall also prescribe procedures for the 
administration and enforcement of such regulations, including procedures to be used by 
the local building department in the evaluation and granting of modifications for any 
provision of the Building Code, provided the spirit and functional intent of the Building 
Code are observed and public health, welfare and safety are assured. The provisions of 
the Building Code and modifications thereof shall be such as to protect the health, safety 
and welfare of the residents of the Commonwealth[.]i'l 

Moreover, the General Assembly has provided that "[s]uch building code shall supersede the building 
codes and regulations of the counties, municipalities and other political subdivisions and state agencies."4 

Consistent with these overarching legislative policy considerations, § 15.2-922 provides that 
"[a ]ny locality . . . may by ordinance require that smoke detectors be installed in . . . any building 
containing one or more dwelling units .... "5 The statute further provides that "[s]moke detectors 
installed pursuant to this section shall be installed in conformance with the provisions of the Uniform 
Statewide Building Code ... , and any locality with an ordinance shall follow a uniform set of standards 
for maintenance of smoke detectors established in the [USBC]."6 

"When construing a statute, our primary objective is to 'ascertain and give effect to legislative 
intent,' as expressed by the language used in the statute."' "Under basic rules of statutory construction, 
we determine the General Assembly's intent from the words contained in the statute."8 In addition, 
generally, "statutes may be considered as in pari materia when they relate to ... the same subject or to 
closely connected subjects or objects. Statutes which have the same general or common purpose or are 
parts of the same general plan are also ordinarily considered as in pari materia."9 

The USBC, as adopted in Virginia, generally is divided into three parts. Part I, the Virginia 
Construction Code ("VCC"), govems the construction of new buildings and structures.10 Part II, the 
Virginia Rehabilitation Code ("VRC"), contains regulations specific to the rehabilitation of existing 

3 Section 36-99(A) (20 II). 
4 Section 36-98. 
5 VA.CODEANN. § 15.2-922(2012). 
6 !d. The Virginia Statewide Fire Prevention Code ("VSFPC") contains similar local-option enabling provisions 

with respect to smoke alarms. 13 VA. ADMIN. CODE§ 5-51-1 !(E) (2013). This opinion focuses only on your 
inquiries respecting§ 15.2-922, and its enabling authority respecting smoke detectors. 

7 Cuccinelli v. Rector & Visitors of the Univ. of Va., 283 Va. 420, 425, 722 S.E.2d 626, 629 (2012) (quoting 
Commonwealth v. Amerson, 281 Va. 414,418,706 S.E.2d 879,882 (2011)) (further citation and internal quotation 
marks omitted). 

8 Williams v. Commonwealth, 265 Va. 268, 271, 576 S.E.2d 468, 470 (2003) (citing Vaughn, Inc. v. Beck, 262 
Va. 673,677,554 S.E.2d 88,90 (2001); Thomas v. Commonwealth, 256 Va. 38, 41,501 S.E.2d 391,393 (1998)). 

9 Prillaman v. Commonwealth, 199 Va. 401, 405, 100 S.E.2d 4, 7 (1957). 
10 See 13 VA. ADMIN. CODE §§ 5-63-10 through 5-63-390 (2013). 
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buildings. 11 Part Ill, the Virginia Maintenance Code ("VMC"), contains regulations specific to the 
. f . . 12 mamtenance o ex1stmg structures. 

By the express terms of § 15.2-922, upon a locality's adoption of an ordinance requiring the 
installation of smoke detectors, subsequent installations of smoke detectors should comply with the 
provisions of the then-applicable edition and subdivision of the USBC for a particular building that is to 
contain one or more dwelling unitsY Once initially installed into a building containing such dwelling 
units, § 15.2-922 requires only that they be maintained in accordance with the USBC. 14 Thus, the 
applicable provisions of that code, as they may be revised from time to time and applicable to smoke 
detectors, will govern all post-installation matters. 

that 
With respect to the maintenance of existing buildings and structures, the VMC currently provides 

[b ]uildings and structures shall be maintained and kept in good repair in accordance with 
the requirements of this code and when applicable in accordance with the USBC under 
which such building or structure was constructed. No provision of this code shall require 
alterations to be made to an existing building or structure or to equipment unless 
conditions are present which meet the definition of an unsafe structure or a structure unfit 
for human occupancy.1''1 

Thus, the VMC generally does not require alteration of existing buildings, structures, or equipment to 
comply with periodic maintenance-related revisions in the USBC.16 Nevertheless, there is a notable 
exception to this rule with respect to smoke detectors, dependent upon a specific, inspection-based 
determination of a locality's building official: 

Smoke detectors in buildings containing dwelling units. AC-powered smoke detectors 
with battery backup or an equivalent device shall be required to be installed to replace a 
defective or inoperative battery-powered smoke detector located in buildings containing 
one or more dwelling units or rooming houses offering to rent overnight sleeping 
accommodations, when it is determined by the building official that the responsible party 
of such building or dwelling unit fails to maintain battery-powered smoke detectors in 
working condition.l"l 

"See 13 VA. ADMIN. CODE§§ 5-63-400 through 5-63-440 (2013). 
12 See 13 VA. ADMIN. CODE§§ 5-63-450 through 5-63-540 (2013). 
13 Identification of the specific kind or type of smoke detector required to be installed in a building containing 

one or more dwelling units, upon the enactment of such an ordinance, is beyond the scope of this Opinion. 
14 This maintenance requirement would apply to smoke detectors existing in a building containing one or more 

dwelling units on the effective date of an ordinance adopted pursuant to § 15.2-922. 
15 See 13 VA. ADMIN. CODE§ 5-63-470(B) (2013). 
16 See Clayton v. State Bldg. Code Technical Review Bd., 2011 Va. App. LEXIS 36, *8, 2011 WL 382134 

(2011) (unpublished). 
17 13 VA. ADMIN. CODE§ 5-63-350(P) (which provision relates to existing structures, and adds a§ 3413.6 to the 

USBC in Virginia, derivative of the section-numbering system found in the 2009 International Building Code). 
Identification of the specific regulatory provisions or local conditions that may lead a locality's building official to 
conduct an inspection of an existing building's smoke detectors is beyond the scope of this Opinion. See VA. CODE 
ANN. § 36-l 05 (2012) (setting forth general provisions regarding building inspections).; and see 13 VA. ADMIN. 
CODE§ 5-51-135(H) (containing language for inclusion in the VSFPC pertaining to the frequency of inspection of 
smoke detectors). See generally VA. CODE ANN.§§ 36-99.3 through 36-99.5:1 (2011), and 13 VA. ADMIN. CODE§ 
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You specifically ask whether the adoption of an ordinance pursuant to § 15.2-922 "requires the 
retrofit of ... [existing] ... buildings for compliance with the current provisions of ... " the USBC. In my 
examination of the USBC, I find only the above-quoted provision that is specifically directed to smoke 
detectors in buildings containing dwelling units; its language does not generally require the retrofitting of 
existing buildings with such detectors. This absence of language distinctly differs from USBC provisions 
relating to smoke detectors in several other types of existing structures where human habitation occurs, 
such as those specific to college and university dormitories, 18 juvenile care facilities, 19 assisted living 
facilities,20 hotels and motels,21 and adult day care centers?' For each of these facilities, the USBC 
requires installation of smoke detectors regardless of when the building was constructed. Based upon 
these differences in wording within the USBC regarding the requirement to retrofit existing buildings 
with smoke detectors, I conclude that local ordinances adopted pursuant to § 15.2-922 do not require the 
retrofit of existing buildings that contain one or more dwelling units so as to require the immediate 
installation of smoke detectors.23 

As noted above, following a locality's adoption of an ordinance pursuant to §15.2-922, and 
according to that statute's express language, any installation of smoke detectors in buildings containing 
dwelling units should be in accordance with the then-current provisions of the USBC.24 Moreover, with 
respect to post-installation maintenance or replacement of smoke detectors in a such a building, one must 
refer to the applicable sections of the Code of Virginia, to smoke detector-specific provisions of the 
USBC, and to any responsible party-specific determinations of the local building official for appropriate 
guidance. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that when a locality, acting pursuant to § 15.2-922, adopts an 
ordinance to require installation of smoke detectors in "any building containing one or more dwelling 

5-63-650(K) through (0), and (Q) through (X) (for examples of statutory and USBC provisions relating to smoke 
detectors that are not gennane to your specific inquiries). 

18 See 13 VA. ADMIN. CODE§ 5-63-350(L) (which provision relates to existing structures, and adds a§ 3413.2 to 
the USBC in Virginia). 

19 See 13 VA. ADMIN. CODE§ 5-63-350(M) (which provision relates to existing structures, and adds a§ 3413.3 
to the USBC in Virginia). 

20 See 13 VA. ADMIN. CODE § 5-63-350(0) (which provision relates to existing structures, and adds a§ 3413.5.2 
to the USBC in Virginia). 

21 See 13 VA. ADMIN. CODE § 5-63-350(T) (which provision relates to existing structures, and adds a § 3413.10 
to the USBC in Virginia). 

22 See 13 VA. ADMIN. CODE§ 5-63-350(X) (which provision relates to existing structures, and adds a§ 3416.14 
to the USBC in Virginia). 

23 See generally Halifax Corp. v. First Union Nat'! Bank, 262 Va. 91, 100,546 S.E.2d 696, 702 (2001) (wherein 
the court stated, "When analyzing a statute, we must assume that the General Assembly chose, with care, the words 
it used in enacting the statute, and we are bound by those words when we apply the statute .... Additionally, when 
the General Assembly includes specific language in one section of a statute, but omits that language from another 
section of the statute, we must presume that the exclusion of the language was intentional." (citations omitted)). 

24 This opinion focuses upon your inquiry regarding the issue of retrofitting of existing buildings with smoke 
detectors following a local governing body's adoption of an ordinance pursuant to the enabling authority of § 15.2-
922. Thus, it does not address legal issues pertaining to installation of smoke detectors in new, or newly rehabilitated 
buildings containing one or more dwelling units, or upon a change of use of a building from non-residential to 
residential. 
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units," that enactment does not necessitate the retrofitting with smoke detectors of existing buildings 
containing dwelling units. It is my further opinion that at such time as smoke detectors may be installed 
in any building containing dwelling units, the installation must comply with the then-current provisions of 
the Uniform Statewide Building Code. Finally, it is my opinion that, to remain in compliance with the 
ordinance, once the smoke detectors are initially installed, the terms of the Uniform Statewide Building 
Code govern the maintenance or replacement of the smoke detectors. 

With kindest regards, I am 

Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 


