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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether a parcel of real property consisting of 8.6 acres of woodland and 3.2 acres of 
marsh/swamp land, in addition to one acre used for a home site, qualifies for your county's Land Use 
Program, which implements the use taxation and assessment authorized by§ 58.1-3230. 

Response 

It is my opinion that, should a commissioner of the revenue make the factual determination that a 
parcel of land meets the criteria set forth in § 58.1-3230, but fails to meet the acreage requirements of 
§ 58.1-3233(2), such parcel may not qualify for use taxation and assessment. 

Background 

You present a scenario in which a taxpayer owns 12.80 acres of real property in Middlesex County. 
You state that the land comprises one acre dedicated to a home site including a dwelling, 8.6 acres of 
woodland, and 3.2 acres of marsh/swamp land. Nonetheless, you indicate the taxpayer claims the land is 
divided as follows: 3. I acres is tidal marsh, 1.6 acres constitute vegetated riparian buffer, 1.15 acres is 
swamp, 0.82 acres of RPA, and the remaining 6.10 acres encompass woodland. You relate that the 
taxpayer has applied for your county's Land Use Program. 

Applicable Law and Discussion 

Pursuant to § 5 8.1-3231 of the Code of Virginia, any locality that has "adopted a land-use plan may 
adopt an ordinance to provide for the use value assessment and taxation ... of real estate classified in § 
58.1-3230." Section 58.1-3230 establishes and defines the special classifications for which land use 
assessments are permitted: real estate that is devoted to either agricultural use, horticultural use, forest, or 
to open space use may be eligible for such assessment.1 

1 VA. CODE ANN. § 58.1-3230 (Supp. 20 12). 
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In addition to meeting the criteria set forth in the classifications provided in § 58.1-3230, the Code 
requires land devoted to a qualifying use to meet ceJtain acreage requirements. Genera lly, land devoted to 
agricultural or horticultural use must consist of a minimum of five acres; forest property must consist of a 
minimum of twenty acres; and open-space property must consist "of a minimum of five acres or such 
greater minimum acreage as may be prescribed" by the locality. 2 As a previous Opinion of this Office has 
stated, " [t]o qualify for the special assessment, the land must be devoted to agricultural, horticultural, 
forest, or open-space uses, and must satisfy the minimum acreage requirement .... "3 

Section 58.1-3233 directs and authorizes commissioners of the revenue to determine whether a 
particular parcel falls within the definition of a qualifying classification.4 To assist with this determination, 
the commissioner is authorized to request an opinion from the Director of the Depa1iment of Conservation 
and Recreation, the State Forester, or the Commissioner of Agriculture and Consumer Services, as 
necessary.5 Once the commissioner has classified the property, he further is directed to determine whether 
the applicable minimum acreage requirement is satisfied.6 

Whether a particular parcel meets the requirements to qualify for a special assessment is a factual 
determination to be made by the local assessing official. Thus, should a commissioner of the revenue 
determine the land both is devoted to a qualifying use and satisfies the applicable acreage requirement, it is 
my opinion that such parcel may be el igible for special assessment, but that if the commissioner concludes 
that the land fails either criterion, such land may not be afforded a special assessment under§ 58.1-3231.

7 

Conclusion 

Accordingly, it is my opm10n that, should a commissioner of the revenue make the factual 
determination that a parcel of land meets the criteria set forth in § 58.1-3230, but fails to meet the acreage 
requirements of§ 58.1-3233(2), such parcel may not qualify for use taxation and assessment. 

With kindest regards, I am 

Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 

2 Section 58.1-3233(2) (Supp. 2012). You do not indicate that Middlesex County has adopted an ordinance 
establishing an acreage minimum for open-space land greater than the 5-acre requirement provided in § 58.1-3233(2). 

3 2009 Op. Va. Att'y Gen. 168, 169 (emphasis added). This Opinion further concludes that for mixed-used 
properties, each qualifying use separately must meet the acreage requirement. !d. 

4 Section 58.1-3233(1 ). 
5 !d. 
6 Section 58.1 -3233(2). 
7 I note your inquiry appears to involve the forest and open-space classifications. Under the facts you present, it is 

evident that, based on the 20-acre minimum requirement for forest land, the taxpayer is ineligible for special 
assessment on those grounds. In addition, although "real estate devoted to open-space" can include certain wetlands 
and riparian buffers, § 58.1-3230, whether the land in your scenario constitutes such real estate and whether it meets 
the applicable acreage minimum are factual determinations to be made by you and are beyond the scope of this 
Opinion. See, e.g., 2009 Op. Va. Att'y Gen. 168, 169; 2008 Op. Va. Att'y Gen. 141, 143 and n.l4. 


