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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether the Virginia Department of Health ("Department") has authority to utilize 
expedited partner therapy as a measure to treat curable communicable diseases that pose a threat to the 
public health. 

Response 

It is my opinion that the Department may utilize expedited partner therapy only to the extent that 
the requirements of§ 54.1-3303(C) of the Code of Virginia are met. 

Background 

You relate that the Centers for Disease Control and Prevention ("CDC") has concluded that 
expedited partner therapy is a useful option to facilitate partner management among heterosexual men and 
women with chlamydia! infection or gonorrhea.1 The CDC defines "expedited partner therapy" as "the 
practice of treating the sex partners of persons with sexually transmitted diseases ... without an 
intervening medical evaluation or professional prevention counseling."' The usual method of expedited 
partner therapy is through patient-delivered partner therapy wherein a clinician provides his patient with 
medication intended for the patient's partner or provides a prescription in the partner's name for the 
patient to deliver.3 

1 CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION, EXPEDITED PARTNER THERAPY IN THE MANAGEMENT OF 

SEXUALLY TRANSMITTED DISEASES: REVIEW AND GUIDANCE at 32 (2006), available at 
http://www.cdc.gov/std/treatment/eptfinalreport2006.pdf. 

2 /dat4. 
3 See Id at 8. 
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Applicable Law and Discussion 

Under Virginia law, a practitioner' generally may prescribe drugs only to persons with whom he 
has a bona fide practitioner-patient relationship.' To enable the practitioner to lawfully prescribe a 
controlled substance, a bona fide practitioner-patient relationship requires the practitioner to: 

(i) ensure that a medical or drug history is obtained; (ii) provide information to the patient 
about the benefits and risks of the drug being prescribed; (iii) perform or have performed 
an appropriate examination of the patient, either physically or by the use of 
instrumentation and diagnostic equipment through which images and medical records 
may be transmitted electronically; except for medical emergencies, the examination of 
the patient shall have been performed by the practitioner himself, within the group in 
which he practices, or by a consulting practitioner prior to issuing a prescription; and 
(iv) initiate additional interventions and follow-up care, if necessary, especially if a 
prescribed drug may have serious side effects[6J 

Thus, a practitioner nonnally is required to examine a patient prior to prescribing medicine that 
constitutes a controlled substance. 

Upon meeting certain conditions, § 54.1-3303(C) permits a practitioner to prescribe certain 
substances to other persons in close contact with a diagnosed patient.' This authority requires the 
practitioner to establish with the close contact all attributes of a bona fide practitioner-patient relationship, 
except that the practitioner need not conduct an examination of the close contact.8 In addition, the 
practitioner must satisfY three other criteria. First, the practitioner must have a full bona fide practitioner­
patient relationship with a diagnosed patient who is in close contact with the person to be prescribed the 
medicine9 Second, the practitioner, in his or her professional judgment, must believe that "there is 

4 A practitioner is "a physician, dentist, licensed nurse practitiOner pursuant to § 54.1-2957.01, licensed 
physician assistant pursuant to § 54.1-2952.1, pharmacist pursuant to § 54.1-3300, TPA-certified optometrist 
pursuant to Article 5 (§ 54.1-3222 et seq.) of Chapter 32, veterinarian, scientific investigator, or other person 
licensed, registered, or othetWise permitted to distribute) dispense) prescribe and administer, or conduct research 
with respect to a controlled substance in the course ofprofessiona1 practice or research in the Commonwealth." VA. 
CODE ANN.§ 54.1-3401 (Supp. 2013). 

5 Section 54.1-3303(A) (Supp. 2012). 
6 !d. (emphasis added). 
7 This statutory grant of authority is limited to the prescription of Schedule VI antibiotics and antiviral agents. 

See Section 54.1-3303(C), which states as follows: 

Notwithstanding any provision of law to the contrary and consistent with recommendations of the Centers 
for Disease Control and Prevention or the Department of Health, a practitioner may prescribe Schedule VI 
antibiotics and antiviral agents to other persons in close contact with a diagnosed patient when (i) the 
practitioner meets all requirements of a bona fide practitioner-patient relationship, as defined in subsection 
A, with the diagnosed patient; (ii) in the practitioner's professional judgment, the practitioner deems there 
is urgency to begin treatment to prevent the transmission of a communicable disease; (iii) the practitioner 
has met all requirements of a bona fide practitioner-patient relationship, as defined in subsection A, for the 
close contact except for the physical examination required in clause (iii) of subsection A; and (iv) when 
such emergency treatment is necessary to prevent imminent risk of death, life-threatening illness, or 
serious disability. 

8 !d. See§ 54-3303(A). 

9 !d. 
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urgency to begin treatment to prevent the transmission of a communicable disease[.]"1° Finally, the 
practitioner must believe that "emergency treatment is necessary to prevent imminent risk of death, life­
threatening illness, or serious disability."" Accordingly, I conclude that, provided these statutory 
requirements are fully met, a practitioner may lawfully practice such limited form of "expedited pmtner 
therapy."12 

Nevertheless, your inquiry focuses on the authority of the Department to use this treatment 
method. As you note, regulations of the DepaJtment provide that "[t]he board [of health] and 
commissioner [of the Department] reserve the right to use any legal means to control any disease which is 
a threat to public health."13 Section 54.1-3303(C) provides the legal means for practitioners to prescribe 
medicine without first examining the patient, subject to the limitations discussed above. "[W]hen a 
statute creates a specific grant of authority, the authority exists only to the extent specifically granted in 
the statute."" Neither the Board of Health nor the Commissioner of the DepaJtment of Health has any 
authority to expand or otherwise alter the parameters of expedited partner therapy outside of the 
constraints set by § 54.1-3303(C). 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the Virginia Department of Health may utilize expedited 
partner therapy if it does so in accordance with § 54.1-3303(C). 

!0 !d. 

"!d. 

With kindest regards I am, 

Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 

12 I must note that§ 54.!-3408.0l(A) requires that the name and address of the person receiving the medication 
be labeled on each prescription. Although the address can be added by the dispensing pharmacist, it is my opinion 
that the practitioner must obtain the name of the person to be prescribed the medicine. 

13 12 VA. ADMIN CODE 5-90-100 (emphasis added). 
14 2008 Op. Va. Att'y Gen. 69, 71. 


