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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether the Loudoun County School Board (LCSB) currently has the legal authority to 
pay a portion of the capital renovation costs for the Thomas Jefferson High School for Science and 
Technology (TJHS), an educational facility owned by the Fairfax County School Board (FCSB). 

Response 

It is my opinion that the Loudoun County School Board does not currently have the legal 
authority to fund capital renovation costs for school property that it does not lease and which is fully 
owned and operated by the Fairfax County School Board. 

Background 

You state that TJHS is a facility that is neither owned in any part nor under lease to the LCSB, but 
rather, is a regional Academic-Year Govemor's School that is wholly owned and operated exclusively by 
the FCSB. In addition, you note that TJHS has no joint governing board and, there is no joint ownership 
of the land upon which it is situated. The contract between the two school divisions regarding the 
establishment and operation of TJHS provides for the LCSB to pay to FCSB "the full costs for each 
student attending based on the per-pupil costs at Thomas Jefferson adjusted for transportation and state 
aid .. .. "1 

Applicable Law and Discussion 

The powers and duties of a local school board are specifically enumerated, in part, within § 22.1-
79 of the Code of Virginia. The statute provides that: 

1 Cooperative Agreement Concerning the Establishment and Operation of Thomas Jefferson High School for 
Science and Technology, Fairfax County Public Schools, '\19, dated 2011 (hereinafter "Cooperative Agreement"). 



Honorable Joe T. May 
June 28,2013 
Page2 

A school board shall: 

3. Care for, manage and control the property of the school division and provide for the 
erecting, furnishing, equipping, and noninstmctional operating of necessary school 
buildings and appurtenances and the maintenance thereof by purchase, lease, or other 
contracts; ... 

5. Insofar as not inconsistent with state statutes and regulations of the Board of 
Education, operate and maintain the public schools in the school division ... [ 21 

The statute vests the responsibility for maintenance and improvements of school property in the board 
that has authority in the locality in which a given facility is located. Moreover, § 22.1-129(B) limits a 
school board's authority to expend funds in regard to property it leases to repairs or improvements with a 
"useful life" that is equal to or shorter than the term of the lease, demonstrating the intent of the General 
Assembly to limit a school board's expenditures for leasehold improvements to ensure that its division 
will yield the full benefit of them.3 In addition, Virginia's school tuition statute, § 22.1-S(C), specifically 
excludes capital outlays and debt service from inclusion in tuition between school divisions unless the 
school boards have fixed tuition by contract.' 

In regard to TJHS, the two-year Cooperative Agreement, in effect until June 30, 2013, defines the 
relationship between LCSB and FCSB. This Agreement specifically states that the FCSB "established" 
TJHS "within the Fairfax County School Division" and that "Thomas Jefferson is an institution of Fairfax 
County Public Schools under the sole direction and control of FCSB."5 In that agreement, LCSB 
commits only to pay for "actual costs" for special services and "full costs for each student attending based 
on per-pupil costs[.]"6 The agreement's terms therefore make no mention of LCSB's payment of capital 
expenditures through fixed tuition, but instead, appear to tie those payments to per-pupil educational 
costs. Indeed, the agreement does not contractually fix tuition amounts. Notably, your inquiry indicates 
that any requirement for LCSB to pay for a portion of FCSB 's capital expenditures represents a new 
development; heretofore, it has been foreign to the parties' understanding and interpretation of the 
Cooperative Agreement's terms.' 

Thus, it is my opinion that no general statutory authority exists to enable the LCSB to pay for a 
portion of capital renovation costs to TJHS, an educational facility located outside of its division in which 
it neither owns any part nor possesses a leasehold interest.' Moreover, based upon the information you 
provide, it further is my opinion that, under the terms of the existent Cooperative Agreement with FCSB, 

2 VA. CODE ANN.§ 22.1-79(3) & (5)(201 I) (emphasis added). 
3 Section 22-129(B) (Supp. 2012). 
4 Section 22. I -5(C)(2011). 
5 Cooperative Agreement, 1f I. 
6 Id at1f1f8-9. 
7 In relevant part, you state that the FCSB, "proposes to add a charge for a portion of the capital renovations 

costs for ... [TJHS] ... to the tuition bill paid by the ... [LCSB] ... and other participating school divisions." 
8 Prior Opinions of this Office have reached similar conclusions. See 1955-56 Op. Va. Att'y Gen. 175; 1960-61 

Op. Va. Att'y Gen. 265-266; and 1996 Op. Va. Att'y Gen. 121. 
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the terms of§ 22.1-S(C) do not apply so as to allow LCSB to contribute to such improvements through 
contractually fixed tuition payments on behalf of the students from its division that attend TJHS.9 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the Loudoun County School Board does not currently have the 
legal authority to fund capital renovation costs for school property that it does not lease and which is fully 
owned and operated by the Fairfax County School Board. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

~G_ 
Kenneth T. Cuccinelli, II 
Attorney General 

9 See§ 22.1-5(C) (which states in relevant part that, "No tuition charge authorized ... in this section shall exceed 
the total per capita cost of education, exclusive of capital outlay and debt service, ... except that if the tuition charge 
is payable by the school board of the school division of the pupil's residence pursuant to a contract entered into 
between the two school boards, the tuition charge shall be that fixed by such contract."). 


