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I am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 1 

You inquire regarding the application of the term "public facility" as used in § 58.1 -608.3 of the 
Code of Virginia, which entitles the municipal owner of such a facility to recoup certain sales tax revenues. 
You specifically ask whether a hotel with any of the following descriptions may qualify as a "public facility" 
under subsections (iii) or (iv) of§ 58.1-608.3(A): 

(i) A hotel not originally constructed as part of a qualifying public facility; 

(ii) A hotel located across a public street from a qualifying public facility; and 

(iii) A hotel located across a public street from a qualifying public facility and connected to 
that facility via a bridge or walkover. 

Background 

You relate that the City of Winchester has purchased certain property for the purpose of constructing 
a convention center satisfying the requirements of the definition of"public facility" under § 58.1-608.3 of the 
Code of Virginia. You further advise that a hotel is located directly across the street from the proposed 
convention center property and that the city's consultant for the convention center has identified the hotel as 
an integral part of the convention center project. You state that there are no other hotels within a two-mile 
radius of the proposed convention center site and no other hotels capable of supporting a convention center 
within the entire city. In addition to the hotel 's current ninety guestrooms, the feasibility study for the 
convention center indicates that the project will require an additional fifty guestrooms, which may be 
constructed either as part of the existing hotel structure or upon the property purchased for the convention 
center. The question has arisen as to whether the existing hotel will qualify as part of the proposed 

1 I note that your inquiry arises from a specific factual situation. Although I am unable to comment definitely on 
the particular circumstances about which you inquire, I offer the analysis herein as general guidance. Whether the 
specific hotel in question qualifies in fact as a "public facility" for purposes of § 58.1-608.3 is beyond the scope of 
this Opinion. See 2009 Op. Va. Att'y Gen. 80, 81 and n.l7 ("Attorneys General consistently have declined to render 
official opinions on specific factual matters .... "); 2010 Op. Va. Att'y Gen. 56, 58 ( the Attorney General "refrain[s] 
from commenting on matters that would require additional facts[.]" 
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convention center ("public facility"), entitling the City to all sales tax revenue generated by the hotel under§ 
58.1-608.3(C). 

Applicable Law and Discussion 

Section 58.1-608.3(C) of the Code of Virginia entitles selected municipalities, including the City of 
Winchester, to recoup all sales tax revenues generated by transactions at a public facility for which the 
municipality has issued bonds? 

In order for a municipality to be entitled under § 58.1-608.3 to recoup sales tax revenue from a hotel, 
the hotel must qualify as part of the public facility under the statute. A hotel may qualify as part of a public 
facility under subsection (iii) of § 58.1-608.3 if it is "attached to and is an integral part" of a qualifying 
facility, or under subsection (iv) of§ 58.1-608.3 if it is "adjacent to a convention center owned by a public 
entity and where the hotel owner enters into a public-private partnership whereby the locality contributes 
infrastructure, real property, or conference space.':J The focus of your inquiry concerns the application of the 
terms "attached to" and "adjacent to." 

You first ask whether a hotel can meet the requirements of either subsection (iii) or subsection (iv) of 
the statute if it was not originally constructed as part of a qualifying facility. The relevant provisions make no 
reference to the time or purpose of the construction of a qualifying hotel.4 " Under basic rules of statutory 
construction, [courts] determine the General Assembly's intent from the words contained in the statute."

5 

Because the statute does not incorporate construction dates into its definition of "public facility," I 
conclude that a hotel may meet the requirements under subsections (iii) and (iv) even if it originally was not 
constructed as part of the qualifying facility. Thus, assuming the other definitional requirements are met, the 
municipal owner of the public facility would be entitled to recoup sales tax revenues on both the public 
facility and the hotel. 

Next, you inquire whether a hotel can meet the definition of"public facility" under subsection (iii) or 
(iv) of§ 58.1-608.3(A) if it is separated from the qualifying public facility by a public street. Specifically, 
you ask whether the hotel can be considered "adjacent to" the qualifying public facility. Because the statute 
itself does not define "adjacent," the term "adjacent" should be interpreted according to its ordinary 
meaning.6 Black 's Law Dictionary defines "adjacent" as "lying near or close to, but not necessarily 
touching,"7 and the Supreme Court of Virginia, in construing the term, has found that, to be "adjacent," 
objects need not touch, but may be separated by the intervention of some other object.8 Specifically, the 
Court determined that although a billboard was separated from a highway by a road, it was, in fact, adjacent 

2 VA. CODE ANN.§ 58.1-608.3(C) (20 13). 
3 Section 58.1-608.3(A). 

4 !d. 
5 Williams v. Commonwealth, 265 Va. 268, 271 (2003) (citing Vaughn, Inc. v. Beck, 262 Va. 673 , 677 (200 I); 

Thomas v. Commonwealth, 256 Va. 38, 41 (1998)). 
6 City of Va. Beach v. Bd. of Supvrs., 246 Va. 233, 236 ( 1993) (quoting Grant v. Commonwealth, 223 Va. 680, 

684 (1982)) ("An important principle of statutory construction is that 'words in a statute are to be construed 
according to their ordinary meaning, given the context in which they are used. "'). 

7 BLACK'S LAW DICTIONARY 44 (8th ed. 2004). 
8 State Highway & Transp. Comm'r of Va. v. Creative Displays of Norfolk Ltd., 236 Va. 352, 354 (1988) 

(quoting Holston S. & P. Co. v. Campbell Trustee, 89 Va. 396, 398 (1892)). 
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to the highway.9 Accordingly, a hotel may be considered adjacent to a convention center even if separated by 
a public road, and can satisfy the definition of a "public facility" under subsection (iv) of 58.1-608.3(A), so 
long as: (I) the convention center itself is owned by the city, and (2) the city enters into a public-private 
partnership with the hotel whereby the city contributes infrastructure, real property, or conference space. 
Provided these additional criteria are met, the municipal owner of the public facility would be entitled to 
recoup sales tax revenues on both the public facility and the hotel. 

Finally, you ask whether a hotel could qualify as a "public facility" under subsection (iii) or (iv) of § 
58.1-608.3(A) if the hotel were connected to a qualifying public facili ty via a bridge or walkover. Like 
"adjacent," the word "attached" is not defined for purposes of the statute and must be given its plain 
meaning. 10 To "attach" is "to fasten on or affix to; connect or join." 11 Thus, I conclude that, should a bridge 
or walkway be constructed to connect a hotel with a qualifying convention center, the two structures would 
be "attached" for purposes of subsection (iii) of § 58.1-608.3(A). Thus, so long as the hotel also has been 
determined to be integral part of the public facility, the municipal owner of the public facility would be 
entitled to recoup sales tax revenues on both the public facility and the hotel. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that § 58.1-608.3 of the Code of Virginia allows for a hotel not 
originally constructed as part of a qualify ing public facility to meet the definition of " public facility" 
under subsection (iii) and/or (iv) of§ 58.1-608.3(A). It is also my opinion that a hotel separated by a 
public street from a qualifying public facility is "adjacent" to the facility within the definition of "publ ic 
facility" under subsection (iv) of§ 58.1-608.3(A). Finally, it is my opinion that a hotel which is separated 
from a public facility by a public street but is connected to the public faci lity by a bridge or walkway is 
"attached" to the public facility within the definition of " public facility" under subsection (iii) of§ 58.1 -
608.3(A). If both or either of these definitions is satisfied, the municipal owner of the public facility is 
entitled to recoup sales tax revenues on both the public facility and the hotel. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

MO!tS2t. qz_ . l-~ 
Mark R. Herring X 
Attorney General U 

9 /d. 
10 

See Mattaponi v. Dep't of Envtl. Quality, 270 Ya. 423 (2005). 
11 THE AMERICAN HERITAGE DICTIONARY 139 (2d College ed. 1985). 


